Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με τις διακοπές, την ανεμελιά, την ξεκούραση, τα ταξίδια, τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει και μια σειρά γυναικολογικών προβλημάτων.

Η αυξημένη υγρασία, η επαφή με την άμμο και το κολύμπι σε νερά κακής ποιότητας κρύβουν κινδύνους που μπορεί να χαλάσουν το καλοκαίρι σας. Γενικώς, το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της κολπίτιδας, εξαιτίας της διατάραξης του pH και της μικροβιακής χλωρίδας της περιοχής. Επίσης, το καλοκαίρι είστε πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, ενώ σε αυτή την εποχή του χρόνου καταγράφεται και αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι υπάρχουν βασικοί και απλοί τρόποι για να διατηρήσετε ένα καλό επίπεδο υγιεινής στην ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων σας και να αποφύγετε κάθε δυσάρεστη «έκπληξη» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καλοκαίρι: Προλάβετε τα γυναικολογικά προβλήματα

Κολπίτιδα

Η αυξημένη υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αποτελεί το κύριο αίτιο εμφάνισης της κολπίτιδας, καθώς αλλοιώνει το φυσιολογικό pH και τη μικροβιακή χλωρίδα. Όταν ιδρώνετε στην ευαίσθητη περιοχή λόγω της ζέστης ή όταν συνεχίζετε να φοράτε το βρεγμένο μαγιό σας μετά την έξοδο από τη θάλασσα ή την πισίνα, αυξάνετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε κολπίτιδα. Παράλληλα, όταν έρχεστε συχνά σε επαφή με το νερό της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας και την άμμο, συμβάλλετε στην αλλαγή της τοπικής μικροβιακής χλωρίδας. Έτσι, αρχίζουν τα συμπτώματα της κολπίτιδας που αφορούν κυρίως τον κνησμό (φαγούρα), την ερυθρότητα και την έκκριση υγρών.

Ουρολοίμωξη

Το καλοκαίρι οι ουρολοιμώξεις είναι πιο πιθανό να συμβούν, σε σύγκριση με άλλες εποχές του χρόνου, καθώς οι δραστηριότητες στην παραλία, οι βουτιές στη θάλασσα, η μειωμένη κατανάλωση νερού και άλλων υγρών και η αμέλεια στη φροντίδα της υγιεινής της περιοχής, είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσετε αν πάθετε ουρολοίμωξη είναι αιματουρία, εμετός και ναυτία, πυρετός και ρίγος, αίσθηση βάρους στην κοιλιά, συχνοουρία και τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν το καλοκαίρι και οι σεξουαλικές επαφές, καθώς η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η ανεμελιά και η διάθεση για σεξ οδηγεί συχνά στην πλημμελή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, πέρα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μεταξύ των πιο κοινών ΣΜΝ που μπορούν να μεταδοθούν είναι η γονόρροια (που μπορεί να προξενήσει βλάβες στη μήτρα και στις σάλπιγγες), τα χλαμύδια, οι μυκητιάσεις, η σύφιλη, καθώς επίσης και τα κονδυλώματα του ιού HPV.

Ο ιός HPV ανήκει σε μια οικογένεια ιών που εμπεριέχει πάνω από 150 στελέχη και τα 40 από αυτά προσβάλλουν το γυναικείο γεννητικό σύστημα. Πρέπει να θυμάστε ότι ο εμβολιασμός για τον HPV προστατεύει από τους πιο συχνούς τύπους του, όχι όμως από όλους και βέβαια το εμβόλιο δεν αποτελεί θεραπεία σε άνθρωπο που έχει ήδη ενεργή λοίμωξη από HPV. Επιπλέον, να θυμάστε ότι οι κυριότεροι τύποι του ιού HPV που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ο 16 και 18, ενώ τα οξυτενή κονδυλώματα του αιδοίου οφείλονται πρωτίστως στους τύπους 6 και 11.

Μην ξεχνάτε ότι ο ιός HPV μεταδίδεται με κάθε τρόπο σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα με κάθε επαφή με μολυσμένο δέρμα το οποίο δεν καλύπτεται. Για αυτό η χρήση του προφυλακτικού σώζει από δύσκολες περιπέτειες της υγείας σας.

Καλοκαίρι: Προλάβετε τα γυναικολογικά προβλήματα

Tips για ένα καλοκαίρι χωρίς γυναικολογικά προβλήματα

  1. Αλλάξτε μαγιό αμέσως μετά από κάθε βουτιά σε θάλασσα ή πισίνα, αλλά και μετά τη γυμναστική.
  2. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά ρούχα που έχουν ραφτεί από συνθετικά συστατικά, διότι συγκρατούν την υγρασία.
  3. Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις για να μην εξαπλωθεί υπάρχουσα λοίμωξη στον τράχηλο και στη μήτρα σας. Αποφύγετε επίσης και τα προϊόντα υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής που περιέχουν αρώματα. Έτσι, δεν θα υποβαθμίσετε το pH του κόλπου σας.
  4. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά τη σερβιέτα και το ταμπόν που χρησιμοποιείτε.
  5. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κολπίτιδας αντιμετωπίστε την αμέσως. Αν έχετε προσβληθεί από κάποιον μύκητα στο παρελθόν, εφαρμόστε τη θεραπεία που είχατε λάβει τότε και είχε αποτελέσματα, αλλά επικοινωνήστε και με τη γυναικολόγο σας για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες.
  6. Όταν είστε στη θάλασσα ή στην πισίνα, μην κάθεστε απευθείας με το μαγιό σας στην άμμο ή στην ξαπλώστρα. Απλώστε μία ψάθα και από επάνω μια πετσέτα.
  7. Να καταναλώνετε άφθονο νερό και υγρά και να επισκέπτεστε την τουαλέτα τακτικά για ούρηση, διότι εάν κρατάτε γεμάτη την κύστη σας, δημιουργείτε ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Αντιθέτως, αν ουρείτε μόλις νιώθετε την ανάγκη, τότε βοηθάτε στον καθαρισμό του ουροποιητικού σας συστήματος.

Εφαρμόστε αυτά τα απλά tips στην καλοκαιρινή καθημερινότητά σας και απολαύστε πραγματικά στιγμές ξεγνοιασιάς και χαράς και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη γυναικολόγο σας για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

Καλοκαίρι: Προλάβετε τα γυναικολογικά προβλήματα

INFO!

Μαρίνα Τοσουνίδου,

Γυναικολόγος-Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην Αισθητική Γυναικολογία