Νέα, καινοτόμα, αποτελεσματικά και ασφαλή εργαλεία για την οριστική θεραπεία των ορθοπρωκτικών παθήσεων βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στην υπηρεσία των ασθενών που ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους. Τόσο η μέθοδος Rafaelo®, που δίνει άμεσο και ανώδυνο τέλος στις αιμορροΐδες μέσω της ενέργειας των ραδιοσυχνοτήτων όσο και η μέθοδος Fistura®, που χωρίς πόνο προσφέρει ριζική λύση με τη θερμοπηξία ραδιοσυχνοτήτων στα πρωκτικά συρίγγια, δημιουργούν νέα δεδομένα στις θεραπευτικές τεχνικές για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις.

Rafaelo®: Επαναστατική μέθοδος για τις αιμορροΐδες

Η διόγκωση των αιμορροΐδων, αγγειακών δομών στον πρωκτό, είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας θα νιώσουμε τις συνέπειες. Αιμορραγία, φαγούρα, πόνος, πρήξιμο είναι τα βασικά συμπτώματα, που, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, «κλέβουν» καθημερινά λίγη από την ποιότητα της ζωής μας.

Η πρωτοποριακή μέθοδος Rafaelo®, όπως εξηγεί ο χειρουργός-πρωκτολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε όλους τους βαθμούς αιμορροΐδων. Μάλιστα, περισσότερες από 2.500 επεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο με ποσοστά επιτυχίας άνω του 95%. Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, με την περιοχή γύρω από την αιμορροΐδα να αναισθητοποιείται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση. Στη συνέχεια, η ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων εφαρμόζεται στην αιμορροΐδα, μειώνοντας τη ροή του αίματος σε αυτήν, προκαλώντας τη συρρίκνωση και τελικά την εξαφάνισή της. Χρησιμοποιώντας τη γεννήτρια ραδιοσυχνοτήτων Rafaelo με συχνότητα 4 MHz, η ενέργεια απορροφάται ομοιόμορφα μέσα στα κύτταρα, αποφεύγοντας τη θέρμανση της εξωτερικής μεμβράνης των κυττάρων, όπως συμβαίνει με άλλες μορφές ενέργειας. «Δεν αφαιρούμε ούτε ακρωτηριάζουμε τους ιστούς. Αντίθετα, θεραπεύουμε ανώδυνα και αναίμακτα την αιμορροΐδοπάθεια αποφεύγοντας τις επιπλοκές, όπως η ακράτεια και η επανεμφάνιση αυτών. Συχνά αυτό διαρκεί μόνο μία συνεδρία 15-20 λεπτών και απαιτεί ελάχιστη μετέπειτα φροντίδα» εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος.

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σχεδόν αμέσως, ο ασθενής ανακουφίζεται και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επανεμφάνισής των αιμορροΐδων. Η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα: Δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ο ασθενής παίρνει άμεσα εξιτήριο, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των βαθμών αιμορροΐδων, ενώ άμεση είναι η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, από την επόμενη μέρα της επέμβασης.

ορθοπρωκτικών

Μέθοδος Fistura®: Η νέα ανώδυνη θεραπεία για το πρωκτικό συρίγγιο

Το συρίγγιο πρωκτού, μια χρόνια μολυσμένη σήραγγα που εκτείνεται από το κανάλι του πρωκτού στο δέρμα γύρω από αυτόν, μπορεί να κάνει την καθημερινότητα του ασθενούς εφιάλτη: συχνά αποστήματα πρωκτού, πόνος και πρήξιμο πέριξ αυτού, αιματηρές ή δύσοσμες παροχετεύσεις (πύον) από ένα άνοιγμα γύρω από τον πρωκτό, ερεθισμός του δέρματος, πόνος με τις κενώσεις του εντέρου, αιμορραγία, πυρετός, ρίγη και γενικό αίσθημα κόπωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που το συνοδεύουν.

Η διαδικασία Fistura® έρχεται να δώσει οριστική λύση σε όλα αυτά. Είναι μια νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη σφράγιση της διαδρομής του συριγγίου χωρίς τομή του σφιγκτήρα του πρωκτού. Εφαρμόζει θερμοπηξία ραδιοσυχνοτήτων για τη θεραπεία των συριγγίων του πρωκτού, κάνοντας χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολύ υψηλής συχνότητας (4MHz).

Οι τέσσερις φάσεις της θερμοπηξίας είναι η ιωνική ανάδευση, η εξάτμιση και αφυδάτωση του ιστού, η θερμική καταστροφή και τέλος η αφυδάτωση του ιστού και η πήξη. Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, με ελάχιστη ενόχληση για τον ασθενή, επιτρέποντας την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια θεραπεία που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς ασθενείς και σε επεμβάσεις μίας ημέρας χωρίς διανυκτέρευση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Fistura® είναι πολλά, όπως αναφέρει ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει στον ασθενή να πάρει άμεσα εξιτήριο. Ο πόνος είναι συγκριτικά ελάχιστος ή και μηδενικός, η μετεγχειρητική φροντίδα που απαιτείται είναι ελάχιστη, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του, ξεχνώντας την ταλαιπωρία και τον πόνο του πρωκτικού συριγγίου.

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται πολύτιμος οδηγός στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε τον πόνο των ασθενών μας. Οι μέθοδοι Rafaelo® και Fistura® είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» λέει ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος. 

ορθοπρωκτικών

INFO!

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος

Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος