Κατηγορηματικές είναι οι νέες οδηγίες που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους.

Συγκεκριμένα, σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από τον ΙΣΑ με θέμα “Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία” τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Οι ομιλητές

Εισηγητές για το θέμα ήταν οι εξής: ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδη, χημικός, πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών, ο Στυλιανός Ζηνέλης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Ραδιοβιολογίας, τμήμα Βιολογίας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σωτήρης Ρηγάκης.

Τα δεδομένα

Αρχικά δόθηκε έμφαση στην επιστολή διαμαρτυρίας 220 διακεκριμένων επαγγελματιών υγείας στον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα σημερινά επίπεδα ακτινοβολίας, καθώς και η έρευνα σε πειραματόζωα που κατέδειξε την αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς λόγω ακτινοβολίας. Επιπλέον, σχολιάστηκε η αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, αλλά και η πρωτοβουλία πολλών κρατών (Ελβετία, Ρωσία, Ιταλία, Σλοβενία, Πολωνία). Με βάση αυτά το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει απαραιτήτως να εξεταστούν ενδελεχώς οι επιπτώσεις από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.

Οι βασικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας

Σε υπόμνημά του ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι η κατάχρηση της ακτινοβολίας και της ασύρματης τεχνολογίας αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης πολλών παθήσεων όπως: καρκίνος, κυτταρικό στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος ,διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. “Επίσης”, επισημαίνει ο κ. Μαργαρίτης, προκαλούνται  “άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών”.

Από την πλευρά του ο Δρ Μέτσης τόνισε ότι οι ακόμα πιο σύγχρονες τεχνολογίες, όπως το 5G, καθώς και οι νέοι μετρητές της ΔΕΗ που θα αντικαταστήσουν προσεχώς τους αναλογικούς, πρόκειται να επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να επηρεαστεί προς το χειρότερο και η ακτινοβολία θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο κ. Μιχαηλίδης έριξε το βάρος της ομιλίας του στα παιδιά. Όπως τόνισε, απαγορεύεται ρητά η χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά σε σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα παιδιά προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δε πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Οι προτάσεις των ομιλητών σχετικά με το θέμα είναι οι εξής:

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

  • Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
  • Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
  • Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
  • Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
  • Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
  • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
  • Όταν κάνεις χρήση κινητού κράτα απόσταση από άλλους.
  • Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
  • Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
  • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
  • Η χρήση “hands free” είναι προτιμότερη αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει ακτινοβολία.
  • Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
  • Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης.
  • Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
  • Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
  • Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών