Μήνυμα υπέρ των εμβολιασμού, κυρίως των παιδιών, έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τρεις κορυφαίοι καθηγητές και μέλη του ΙΣΘ ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου Νίκου Νίτσα επικαιροποίησαν τα επιστημονικά δεδομένα, στο πλαίσιο της συνεχούς δράσης #εμβολιαΖΩ.
Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «η τήρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων -καθώς και η πρόσβαση όλων των πληθυσμιακών ομάδων σε αυτά τα προγράμματα- πρέπει να αποτελεί τον κοινό στόχο των συναρμοδίων παραγόντων της δημόσιας υγείας, φυσικά με τους γιατρούς στην πρώτη γραμμή. Είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε ότι και η επόμενη ημέρα της πανδημίας έχει… εμβολιασμούς. Δεν πρέπει να χάνονται ζωές λόγω covid-19, διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, ιλαράς, πολιομυελίτιδας, μηνιγγίτιδας…»
Ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο, μέλος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών τόνισε ότι «… Τα εμβόλια είναι αυτή η ανεργητική ανοσοποίηση του οργανισμού, ο οποίος βλέπει το αντιγόνο, όμως δεν είναι βλαπτικό για τον οργανισμό, όμως τον ανοσοποιεί, τον κάνει δυνατό, να μην υποκύπτει στις βλαπτικές ενέργειες του λοιμογόνου παράγοντα, όποιος είναι αυτός ο οποίος θα έρθει μετά.
Δωρεάν τα εμβόλια
Ο εμβολιασμός των βρεφών και των μικρών παιδιών, και των παιδιών πράγματι είναι μία πρακτική η οποία είναι αρκετά καθολική θα έλεγα στα περισσότερα μέρη του κόσμου, και στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να πω ότι η πατρίδα μας είναι μία από τις πιο πλουσιοπάροχες χώρες σε δωρεάν εμβολιασμούς, δε χρειάζεται να πληρώνει ο γονιός, είναι δωρεάν τα εμβόλια. Και θα έλεγα ότι πλέον δε βλέπουμε νοσήματα που βλέπαμε πάρα πάρα πολύ στο παρελθόν. Είχαμε και έχουμε το πρόβλημα του… hesitancy, δηλαδή του ενδοιασμού στα εμβόλια. Κάποιοι γονείς αρχίσανε να μην πιστεύουν στα εμβόλια, ότι τα εμβόλια μπορεί να έχουν παρενέργειες…
Στην επιδημία της ιλαράς, σε πληθυσμούς όπου δεν υπήρχε καλό επίπεδο εμβολιασμού, είχαμε και θανάτους την περίοδο εκείνη, 17-18, ευτυχώς στην Ελλάδα ήτανε πολύ μικρότερο το πρόβλημα λόγω της καλής στάθμισης εμβολιασμού που είχαμε, της καλής κάλυψης, και το ξεπεράσαμε. Μετά ήρθε φυσικά η πανδημία του κορονοϊού, που και αυτή σε ένα μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκε με το εμβόλιο, με τα κατάλληλα εμβόλια. Θα έλεγα ότι ένα από τα κυριότερα, μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, της σύγχρονης ανθρωπότητας είναι τα εμβόλια».
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Ο Θόδωρος Αγοραστός καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, αναφέρθηκε στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και διευκρίνισε: «υπάρχει ένα πρόβλημα σύγχυσης στον ελληνικό πληθυσμό. Συχνά αναφέρεται ο ιός ως ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Είναι λάθος και, όταν το λέμε έτσι, ο πολύς κόσμος, ο νεαρός κόσμος, συνδέει τον ιό αυτό μόνο με τα κονδυλώματα που είναι μία καλοήθης πάθηση για την οποία δεν κινδυνεύει η υγεία των ατόμων. Ο ιός των θηλωμάτων λοιπόν προκαλεί καρκίνους και για να το πω έτσι λίγο απλά και εύκολα να το θύματα κανείς, είναι ένας ιός που προκαλεί 10 καρκίνους, καρκίνο τραχήλου μήτρας, κόλπου, αιδίου, πέους, πρωκτού, στόματος, φάρυγγα, αμυγδαλών, λάρυγγα, αν τα μετρήσετε περίπου βγαίνουν 10. Και είναι σαφές ότι αφορούν αυτοί οι καρκίνοι και στα δύο φύλα και για αυτό ακριβώς το εμβόλιο εναντίον του HPV πρέπει να γίνεται και στους άντρες και στις γυναίκες, και στα αγόρια και στα κορίτσια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πρώτος ο οποίος βρέθηκε ότι συσχετίζεται με τον HPV αλλά δεν είναι ο συχνότερος, αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σουηδία, σε αριθμό οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα, οι οφειλόμενοι κυρίως στην HPV είναι πιο πολύ από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο Συμεών Μεταλλίδης αν. καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς COVID-19, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, υπεύθυνος κλινικής COVID-19 στο ΑΧΕΠΑ: «Τα εμβόλια εξασφαλίζουν όχι μόνο ζωή αλλά και την ποιότητα της». Μίλησε για την ενήλικη ζωή και τα νοσήματα τα οποία μπορούν να προληφθούν με τους εμβολιασμούς. Ενδεικτικά ανέφερε το εμβόλιο για τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκος, του έρπητα ζωστήρα.
Τέλος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας ευχαρίστησε τους συναδέλφους και καθηγητές για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση να ενημερώσουν με επικαιροποιημένα στοιχεία τόσο τους πολίτες και εν δυνάμει ασθενείς όσο και τους γιατρούς – μέλη του συλλόγου. Θύμισε δε ότι το Σάββατο στις 6 Μαΐου στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού στο πάρκο της Τούμπας 11:00 το πρωι με 13:00 μετά το μεσημέρι, ο ΙΣΘ μαζί με τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής Παιδικής Οικογενειακής Μέριμνας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο “Παίζω, Εμβολιάζω, Μαθαίνω την Αξία του Εμβολιασμού μέσα από το παιχνίδι”.