Μεγάλη ανησυχία επικρατεί από την πανσπερμία των ιών που κυκλοφορούν στη χώρα μας και έχουν εκτοξεύσει κρούσματα και νοσηλείες.

Τα μέλη της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μετά από συνεδρίαση τους αποφάσισαν να απευθύνουν ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε νοσοκομεία, αλλά και σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Την ίδια στιγμή  τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν μετ επιτάσεως την ανάγκη επικαιροποίησης του εμβολιασμού, καθώς μέχρι σήμερα το ποσοστό όσων πολιτών έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι χαμηλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μία αναμνηστική δόση είναι οι εξής:

    -Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

    -Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

    -Άτομα με ανοσοκαταστολή

    -Έγκυες γυναίκες

    -Επαγγελματίες υγείας

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και χορήγησης αντιικών φαρμάκων, σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές (π.χ. ηλικιωμένοι ή/και άτομα με σοβαρά νοσήματα).

Τα αντιικά αποτρέπουν νοσηλείες εφόσον χορηγούνται εγκαίρως, στην αρχή της λοίμωξης. Οι επιστήμονες σημείωσαν τη σημασία μιας ενημερωτικής καμπάνιας και για τους γιατρούς, με σκοπό να κάνουν χρήση αυτού του «όπλου».