Ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «LUPUS GR 2020» και σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) ξεκινά η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με την συνεργασία Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η καμπάνια, εμπνευστής και Project Leader της οποίας είναι ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντινίδης, θέλει να συμβάλει στη διαδικασία αποστιγματισμού της νόσου, καθώς το πρόβλημα της προκατάληψης και του στίγματος απέναντι στην ψυχική και σωματική ασθένεια παραμένει.

Διαθέτει δε τη συμπαράσταση καλλιτεχνών και όχι μόνο, οι οποίοι δεν έλαβαν αμοιβή για τη συμμετοχή τους, και περιλαμβάνει φωτογραφίες, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό μήνυμα για τον ΣΕΛ, και δύο τηλεοπτικά spots.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα έχει ως σκοπό να «τρέξει» την καμπάνια αυτή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεννόηση με το Lupus Europe, την EULAR, το EURORDIS και το PAIN ALLIANCE EUROPE, στα οποία είναι μέλος.

Μάλιστα, επί του παρόντος, όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, Αθανασία Παππά, δεν υπάρχει παγκόσμια καμπάνια Λύκου που να υποστηρίζεται από όλους τους οργανισμούς, καθώς ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν διαφορετικά χρώματα, φιλοσοφία, ακόμα και διαφορετικό μήνα ευαισθητοποίησης, με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση σε ασθενείς και όχι μόνο.

«Ωστόσο η δύναμη της Τέχνης είναι τόσο ελκυστική που αν οι οργανώσεις για τον ΣΕΛ την ασπαστούν μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα, αναδεικνύοντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας» αναφέρει σχετικά.

Η ασθένεια του Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

Η πρώτη διάγνωση της νόσου χρονολογείται απ’ τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα «Λύκος» από τις δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί και μοιάζουν με δάγκωμα του. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές Λύκου, ο Δερματικός, που περιορίζεται στην πρόκληση εξανθημάτων στο δέρμα και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης, που προσβάλλει δέρμα και αρθρώσεις, ενώ συχνά επηρεάζει και εσωτερικά όργανα (νεφρός, καρδιά κα).

Έπονται ο Φαρμακευτικός που προκαλείται απ’ τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και ο Νεογνικός που εμφανίζεται σε νεογέννητα των οποίων οι μητέρες πάσχουν από Λύκο ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα.

Ποια είναι η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 1.500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις, αλλά και άτομα που θέλουν να συμπαρασταθούν στους πάσχοντες από ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα.