Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού, αντιμετωπίζεται όμως πλέον με σύγχρονες, ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές, αφού η ουρολογία έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της.

Μέθοδοι όπως το Rezum και το HoLEP (ειδικά το Low Power HoLEP) αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη, που μπορεί να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, αν όμως παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και σε πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα επίσχεσης ούρων, άρα και ανάγκης για την τοποθέτηση καθετήρα στην κύστη.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη και η νέα εποχή του Rezum

Επανάσταση στην Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη έχει φέρει τελευταία το Rezum, μια τεχνική που αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που «αποθηκεύεται» σε λίγες σταγόνες νερού για να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη. Χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία, επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, διατηρώντας ανέπαφες τις λειτουργίες της
στύσης και της ούρησης.

Σύμφωνα με τον χειρουργό-ουρολόγο Δρα Ανδρέα Ανδρέου, έναν εκ των δύο επικεφαλής της κορυφαίας ουρολογικής ομάδας U4U και Διευθυντή Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, η θεραπεία Rezum ενδείκνυται για άντρες άνω των 50 ετών με όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά. Επίσης, συνιστάται για την αντιμετώπιση του προστάτη με υπερπλασία στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό. Με την εν λόγω μέθοδο η θερμική ενέργεια στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα του ιστού, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς.

Το Rezum είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική που δεν περνά από τη χειρουργική κλίνη. Έχει μάλιστα σημαντικά πλεονεκτήματα: Βάζει τέλος στα φάρμακα και τις παρενέργειές τους, διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία του άντρα, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, δεν απαιτεί μόνιμο εμφύτευμα,
διενεργείται σε ένα σύντομο ραντεβού ακόμα και στο ιατρείο του ουρολόγου και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες εντός λίγων ημερών. Μάλιστα, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους εντός δύο εβδομάδων.

Η θεραπεία Rezum είναι μια high end τεχνική στο πεδίο των θεραπευτικών μεθόδων της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη, η οποία στην Ελλάδα εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την ομάδα ουρολόγων της U4U, που είναι η πρώτη πιστοποιημένη ομάδα για αυτή τη θεραπεία στη χώρα μας.

HoLEP και Low Power HoLEP με τη δύναμη του Laser

Η U4U όμως πρωτοπορεί και στο πεδίο του Holmium Laser (HoLEP), μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς τεχνικής διουρηθρικής προστατεκτομής με τη χρήση laser, ενώ κάνει και ένα ακόμα βήμα, εφαρμόζοντας και τη Low Power HoLEP, καθώς διαθέτει το μοναδικό, ειδικό μηχάνημα στην Ελλάδα, όπως σημειώνει στο Health More ο κ. Ανδρέου. H μέθοδος HoLEP αποτελεί μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική λύση που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Με το HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται ακολούθως με ειδικό εργαλείο (morcellator). Η εν λόγω τεχνική, που ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα που υπερβαίνουν τα 150 γρ., μειώνει την πιθανότητα αιμορραγιών και τον χειρουργικό χρόνο, ενώ ο ασθενής αναρρώνει πολύ ταχύτερα και επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητές του χωρίς πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή η τεχνική Low Power HoLEP, με τη χρήση laser χαμηλότερης έντασης, πάει τη θεραπεία ακόμα πιο πέρα, εξελίσσοντας την παραδοσιακή τεχνική HoLEP, με σημαντικές ωφέλειες για τον ασθενή. Παρά τη χαμηλότερη ένταση του laser της, είναι εφάμιλλη της κλασικής μεθόδου HoLEP σε αποτελεσματικότητα και μάλιστα σε ό,τι αφορά το βάρος του αδενώματος που αφαιρείται, στη διεγχειρητική αιμορραγία, στη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και στις τυχόν επιπλοκές. Έτσι εξασφαλίζονται τα ίδια αποτελέσματα με μια μέθοδο που είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εκλυόμενη ενέργεια είναι λιγότερη από τη συνήθη, τα ερεθιστικά φαινόμενα περιορίζονται, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς μετά την επέμβαση, την αποφυγή συχνοουριών, αλλά και ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως είναι το τσούξιμο.

Η ομάδα της U4U αξιοποιεί πάντα, σύμφωνα με τον Δρα Ανδρέου, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη.

INFO!

U4U PRECISION UROLOGY
Ασκληπιού 10, Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Τηλ. Κέντρο: +30 2310 400 321
Σκουφά 1, Έγκωµη, Λευκωσία
Τηλ. Κέντρο: +357 96 17 6116
info@urology4u.gr
www.urology4u.gr