*Γράφει ο Ιωάννης Πέννας,

Σημαντικά «συστατικά» της καλής υγείας ήταν ανέκαθεν η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, υπάρχουν σήμερα σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις σε έρευνες των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορους τομείς πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων, καθώς και ότι η άσκηση στη σωστή “δοσολογία” συμβάλει σημαντικά ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως μέτρο πρόληψης.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη του Moore και των συνεργατών του (2016) εξετάστηκε η σχέση μέτριας και έντονης φυσικής δραστηριότητας με την εμφάνιση 26 διαφορετικών τύπων καρκίνου σε 1,44 εκατομμύρια ενήλικες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα υψηλά ή τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σε 13 από τους 26 διαφορετικούς τύπους καρκίνων που εξετάστηκαν.

 

Τι λένε οι έρευνες για την θεραπευτική άσκηση

Τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άσκησης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015 σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βρέθηκε πως η άσκηση  βοηθάει τόσο στη διαχείριση της νόσου όσο και στη βελτίωση της γενικής υγείας των ασθενών.

Η θεραπευτική άσκηση έχει ως βασικό στόχο την βελτίωση της ψυχικής ή σωματικής υγείας του ασκούμενου και η λειτουργικότητά του, η οποία έχει περιοριστεί εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης πάθησης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2018) που διεξήχθη στο Μόναχο, οι διαπιστώσεις των επιστημόνων επιβεβαιώνουν τη θετική δράση της άσκησης τόσο σε ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου όσο και σε αυτούς με μεταστατικό καρκίνο και δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα συμπτώματα της νόσου περιορίζονται και ελέγχονται καλύτερα σε όσους ασκούνται παρά σ’ αυτούς που δεν ασκούνται.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία μάς δείχνουν ξεκάθαρα πως η θεραπευτική άσκηση είναι μονόδρομος όχι μόνο ως μέσο πρόληψης των διάφορων ασθενειών, αλλά και ως ένα ισχυρό συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα αυτό. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και η αύξηση της λειτουργικότητάς τους έχει αντίκτπο σε μια σειρά παραγόντων, κοινωνικών, ψυχολογικών αλλά και οικονομικών.

 

Άνοιξε ο δρόμος της συνταγογράφησης της άσκησης

Με την πρόσφατη αναγνώρισή της ως συμπληρωματική θεραπεία από το ΚΕΣΥ και τη δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών «Guideline» από το Υπουργείο Υγείας, περνάμε σε μία άλλη διάσταση, καθώς ανοίγει και ο δρόμος της συνταγογράφησης αυτής, προκειμένου η  άσκηση να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Τέλος, να σημειωθεί πως στο εξωτερικό η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ.

 

Θεραπευτική άσκηση: Μονόδρομος για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

 Ιωάννης Πέννας M.Sc., Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ιδρυτής HNFC Academy,

Γενικός Διευθυντής του “Exercise is Medicine Greece / H Άσκηση είναι Φάρμακο Ελλας”