ΘΑΛΑΣΣΑ & ΚΟΛΥΜΠΙ

Ποια προβλήματα προκαλούν στα αυτιά μας

Η θάλασσα και το κολύμπι που συνδέονται άμεσα με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, δυστυχώς, προκαλούν διάφορα προβλήματα στα αυτιά  μας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται;

Βουλωμένο αυτί από κυψελίδα

Μόλις αρχίσουν τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα, πολλοί παραπονιούνται για βουλωμένο αυτί και πτώση της ακοής.

Η διάγνωση είναι συσσωρευμένη κυψελίδα που διογκώνεται με το νερό και αποφράσσει το κανάλι του αυτιού, προκαλώντας βαρηκοΐα και ενίοτε ωταλγία (πόνο στο αυτί).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυψελίδα του αυτιού (κερί) ασκεί προστατευτική δράση έναντι των μικροβίων με τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος και με το να στεγανοποιεί από το νερό την επιφάνεια του πόρου του αυτιού. Όταν συσσωρεύεται, όμως, δημιουργεί μια συμπαγή μάζα που προκαλεί προβλήματα.

Είναι αναγκαίο να επισκεφθείτε άμεσα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για την αφαίρεση της κυψελίδας, καθώς οι διάφορες ωτικές σταγόνες δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι να μη βάζετε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο βαθιά στο αυτί σας και να επισκέπτεστε τον Ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό των αυτιών πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια.

Εξωτερική ωτίτιδα ή swimmers ear

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Λέγεται αλλιώς «το αυτί του κολυμβητή», γιατί το παθαίνουν πολύ συχνά οι κολυμβητές και τα παιδάκια που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα, αλλά συνήθως εκδηλώνεται σε νεαρούς ενήλικες.

Η εμφάνισή της είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και ευνοείται από την αυξημένη υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο, την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και από μικροτραυματισμούς από το ξύσιμο του αυτιού (με νύχι, οδοντογλυφίδα ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο) ή καθαρισμό του αυτιού με μπατονέτα. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μικροβιακής ή μυκητιασικής αιτιολογίας.

Βαρότραυμα ή Αερωτίτιδα

Βαρότραυμα ονομάζεται η νόσος που προκαλείται από τις απότομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης όπως κατά την απότομη προσγείωση των αεροπλάνων ή κατά την κατάδυση σε βαθιά θάλασσα. Το μέσο αυτί επικοινωνεί με τη μύτη μέσω ενός μικρού σωλήνα που λέγεται ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσω αυτού εξισώνεται η πίεση εκατέρωθεν του τυμπάνου. Σε απόφραξη ή κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, δεν πραγματοποιείται σωστή εξίσωση πίεσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητική πίεση στο μέσο αυτί, εισολκή του τυμπάνου και άθροιση υγρού, ενδεχομένως αιματηρού (αιμοτύμπανο). Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να γίνουν μικροαιμορραγίες τυμπάνου, ακόμα και διάτρηση αυτού. Προδιαθεσικός παράγοντας για να προκληθεί βαρότραυμα είναι η ρινική συμφόρηση, όπως σε ένα κοινό κρυολόγημα.

Τα συμπτώματα του βαροτραύματος είναι αιφνίδια έντονη ωταλγία, αίσθημα πληρότητας του ωτός με πτώση ακοής, εμβοές και ενίοτε ίλιγγος. Η διάγνωση γίνεται εύκολα από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο με ωτομικροσκόπηση.

Τραυματική ρήξη τυμπανικού υμένα

Τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ, κλπ) ενώ αποτελούν συναρπαστική εμπειρία, παρόλα αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν στο αυτί ελαφριές ή βαριές παθήσεις. Η τραυματική ρήξη του τυμπανικού υμένα είναι η πιο συχνή πάθηση και συμβαίνει έπειτα από απότομο πέσιμο στο νερό ή κτύπημα στο αυτί. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει ξαφνικός, έντονος πόνος και μερικές φορές τρέχει λίγο αίμα. Ο πόνος υποχωρεί, αλλά νιώθετε βουητό, μπούκωμα στο αυτί και βαρηκοΐα.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αντιβιοτική αγωγή, ρινικά αποσυμφορητικά και προστασία του αυτιού από το νερό είναι τα βασικά μέτρα αντιμετώπισης. Η αυτόματη επούλωση του τυμπάνου επιτυγχάνεται μέσα σε 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος της διάτρησης. Αν η διάτρηση επιμένει για πάνω από 3 μήνες, τότε επιβάλλεται η χειρουργική αποκατάσταση με τυμπανοπλαστική.

✓Ξένα σώματα μέσα στον πόρο του αυτιού

Το καλοκαίρι έχουμε και τους απρόσκλητους επισκέπτες: διάφορα έντομα ή ζωύφια που δημιουργούν προβλήματα στο αυτί. Τα μυγάκια και οι σκνίπες πχ παγιδεύονται στην κυψελίδα (κερί) και δεν μπορούν να ξαναβγούν. Ταυτόχρονα μπορεί να τραυματίσουν το κανάλι του αυτιού στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν. Ο ενοχλητικός θόρυβος-βουητό και ο ελαφρύς πόνος είναι τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται; Πρέπει οπωσδήποτε να επισκευφθείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να το αφαιρέσει με λαβίδα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το σκοτώσετε ενσταλάζοντας λίγες σταγόνες οινοπνεύματος μέσα στο αυτί σας. Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε ανέμελοι τις καλοκαιρινές διακοπές σας.

 

Info!

Δρ Κωνσταντίνος Σ. Κανιούρας

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Παίδων και Ενηλίκων

Μοιραστείτε το άρθρο.