Κατά 65% έχουν περικοπεί οι δαπάνες προς τις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), κ. Γιώργος Σαραφιανός, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν εξετάσεις, οι περικοπές των οποίων αυξήθηκαν έως και 5 φορές σε σχέση με το 2017. Στα νοσήλεια οι συνολικές περικοπές άγγιξαν το 44%. Σε αυτό το ποσοστό προστίθενται νέες περικοπές από τον έλεγχο των ιατρικών υποβολών, αλλά και η παρακράτηση φόρου. Το αποτέλεσμα είναι να υφίσταται κούρεμα περί το 68%-70%.
Το μέτρο που οδήγησε σε αυτές τις αλλαγές ψηφίστηκε το 2013 ως προσωρινό. Ωστόσο, έχει παραταθεί ως το 2022, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί κι άλλο.
Αντιαναπτυξιακά μέτρα
Ο κ. Σαραφιανός τονίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι ξεκάθαρα εις βάρος των ασθενών. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, κοινοποιημένη στον Υπουργό Υγείας, μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Επειδή προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς που καταφεύγουν σε εμάς και κοστολογούμε αυτές με βάση τους τιμοκατάλογους που η πολιτεία έχει θεσπίσει, διαπιστώνουμε ότι από τα υποβαλλόμενα ποσά των τιμολογίων τελικώς εισπράττουμε μόνο ένα ποσοστό 20%-30%, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τα λειτουργικά μας κόστη.
Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και λειτουργούμε συμπληρωματικά με τον Δημόσιο τομέα, ως ένας από τους 2 πυλώνες του Εθνικού – Ελληνικού συστήματος υγείας και προσπαθούμε καθημερινά και νυχθημερόν να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα υγείας των συμπολιτών μας. Κάναμε υπομονή 6 χρόνια και δουλέψαμε με ζημία. Όμως η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Τα μνημόνια τέλειωσαν, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει παροχές για την αποκατάσταση αδικιών και επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., βάσει των πραγματικών αναγκών και την αποζημίωση κάθε προσφερόμενης υπηρεσίας”.
Η ΠΕΙΚ είχε ήδη ζητήσει συνάντηση με στελέχη του ΕΟΠΠΥ ώστε να βρεθεί λύση προς όφελος των κλινικών και επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα, στελέχη της ΠΕΙΚ αναφέρουν ότι ο ΦΠΑ για τις ιδιωτικές κλινικές δεν μειώθηκε ποτέ από 24% σε 6%, όπως συνέβη στα φάρμακα και τις υπηρεσίες Νοσοκομειακής Περίθαλψης. Επιπλέον, οι παροχές υγείας σε τουρίστες υπόκεινται επίσης στο 24%, το οποίο δε θα έπρεπε να συμβαίνει. Το αίτημα για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ θα παραμείνει για πολύ καιρό στην ατζέντα της ένωσης και οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.
Πηγή: iatronet