ΘΗΛΑΣΜΟΣ: ΘΕΜΕΛΙΟ ΖΩΗΣ

5 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις νέες μανούλες

Θεμέλιο ζωής! Δεσμός αγάπης! Σύμβολο μητρότητας! Όλα αυτά και πολλά περισσότερα είναι ο θηλασμός, ο οποίος είναι το θεμέλιο για μια διά βίου καλή υγεία για τις μητέρες και τα μωρά. Βελτιώνει την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των παιδιών και συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και το μέλλον μιας χώρας.

Ωστόσο, σήμερα πολλές νέες μαμάδες -ενώ είναι ενημερωμένες για τα οφέλη του θηλασμού και έχουν διάθεση να θηλάσουν- γνωρίζουν ελάχιστα για την ίδια τη διαδικασία. Η ιατρική ομάδα του παιδιατρικού τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης απαντά στις 6 πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι μέλλουσες μητέρες σχετικά με τον θηλασμό:

 

01.Έχω μικρό στήθος! Θα παράγω λιγότερο γάλα;

Είναι γεγονός ότι τα στήθη διαφορετικών μεγεθών έχουν και διαφορετική χωρητικότητα αποθήκευσης. Η ποσότητα γάλακτος δεν εξαρτάται όμως από το μέγεθος του μαστού, αλλά από τον μαστικό ιστό. Η παραγωγή επαρκούς ποσότητας γάλακτος είναι μια κοινή ανησυχία για τις περισσότερες μητέρες.

Παρόλα αυτά, αποτελεί κοινή ιατρική παραδοχή ότι όλες οι μητέρες είναι σε θέση να παράγουν την επαρκή ποσότητα που χρειάζεται το μωρό τους.

 

02.Για πόση ώρα θα πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Αφήστε πάντα το μωρό σας να καθορίσει τη διάρκεια της τροφής. Το μωρό σας ξέρει πάντα πότε έχει καταναλώσει αρκετό γάλα και θα σταματήσει μόνο του. Αν το παίρνετε από το στήθος πριν τελειώσει, μπορεί να μην έχει λάβει όσο γάλα χρειάζεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κερδίσει το απαραίτητο βάρος ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Το να διακόψετε το θηλασμό μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα γάλακτος που παράγετε.

 

03.Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω το μωρό μου;

Τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να τρέφονται συχνά. Τα μικρά μωρά χρειάζεται να τραφούν τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα και μπορεί να χρειαστεί έως και 12 φορές μέσα στο 24ωρο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όσο πιο συχνά το μωρό θηλάζει στο στήθος, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Ειδικά τους πρώτους μήνες, ο θηλασμός θα πρέπει να είναι «κατ’ απαίτηση» (όταν το μωρό σας πεινάει), το οποίο είναι γενικά κάθε 1½ έως 3 ώρες.

04.Τι διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσω όσο θηλάζω;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τη γέννα, όσο μωρά τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μητρικό γάλα, εξαρτώνται άμεσα από τη μητέρα για όλες τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών ενώ θηλάζετε είναι σημαντική, επειδή αυτό που καταναλώνετε καθορίζει την περιεκτικότητα σε ενέργεια, πρωτεΐνη, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες του μητρικού γάλακτος.

 • Πίνετε νερό, γάλα και χυμούς φρούτων
 • Τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο για να αναπληρώσετε την ενέργεια που χάνετε από τον θηλασμό
 • Τρώτε τακτικά ώστε να καλύψετε όλες τις διατροφικές σας ανάγκες
 • Σχεδιάστε καλά τα γεύματά σας και χρησιμοποιήστε την πυραμίδα τροφίμων ως οδηγό για την επιλογή των καθημερινών σας τροφών.
 • Συμπεριλάβετε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρασμένο ρύζι, φασόλια και φακές.

 

05.Αν αρρωστήσω θα πρέπει να σταματήσω να θηλάζω;

Όσο απίστευτο κι αν αυτό σας φαίνεται, οι μητέρες που θηλάζουν σπάνια πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό όταν είναι άρρωστες. Οι καταστάσεις κατά τις οποίες μια μητέρα ενδείκνυται και θα πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό είναι:

Όταν έχει μολυνθεί από:

 • τον ιό HIV, (όταν δεν λαμβάνεται θεραπεία)
 • ενεργή φυματίωση (παρ’ όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θήλαστρο)
 • έρπεις στο στήθος (παρ’ όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θήλαστρο)
 • τον λεμφοτροπικό ιό ανθρώπινου Τ-λεμφοτροπικού τύπου Ι ή II

 

Παράλληλα η λήψη παράνομων ναρκωτικών και φαρμάκων που θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνα είναι απαγορευτική για τον θηλασμό. Ωστόσο ένα απλό κρύωμα, ο πυρετός ή οι περισσότερες άλλες συνήθεις ασθένειες δεν είναι λόγος για να σταματήσετε τον θηλασμό του μωρού σας.

 

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το νεογνό

 1. Το πρωτόγαλα αποτελεί το πρώτο φυσικό «εμβόλιο»
 2. Μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ασθενειών και ιώσεων
 3. Μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα

 1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού/ωοθηκών
 2. Επαναφέρει τη μήτρα άμεσα στο φυσιολογικό της μέγεθος
 3. Μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης