Μπορεί σε μέγεθος να είναι ένας μικρός αδένας, η σημασία του όμως για τον οργανισμό είναι κομβική, καθώς ρυθμίζει μια σειρά από ζωτικές του λειτουργίες, από τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη μέχρι τις καύσεις και τους παλμούς της καρδιάς. Ο λόγος για τον θυρεοειδή, τον πλέον εργατικό αδένα του οργανισμού, που σε περίπτωση δυσλειτουργίας μπορεί να κλονίσει την καθημερινότητα του ασθενή και μάλιστα με ύπουλο τρόπο, καθώς συχνά δεν γίνεται αμέσως αντιληπτός.

Ο θυρεοειδής αδένας, που μοιάζει με πεταλούδα και βρίσκεται στον λαιμό, μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα, παράγει τρεις ιδιαίτερα σημαντικές ορμόνες: τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι δύο πρώτες είναι αυτές που απασχολούν περισσότερο την καθημερινή ιατρική πράξη. Οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην μεν πρώτη περίπτωση ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, υπερεκκρίνοντας θυρεοειδικές ορμόνες, στη δε δεύτερη υπολειτουργεί, εκκρίνοντας μικρότερες ποσότητες ορμονών.

 

15 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα είναι πολλά και μπορούν να παρερμηνευτούν, καθώς εμπίπτουν και σε άλλες ασθένειες. Τα βασικότερα σημάδια που πρέπει να σας θορυβήσουν και να σας οδηγήσουν στον γιατρό για εξετάσεις είναι τα ακόλουθα:

1.Σωματική εξάντληση και αδυναμία, που μπορεί να μην ρίχνει τον ασθενή στο κρεβάτι, δυσκολεύει όμως την καθημερινότητά του.

2.Υπερένταση, κυρίως όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί, επιταχύνοντας τις λειτουργίες του οργανισμού και φτάνοντάς τον στο «κόκκινο».

3. Αρρυθμία, με τους άστατους καρδιακούς παλμούς να γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί ακόμα και σε στιγμές ηρεμίας.

4. Κακή διάθεση, κυρίως στις περιπτώσεις μειωμένης παραγωγής ορμόνης, που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της χαράς».

5. Άγχος και νευρικότητα, κυρίως όταν ο θυροειδής παράγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης και βρίσκεται σε συνεχή υπερδιέγερση.

6. Έλλειψη συγκέντρωσης, κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις του υπερθυρεοειδισμού.

7. Δυσκολίες στη μνήμη, που απαντώνται στις περιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού.

8. Μεταβολές του βάρους, με απώλεια κιλών παρά την αυξημένη όρεξη στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού και με προσθήκη κιλών στον υπερθυρεοειδισμό.

9. Αλλαγές στη γεύση και στην όσφρηση, όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί.

10. Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, τόσο εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής ορμόνης όσο και ως συνέπεια των υπόλοιπων συμπτωμάτων της διαταραχής.

11. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και διάρροια σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό.

12. Ξηρότητα του δέρματος, κυρίως στους πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό.

13. Αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση, καθώς διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος ανάπτυξης της τρίχας.

14. Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, με συχνά ρίγη ή υπερβολικές εφιδρώσεις.

15. Προβλήματα στον ύπνο, που εμφανίζονται είτε με αϋπνίες είτε με υπνηλίες.

Μοιραστείτε το άρθρο.