Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι η θυρεοειδεκτομή; Αυτό είναι ένα ερώτημα που γίνεται επίκαιρο κάθε χρόνο, δεδομένου ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι οι πιο συχνές των ενδοκρινών αδένων.

Πολλές από αυτές τις παθήσεις θεραπεύονται χειρουργικά με θυρεοειδεκτομή, δηλαδή με αφαίρεση του θυρεοειδούς. Ακόμη και σήμερα υπάρχει ο μύθος ότι η θυρεοειδεκτομή δεν μπορεί να γίνει το καλοκαίρι. Βέβαια, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και αφορά κάθε είδους επέμβαση στο θυρεοειδή.

Ποιοι είναι όμως οι συνηθέστεροι προβληματισμοί των ανθρώπων για τις επεμβάσεις του θυρεοειδούς μέσα στο καλοκαίρι;

Θυρεοειδεκτομή: Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι;

Τα 3 ερωτήματα για τις επεμβάσεις του θυρεοειδούς το καλοκαίρι

Η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι ασθενείς τις περισσότερες φορές είναι εάν μία επέμβαση θυρεοειδούς είναι εφικτή το καλοκαίρι. Η απάντηση, βεβαίως, είναι καταφατική. Κάθε είδος επέμβασης θυρεοειδούς μπορεί να διενεργηθεί κανονικά χωρίς ενδοιασμό, ακόμη και οι πιο πολύπλοκες, όπως ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου στην περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς. Η επιστημονική βιβλιογραφία και τα κλινικά δεδομένα δεκαετιών επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό το γεγονός.

Η δεύτερη ερώτηση που διατυπώνουν συχνά οι ασθενείς είναι εάν μετά το χειρουργείο του θυρεοειδούς θα μπορούν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι θετική για μια σειρά από λόγους.

  • Πρώτον, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και πλήρως διαχειρίσιμος με τη χορήγηση απλών αναλγητικών φαρμάκων.
  • Δεύτερον, η τομή του χειρουργείου μετά από επέμβαση στον θυρεοειδή ή στους παραθυρεοειδείς αδένες επουλώνεται πλήρως μέσα σε διάστημα 5 ημερών. Επίσης, ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων πραγματοποιεί πλαστική αποκατάσταση της χειρουργικής τομής με ειδικά ράμματα τα οποία απορροφώνται μόνα τους, απαλλάσσοντάς σας από την ταλαιπωρία της αφαίρεσης τους, ενώ διασφαλίζουν πολύ ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Τρίτον, αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορείτε να φάτε οποιαδήποτε τροφή επιθυμείτε, ακόμη και ψάρια και θαλασσινά.
  • Τέταρτον, μπορείτε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα μέσα σε 5 ημέρες μετά την επέμβαση του θυρεοειδούς, καθώς η τομή έχει κλείσει όπως πρέπει. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε την τομή από την ηλιακή ακτινοβολία, εφαρμόζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου, και βέβαια παραμένοντας υπό σκιά αντί να εκτίθεστε για πολλή ώρα στον ήλιο.
  • Πέμπτον, η ανάρρωση μετά από μία επέμβαση θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς είναι πολύ σύντομη, δεδομένου ότι μπορείτε να επανέλθετε από την επόμενη κιόλας μέρα σε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο μοναδικός περιορισμός που θα σας θέσει ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων είναι η αποφυγή της έντονης σωματικής κόπωσης, όπως είναι η γυμναστική, για ένα διάστημα από 5 έως 7 ημέρες.

Το τρίτο ερώτημα που θέτουν πολλοί ασθενείς είναι κατά πόσον η επέμβαση του θυρεοειδούς μπορεί να αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια αναβολή για την υγεία τους. Μπορεί κατά κανόνα η πλειονότητα των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων να έχουν χρόνιο χαρακτήρα, και συνεπώς να εξελίσσονται αργά, ωστόσο αυτή η συνθήκη δεν βρίσκει καθολική εφαρμογή.

Θυρεοειδεκτομή: Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι;

Σε ποιες περιπτώσεις δεν «χωράει» αναβολή στο χειρουργείο

Μια χρόνια κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης με τον χειρουργό σας, εφόσον σας διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασής σας και βέβαια απειλής της ζωής σας.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οι οποίες απαιτούν άμεση αντιμετώπιση για να αποφευχθούν διάφοροι κίνδυνοι.

Μια τέτοια είναι η ευμεγέθης βρογχοκήλη που παρουσιάζει πιεστικά συμπτώματα. Στην ουσία πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα το αποτέλεσμα της οποίας είναι η άσκηση πίεσης στα πέριξ ανατομικά στοιχεία και η εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια, συριγμός (σ.σ. σφύριγμα) κατά την εισπνοή, ακόμη και δυσκολία στην κατάποση.

Θυρεοειδεκτομή: Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι;

Άλλη μία περίπτωση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Ειδικά όταν πρόκειται για τον αδιαφοροποίητο καρκίνο, μια σπάνια αλλά επιθετική μορφή, η επέμβαση δεν θα πρέπει να καθυστερεί ούτε κατά μία ημέρα. Στον αντίποδα του αδιαφοροποίητου καρκίνου του θυρεοειδούς βρίσκονται ο θηλώδης και ο θυλακιώδης. Πρόκειται για τις δύο πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς που εξελίσσονται αργά. Μεταξύ των προαναφερθέντων τύπων καρκίνου βρίσκεται ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, η αντιμετώπιση του οποίου χρειάζεται να είναι άμεση και να μην χάνεται χρόνος άσκοπα.

Επίσης, εάν έχετε διαγνωσθεί με λέμφωμα του θυρεοειδούς, μια σπάνια μορφή καρκίνου που συνδέεται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να είναι τάχιστη, δίχως άσκοπες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι ο γιατρός σας θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του και άλλες παραμέτρους, όπως τυχόν εμφάνιση πιεστικών συμπτωμάτων, το στάδιο του καρκίνου, προκειμένου να αποφανθεί για τις δυνατότητες αναβολής της επέμβασης.

Πέρα από τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών με υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό στις οποίες εντοπίζονται και άλλα ευρήματα, όπως για παράδειγμα ένας ευμεγέθης όζος, τότε η χειρουργική επέμβαση οφείλει να προγραμματίζεται άμεσα.

Ραφαηλίδης καρκίνος θυρεοειδούς

INFO!

Δρ Σάββας Ραφαηλίδης

Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων