*Του Δρα Ανδρέα Ανδρέου, χειρουργού-ουρολόγου, Διευθυντή Β΄Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού, Επιστημονικού υπεύθυνου της U4U

 

H Καλοήθης Yπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ) είναι ένα συχνό πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος, που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη δεκαετία των 50 και γίνεται συχνότερη μετά τα 65 έτη.

Μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά του, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής και αποτελεί πλήγμα για την αυτοπεποίθησή του. Πλέον όμως η ουρολογία έχει στη διάθεσή της σύγχρονες, ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές που εξασφαλίζουν τη θεραπεία της, όπως είναι το Rezum, και το Low Power HoLEP.

 

Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη εκδηλώνεται με συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, ακράτεια από έπειξη, μείωση της ροής των ούρων, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, αίσθηση ατελούς κένωσης, διακοπτόμενη ούρηση, απώλεια σταγόνων ούρων μετά την ούρηση ή ακόμα και πλήρη αδυναμία ούρησης, που επιβάλλει την τοποθέτηση καθετήρα. Επίσης μπορεί ο ασθενής να πονά στη κύστη κατά την ούρηση ή να εμφανίζει αιματουρία.

 

Όλα αυτά τα συμπτώματα περιορίζουν κοινωνικά και επαγγελματικά τον πάσχοντα, καθώς η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι μόνιμη, ενώ και οι διαταραχές ύπνου είναι μια από τις συνέπειες της πάθησης, αφού ο ασθενής αναγκάζεται να σηκώνεται συχνά μέσα στην νύχτα. Επίσης, η ΚΥΠ επηρεάζει και τη σεξουαλική του ζωή του, καθώς παρουσιάζεται και στυτική δυσλειτουργία.

 

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, καινοτόμες τεχνικές θεραπείας 

Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι επιτακτική, αφού, αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, όπως ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής της αντιμετώπισης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια επαναστατικές τεχνικές.

 

Ένα πραγματικό άλμα στη θεραπεία της ΚΥΠ είναι το Rezum, μια τεχνική που αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που αποθηκεύεται σε λίγες σταγόνες νερού, για να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη.

Χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία, επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του σε διάστημα μόλις λίγων ημερών και μάλιστα χωρίς αντίκτυπο στις λειτουργίες της στύσης και της εκσπερμάτισης. Μέσω του Rezum η θερμική ενέργεια στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς.

 

Πέραν της αποτελεσματικότητάς της η μέθοδος αυτή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, αφού βάζει τέλος στα φάρμακα και τις παρενέργειές τους, διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία του άντρα, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, δεν απαιτεί μόνιμο εμφύτευμα, διενεργείται σε ένα σύντομο ραντεβού ακόμα και στο ιατρείο του ουρολόγου και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες εντός λίγων ημερών.

 

Η θεραπεία Rezum -η οποία ενδείκνυται για άντρες άνω των 50 ετών με όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά, αλλά και για την αντιμετώπιση του προστάτη με υπερπλασία στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό-  εφαρμόζεται στην Ελλάδα μόνο από την ουρολογική μας ομάδα U4U.

 

Η επανάσταση του HoLEP

Πέραν όμως του Rezum δύο ακόμα τεχνικές, το Holmium Laser (HoLEP), αλλά και το Low Power HoLEP φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ.

 

Το HoLEP, τεχνική διουρηθρικής προστατεκτομής με τη χρήση laser, συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Με τη θεραπεία αυτή γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται στη συνέχεια με ειδικό εργαλείο (morcellator). Το HoLEP είναι ιδανική επιλογή και για πολύ μεγάλα αδενώματα που υπερβαίνουν τα 150 γρ., ενώ στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται η μείωση του ενδεχομένου αιμορραγιών, ο περιορισμός του χειρουργικού χρόνου, η επιτάχυνση της ανάρρωσης του ασθενή και η επίσπευση της επανόδου του στην καθημερινότητά του.

 

Στη U4U όμως έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα: χρησιμοποιούμε την τεχνική Low Power HoLEP χαμηλότερης ισχύος, η οποία είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική, χωρίς να υστερεί σε αποτελεσματικότητα από την κλασική μέθοδο HoLEP. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται ο περιορισμός των ερεθιστικών φαινομένων, αφού η εκλυόμενη ενέργεια είναι λιγότερη, η επάνοδος του ασθενή μετά την επέμβαση είναι ταχύτερη και αποφεύγονται συχνοουρίες και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Στη U4U ενημερωνόμαστε συνεχώς, βρισκόμαστε στην αιχμή των εξελίξεων και φέρνουμε όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη στην υπηρεσία του ασθενή.

 

Ανδρέας Ανδρέου

INFO!

Ανδρέας Ανδρέου, χειρουργός-ουρολόγος,

Διευθυντής Β΄Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού,

Επιστημονικός υπεύθυνος της U4U PRECISION UROLOGY

Ασκληπιού 10, Πυλαία , Θεσσαλονίκη

Τηλ. Κέντρο: +30 2310 400 321

Κατεχάκη 69, Έναντι  Ιατρικού Ψυχικού, Αθήνα

Τηλ. Κέντρο: +30 210 697 4083

Σκουφά 1, Έγκωμη, Λευκωσία

Τηλ. Κέντρο: +357 96 17 6116

info@urology4u.gr

www.urology4u.gr