Στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο.

Να σημειωθεί εδώ ότι η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εντάσσεται στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το παιδιατρικό νοσοκομείο, που προβλέπεται να είναι εφάμιλλο των καλύτερων του κόσμου, θα χτιστεί σε οικόπεδο 80.345 τ.μ. στο οποίο θα φυτευτούν 780 δέντρα.

Το κτίριο του νοσοκομείου, θα είναι εμβαδού 37.500 τ.μ. ενώ τα κτίρια εκπαίδευσης και έρευνας 6.300 τ.μ.. Θα διαθέτει 242 κλίνες και 247 κλινικές θέσεις, συστήματα πληροφορικής και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και θα είναι μικρότερη η διάρκεια νοσηλείας.

Θα διαθέτει υπερσύγχρονο υβριδικό χειρουργείο με ρομποτικό αγγειογράφο, δύο μαγνητικούς τομογράφους 3 και 1,5 Tesla, εξειδικευμένο αξονικό τομογράφο παιδιατρικής χρήσης, ενώ έχει διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας την στιγμή της παραγγελίας. Η αναλογία μονών/ διπλών κλινών θα είναι 50%-50%.

«Είμαι συγκινημένος, γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής του νοσοκομείου. Υπολογίζεται με την αρχή της νέας χρονιάς να έχουμε και τις μπουλντόζες στο χώρο του οικοπέδου που επισκεφτήκαμε, ξεναγηθήκαμε και είδαμε πού ακριβώς θα χτιστούν τα κτίρια. Το έργο προχωράει κανονικά από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της κατασκευής από δω και πέρα, και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη στελέχωση του νοσοκομείου. Δηλαδή στις προκηρύξεις των θέσεων που ήδη βγαίνουν αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και οι προβλεπόμενες θέσεις για το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.