Το τέλος στον πόνο και στην ταλαιπωρία που προκαλεί η ραγάδα δακτυλίου πρωκτού, μια πάθηση που όχι μόνο δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, αλλά υποβαθμίζει γενικότερα την ποιότητα της ζωή μας, είναι πλέον υπόθεση μόλις 15 λεπτών.

Με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία), Laser, μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure) και την εμπειρία του χειρουργού-πρωκτολόγου, Δρα Αναστάσιου Παπαδόπουλου, το εξειδικευμένο ιατρείο ορθοπρωκτικών παθήσεων Proctology Center στην Θεσσαλονίκη θεραπεύει οριστικά την ραγάδα δακτυλίου, χωρίς πόνο, αναίμακτα και κυρίως με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επέμβαση είναι επαναστατική και η μετεγχειρητική φροντίδα μια απλή διαδικασία.

Με τα νέα αυτά εργαλεία οι επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές γίνονται παρελθόν, ο κίνδυνος μόλυνσης μηδενίζεται, δεν υφίσταται τραύμα, ενώ ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της νόσου ή επανεμφάνισής της, κάτι που μπορεί να συμβεί σε συντηρητικές θεραπείες.

 

Ραγάδα Δακτυλίου και συμπτώματα

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού που προκαλεί έντονο πόνο και δυσφορία κατά την αφόδευση, αλλά και αρκετές ώρες μετά. Μάλιστα, επειδή η αφόδευση καθίσταται επώδυνη, ο ασθενής θέλοντας να αποφύγει τον πόνο, την αναβάλλει, με συνέπεια, να προετοιμάζεται για ακόμα πιο επώδυνες καταστάσεις, αφού τα κόπρανα όσο δεν αποβάλλονται γίνονται πιο σκληρά και πιο μεγάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα βασικότερα συμπτώματα της ραγάδας δακτυλίου είναι ο περιπρωκτικός πόνος όλων των βαθμίδων και διαφορετικής διάρκειας, από λίγα λεπτά έως πολλές ώρες, ο οποίος μπορεί να συνυπάρχει με μυϊκό σπασμό, αλλά και η αιμορραγία, ελαφρά συνήθως, που ο πάσχων διαπιστώνει στο χαρτί τουαλέτας.

Πέραν δε του πόνου που προκαλεί η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να έχει και επιπλοκές, όπως η μετατροπή της σε χρόνια, που κάνει την χειρουργική θεραπεία επιτακτική, το περιεδρικό συρίγγιο, το περιεδρικό απόστημα και η στένωση του πρωκτού.

 

Σφικτηροτομή με χρήση laser ή υπερήχων η «χρυσή θεραπεία»

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ραγάδας δακτυλίου μπορεί να είναι συντηρητική, όμως μέσω της χειρουργικής οδού τα αποτελέσματα είναι οριστικά. Το να αναζητήσει ο ασθενής ιατρική συμβουλή όταν βλέπει πως η πρωκτική ραγάδα επιμένει είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε, αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα προβλήματα, ακόμα και στη δημιουργία έλκους.

Η έσω πλάγια σφικτηροτομή με χρήση laser ή υπερήχων (focus ultrasiscion) είναι η «χρυσή» χειρουργική θεραπεία για τη ραγάδα δακτυλίου και είναι αυτή που προτείνει και εφαρμόζει το Proctology Center.

«Η επέμβαση διαρκεί μόλις 15 λεπτά, εκτελείται υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς μικρή ενδοφλέβια καταστολή (μέθη), ο ασθενής εξέρχεται άμεσα μετά την επέμβαση, είναι άμεσα πλήρως λειτουργικός στις δραστηριότητές του και η περίοδος ανάρρωσης του είναι πολύ μικρή, αφού η επούλωση της πάσχουσας περιοχής αρχίζει από την ίδια ημέρα. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι άμεση και εντυπωσιακή, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά και μόνιμα», όπως εξηγεί ο ιατρός.