ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΦΛΕΒΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΔΙΩΝ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε, τι πρέπει να αποφεύγουμε

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας, Αγγειοχειρουργός

 

Καλοκαίρι, ήλιος, ζέστη! Τι είναι καλό για τις φλέβες μας αυτές τις ζεστές μέρες; Μία στις πέντε γυναίκες στην Ελλάδα υποφέρει από πρήξιμο στις γάμπες και κούραση εν γένει στα πόδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα σημάδια μπορεί να μην είναι ανησυχητικά, ωστόσο ίσως είναι τα πρώτα συμπτώματα μίας χρόνιας και συνεχώς επιδεινούμενης φλεβικής πάθησης, η οποία βέβαια με μια συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά και -γιατί όχι- να θεραπευθεί τελείως.

 

Τι είναι αυτό όμως που ενοχλεί τις φλέβες μου το καλοκαίρι; Γιατί η ζέστη επηρεάζει τόσο αρνητικά τη φλεβική κυκλοφορία;

Το καλοκαίρι δουλεύουν οι φλέβες πάρα πολύ σκληρά. Ειδικά οι φλέβες των κάτω άκρων είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουν το φλεβικό αίμα ενάντια στην βαρύτητα πίσω στην καρδιά. Σε υψηλές θερμοκρασίες η κυκλοφορία γίνεται πολύ αργή, ενώ όταν υπάρχει και ένα μικρό πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας τότε δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Λόγω της θερμοκρασίας, οι φλεβικές βαλβίδες δεν κλείνουν τελείως και το αίμα πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση, με συνέπεια να έχουμε διακοπή της κυκλοφορίας προς την καρδιά, αντιστροφή της ροής, εξίδρωση υγρών στους ιστούς, βαριά, κουρασμέναπρησμένα πόδια και -πολύ πιθανόν- επιπλοκές θρόμβωση ή εμβολή.

 

Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσετε ότι έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε να ξέρετε πόσο προχωρημένη είναι η πάθησή σας και πάνω απ’ όλα τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε. Μόνο έτσι θα είναι τα πόδια σας υγιή και δυνατά. Η γνώση προσφέρει σιγουριά.

 

Ειδικότερα, πρέπει να:

Αποφεύγετε τη ζέστη

Ακόμα κι αν σας αρέσει το μαύρισμα, προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο και την απευθείας έκθεση σε αυτόν. Αποφεύγετε να βουτάτε στη θάλασσα το μεσημέρι, να κάνετε καυτό μπάνιο και να μένετε σε χώρους που έχει υπερβολική ζέστη. Με τη ζέστη ενδίδουν πιο εύκολα οι ήδη καταπονημένες φλέβες σας.

Κάνετε κρύα ντουζ

Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες συνιστάται να βρέχετε τα πόδια σας με κρύο νερό. Με το κρύο νερό συσπώνται τα αγγεία και οι βαλβίδες έχουν επαφή και δεν ανεπαρκούν πια. Προσοχή όμως: κάνετε ντους από κάτω προς τα πάνω δύο με τρεις φορές. Με αυτόν τον τρόπο διώχνετε το οίδημα από τα πόδια προς το κέντρο και αναζωογονείτε τα πόδια σας.

Πίνετε πολλά υγρά

Για να αποφεύγετε τα βαριά κουρασμένα πόδια πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται η πηκτικότητα του αίματος, το αίμα γίνεται πιο ρευστό και περνάει ευκολότερα μέσα από τις πειραγμένες βαλβίδες. Τα νερά, οι χυμοί και τα διάφορα ποτά με βότανα ή τσάγια τροφοδοτούν το σώμα με υγρά και έτσι γίνεται καλύτερη κυκλοφορία.

 

Κίνηση-όχι τεμπελιά

Τα σπορ είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν καθιστικές δουλειές. Μάλιστα, το κολύμπι βοηθάει στην κυκλοφορία αποφασιστικά, καθώς επίσης και το περπάτημα μέσα στο νερό. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα έχει το ποδήλατο και το περπάτημα.

Ανάλαφρα πόδια με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Σε προχωρημένες καταστάσεις και όταν δεν υπάρχει δυνατότητα μιας χειρουργικής ή κάποιας άλλης αποκατάστασης πρέπει και το καλοκαίρι να φοράμε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Έτσι βοηθάμε τις φλεβικές βαλβίδες να ξαναγίνουν επαρκείς, λόγω της εξωτερικής πίεσης και αυτό βοηθάει στο να μην εξιδρώνονται υγρά στα πόδια, τα οποία οδηγούν στα γνωστά συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω.

 

Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε καθ’ οδόν και σε ταξίδια

  1. Γράψτε με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ένα οκτώ στο πάτωμα. Το ίδιο κάνετε και με το άλλο πόδι και όλο μαζί πέντε με οχτώ φορές.
  2. Πατήστε στις μύτες των ποδιών και κρατηθείτε εκεί σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά πατήστε στις φτέρνες και κρατηθείτε επίσης για μερικά δευτερόλεπτα. Κάντε 10 επαναλήψεις.
  3. Καθίστε σε μια καρέκλα και βάλτε μια μπάλα του τένις κάτω από το πέλμα σας. Κυλήστε το μπρος – πίσω και αυτό 20 φορές.
  4. Σταθείτε και στα δύο πόδια. Ακόλουθα, τραβήξτε το ένα προς τα πάνω. Το άλλο πόδι αναγκάζεται να στηριχθεί στις μύτες. Επαναλάβετε 10 φορές.

 

INFO!

Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας

Αγγειοχειρουργός