Μια νέα μέθοδος έρχεται να συμβάλλει στη διερεύνηση της γονιμότητας, ανώδυνα και χωρίς καμία ακτινοβολία. Η Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία ελέγχει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί γονιμοποίηση! Το Embryolab, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους στη διερεύνηση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας, πρωτοπορεί στην εφαρμογή της ανώδυνης Yπερηχογραφικής Yστεροσαλπιγγογραφίας!

Τι είναι:
Η Yπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια σύγχρονη υπερηχογραφική εξέταση που ενδείκνυται για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και εφαρμόζεται για τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων.

Πώς γίνεται;
Η εξέταση γίνεται με την έγχυση αφρώδους σκιαστικού με υποαλλεργική δράση στην κοιλότητα της μήτρας. Κατά την έγχυση του σκιαστικού και με  παράλληλη υπερηχογραφική εξέταση υψηλής ανάλυσης επιτυγχάνεται  παρακολούθηση της ροής του σκιαστικού μέσα από τις σάλπιγγες, ώστε να διαπιστωθεί άμεσα η κατάσταση διαβατότητας τους.

Τι πληροφορίες μας δίνει;
H υπερηχογραφική υστεροσαλπιγγογραφία εξετάζει αρχικά την κοιλότητα της μήτρας για προβλήματα στη μορφολογία της και κατόπιν ελέγχει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί γονιμοποίηση.

Η εξέταση απαιτεί προετοιμασία;
Η εξέταση της υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας συστήνεται να γίνεται πριν την ωορρηξία, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αρχόμενης εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας προηγουμένως θα έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο μικροβιολογικό έλεγχο για χλαμύδια και άλλους μικρο-οργανισμούς ή εναλλακτικά μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή λόγω της ενδομήτριας έγχυσης του σκιαγραφικού.

Πόσο χρόνο διαρκεί;
H μέση διάρκεια της υπερηχογραφικής υστεροσαλπιγγογραφίας είναι μόλις 10 λεπτά.

Πλεονεκτήματα

-Μηδενική ιονίζουσα ακτινοβολία (στην κλασσική σαλπιγγογραφία, η ακτινοβολία ισοδυναμεί περίπου με οκτώ ακτινογραφίες θώρακα),

-εντελώς ανώδυνη μέθοδος,

-ελάχιστη έως μηδενική ενόχληση κατά την εξέταση,

-μηδενικός κίνδυνος αλλεργίας στο νέας γενιάς σκιαστικό από κυτταρίνη και γλυκερόλη (ExEmFoam),

-συνδυάζεται με κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, δηλαδή ταυτόχρονα με τη σαλπιγγογραφία, λαμβάνονται πληροφορίες για την κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, χρήσιμες για την συνολική εκτίμηση της γονιμότητας στην γυναίκα,

-η εξέταση πραγματοποιείται σε χώρο γυναικολογικού ιατρείου, με εξειδικευμένο προσωπικό,

-είναι σύντομης διάρκειας.

Οφέλη
Έχει παρατηρηθεί πως τους πρώτους μήνες μετά την υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία αυξάνεται η πιθανότητα φυσικής σύλληψης στο ζευγάρι που βρίσκεται σε προσπάθεια για εγκυμοσύνη, λόγω της καλύτερης λειτουργίας των σαλπίγγων που ακολουθεί την έγχυση του σκιαστικού.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Είναι πολύ καθησυχαστικό ότι σε περισσότερες από 60.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφέρονται ήπια κοιλιακά ενοχλήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Περιορισμοί
Η Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργία των σαλπίγγων στις περιπτώσεις που οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, ωστόσο, δεν λειτουργούν σωστά. Σπανιότερα, και σε περίπτωση σπασμού των σαλπίγγων, λόγω της εισόδου του σκιαγραφικού μέσου, οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται κατά την εξέταση, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανοιχτές και φυσιολογικές.

 

Νίκος Χριστοφορίδης MD, FRCOG, DFFP

Καινοτομία HyFoSy: Ανώδυνη σαλπιγγογραφία νέας γενιάς

Ο Νίκος Χριστοφορίδης είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και  Επιστημονικός Υπεύθυνος του Embryolab. Είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (FRCOG), εξειδικευμένος ιατρός στην μέθοδο της Υπερηχογραφικής Υστεροσαλπιγγογραφίας, στην κλινική Wrightington Hospital, Wigan, UK

INFO!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 474 747, www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu