Την τελευταία δεκαετία η γρίπη έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Κάθε χρόνο νοσούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η φετινή γρίπη παρουσιάζει τρεις κύριες διαφορές σε σχέση με την περυσινή.

Κυριαρχεί διαφορετικό στέλεχος του ιού

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε επίσημα στοιχεία που αναφέρουν ότι το κυρίαρχο στέλεχος του ιού είναι το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09, το οποίο ανήκει στον τύπο Α του ιού της γρίπης. Είναι το στέλεχος του ιού το οποίο περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, για την πανδημία που έχει εκδηλωθεί εδώ και 10 χρόνια.

Μέχρι τώρα, τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης έχουν αναλύσει 1872 δείγματα, εκ των οποίων τα 603 ήταν θετικά για γρίπη. Κατά 99,2% είναι γρίπη τύπου Α και κατά 80% ανήκουν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κατά την περυσινή περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης(2017- 2018), τόσο για το αντίστοιχο με φέτος διάστημα όσο και για όλη τη χρονιά, κυριαρχούσε η γρίπη τύπου Β. Μέχρι και την 6η εβδομάδα του 2018, πάνω από 75% των θετικών δειγμάτων ήταν γρίπη τύπου Β.

Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα φέτος

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η γρίπη φέτος είναι πιο επιθετική από πέρυσι.

Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου έχουν νοσήσει βαριά 226 ασθενείς, εκ των οποίων 219 εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ανάμεσα στα βαριά περιστατικά είναι και 14 παιδιά (0-19 ετών).

Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μόλις 43 ασθενείς είχαν παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και οι 42 εξ’ αυτών χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Με αυτά τα δεδομένα και μέχρι το τέλος της περιόδου έξαρσης, οι επιδημιολόγοι περιμένουν ακόμη περισσότερα σοβαρά κρούσματα. Εκτιμάται ότι μπορεί να νοσήσουν μέχρι και 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι – κατά πλειονότητα βέβαια με ήπια συμπτώματα και χωρίς επιπλοκές.

Οι θάνατοι είναι αυξημένοι

Μέχρι στιγμής φέτος, 56 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης και των επιπλοκών της. Οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει αυτούς που είχαν καταγραφεί καθ’ όλη την περσινή χρονιά (42).

Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχαν αναφερθεί μόλις 10 θάνατοι από γρίπη. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως αν το φετινό κύμα γρίπης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, οι νεκροί μπορεί να φτάσουν και τους 100.

Και δύο κρίσιμες ομοιότητες

Παρά τις διαφορές στους αριθμούς, στη δραστηριότητα της γρίπης εμφανίζονται και δύο σημαντικές ομοιότητες:

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η γρίπη «χτυπά» κυρίως τα άτομα από 60 ετών και πάνω. Η διάμεση ηλικία των ατόμων που εισάγονται στην εντατική ή πεθαίνουν από γρίπη είναι μεταξύ 60 και 68 ετών.

Την ίδια ώρα, η εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών που νοσούν βαριά από γρίπη παραμένει διαχρονικά χαμηλή, παρ’ ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και άρα θα έπρεπε να έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο. Το ποσοστό εμβολιασμού όσων παρουσιάζουν επιπλοκές είναι μεταξύ 10% και 15%.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη πετύχει να πείσουν όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη να θωρακιστούν απέναντί της, με το εμβόλιο.

 

Πηγή: onmed.gr