ΘΑΛΑΣΣΑ η θαυματουργή

Ο «γιατρός» των ορθοπεδικών παθήσεων

 Πώς να προλάβετε και να θεραπεύσετε ορθοπεδικές παθήσεις με τη βοήθεια της θάλασσας

 Ο καλύτερος «γιατρός», αλλά και το ιδανικότερο μέσο πρόληψης σειράς ασθενειών είναι η θάλασσα. Εκτός από τη δροσιά της και τις στιγμές χαλάρωσης και ανεμελιάς που μας προσφέρει, η θάλασσα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθεια διατήρησης ενός υγιούς σώματος.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Αθανάσιος Αδάμ, για τις ορθοπεδικές παθήσεις, όπως είναι τα αρθριτικά, η οσφυαλγία, η οστεοπόρωση και άλλες ασθένειες, το νερό είναι το ιδανικό περιβάλλον ηρεμίας για την τόνωση τόσο της διάθεσης, αλλά και του σώματος, καθώς μπορεί αφενός να προλάβει και αφετέρου να θεραπεύσει μυοσκελετικές παθήσεις.

 

Η θάλασσα ως πρόληψη

 

Το μυστικό της αποτελεσματικότητας του θαλασσινού νερού βρίσκεται στη σύστασή του: τα πολλαπλά ιχνοστοιχεία του, σε συνδυασμό με το ιώδιο και τα άλατα δρουν ως καταλύτες για την ενεργοποίηση και ανάπλαση των κυτταρικών δομών, αλλά και για την επούλωσή τους.

 

Η μεγαλύτερη επίδραση της θάλασσας ωστόσο είναι στο μυοσκελετικό σύστημα. Η θάλασσα προάγει την ενίσχυση του οργανισμού και την ενδυνάμωση των μυών. Η κολύμβηση αποτελεί μία πολύτιμη άσκηση, καθώς βελτιώνει τον έλεγχο των μυών και των αρθρώσεων, γεγονός στο οποίο καταλυτικό ρόλο παίζει η αντίσταση, σημειώνει ο κ. Αδάμ.

 

Επιπλέον, η άνωση είναι αυτή που μειώνει το σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται πιο εύκολα και ανώδυνα, χωρίς τριβή των αρθρικών επιφανειών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ασθενείς με αρθροπάθειες (όπως η δισκοπάθεια).

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι μια καλή μυϊκή ενδυνάμωση στο νερό μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Οι ασθενείς μπορούν να εκμεταλλευτούν τη θάλασσα και, με τη σωστή κατεύθυνση του θεράποντος ιατρού, να ενισχύσουν ένα τραυματισμένο σημείο του σώματός τους με φυσικό τρόπο.

 

Θάλασσα και οστεοπόρωση

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση τείνουν να χάνουν μεγάλο ποσοστό της οστικής τους μάζας. Το γεγονός αυτό επιταχύνει τη διαδικασία της οστεοπόρωσης, δηλαδή της φθοράς των οστών.

Η θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς με τη συστηματική κολύμβηση προκαλείται επιβράδυνση του ρυθμού της οστικής απώλειας και υπερτροφία των οστών. Έτσι, η οστεοπόρωση καθυστερεί σημαντικά και οι αρνητικές επιπτώσεις της μειώνονται στο ελάχιστο.

 

Η θάλασσα μετεγχειρητικά

 

Τα οφέλη της θάλασσας στη μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι εξαιρετικά. Η κίνηση μέσα στο νερό είναι η ασφαλέστερη επιλογή που προσφέρει ισομετρική ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων, χωρίς κίνδυνο τραυματισμών. Ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη γνώση γυμναστικής, αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης, είτε απλών είτε πιο εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Για παράδειγμα, μετά από μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, σε πιο ηλικιωμένα άτομα που δεν γυμνάζονται συστηματικά, η επαφή με τη θάλασσα, λόγω της αντίστασης, είναι μία πολύ καλή επιλογή αποκατάστασης. Οι αρθρώσεις ενισχύονται σταδιακά και τα χειρουργημένα σκέλη επανέρχονται ταχύτερα.

 

«Επιπλέον, σε χειρουργεία με πιο εξειδικευμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης, όπως η συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος ή και ρήξεων στροφικού πετάλου του ώμου, η εκγύμναση μέσα στο νερό αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης και προτείνεται από τους περισσότερους χειρουργούς», καταλήγει ο κ. Αδάμ.

 

 

 

 

 

Info!

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπεδικός

www.orthopedikos-adam.gr