Καρδιά και καλοκαιρινές διακοπές

Τι πρέπει να προσέξετε;

 «Μπορώ να πάω διακοπές μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς»; «Τι πρέπει να προσέξω το Καλοκαίρι αν έχω κάποια καρδιακή πάθηση»; Αυτές είναι ίσως από τις πιο συχνές… καλοκαιρινές ερωτήσεις που απασχολούν τα άτομα που πάσχουν από κάποια καρδιοπάθεια ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο καρδιάς, αλλά και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Ο Καρδιοθωρακοχειρουργός Δρ Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS δίνει 7+1 απλές συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς για την προφύλαξη της καλής και σωστής λειτουργίας της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς ανεπιθύμητα προβλήματα.

 

Καρδιακές παθήσεις που επηρεάζει η ζέστη

Μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά και επιδεινώνονται το καλοκαίρι είναι η αρτηριακή πίεση, η υπερχοληστερολαιμία και η στεφανιαία νόσος.

Είναι γνωστό πως τα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες αποτελούν μια ευπαθή ομάδα και είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν μια συγκεκριμένη καθημερινή ιατρική ρουτίνα, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Μάλιστα, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να επισκέπτονται τον ιατρό τους, ο οποίος θα αναπροσαρμόζει τη δοσολογία των φαρμάκων τους, ενώ οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων, γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη και την αυξημένη εφίδρωση.

 

Καλοκαιρινές μεταβολές στον οργανισμό

Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας. Ιδρώνοντας, λοιπόν, χάνετε περισσότερα υγρά από αυτά που θα έπρεπε φυσιολογικά να αποβάλλει το σώμα σας.

Εκτός από απώλειες ύδατος υπάρχει και έντονη απώλεια σε ηλεκτρολύτες και κυρίως σε χλωριούχο νάτριο. Ειδικά τα άτομα που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα θα πρέπει τους καλοκαιρινούς μήνες να ελαττώνουν τη δόση ή σε κάποιες περιπτώσεις να τη μειώνουν  δραστικά πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει ταχύτερα, επιβαρύνοντας έτσι την καρδιακή λειτουργία.

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη ζέστη

01.

Καταναλώνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα -τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό- ώστε να αποφύγετε μια πιθανή αφυδάτωση.

 

02.

Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση. Προτιμήστε χαλαρό περπάτημα πολύ πρωινές ώρες.

 

03.

Τρώτε κρύα τρόφιμα, ιδιαίτερα σαλάτες και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Τα φρούτα μας δίνουν γλυκόζη και βοηθούν τον οργανισμό στη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, νερό, μέταλλα και φυτικές ίνες.

 

04.

Βεβαιωθείτε πως όταν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο το μέρος είναι δροσερό. Καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν ψυκτικά συστήματα.

 

05.

Φορέστε άνετα και σε φωτεινά χρώματα βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε οτιδήποτε σκουρόχρωμο μπορεί να τραβήξει τον ήλιο επάνω σας.

 

06.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11:00 και 16:00 που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη. Ωστόσο, εάν πρέπει να βγείτε φροντίστε να περπατάτε στη σκιά, να φοράτε αντηλιακό και καπέλο, καθώς και να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό.

 

07.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ή καφεϊνούχων ποτών. Τα ποτά με βάση την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν έντονη εφίδρωση.

 

08.

Εάν λοιπόν νιώσετε δυσφορία από τη ζέστη φροντίστε ώστε να μεταφερθείτε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο και να πιείτε δροσερό νερό.

 

Και με τη θάλασσα;

Φυσικά και μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές.

  • Μην κολυμπήσετε εφόσον έχετε φάει έστω και ελαφρά.
  • Κολυμπάτε με παρέα και όχι στα βαθιά.
  • Θα πρέπει να μην αισθάνεστε κανένα καρδιακό ενόχλημα και η είσοδός σας στη θάλασσα να γίνεται σταδιακά.
  • Αρχικά ρίξτε λίγο νερό σε όλο το σώμα και σιγά-σιγά ξεκινήστε να κολυμπάτε.
  • Να προτιμώνται πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες
  • Αν είστε πρόσφατα χειρουργημένος μην εκθέτετε τις τομές στον ήλιο. Μετά το μπάνιο να τις ξεπλένετε με άφθονο γλυκό νερό.

DOCTOR’S ADVICE:

Εάν εντοπίσετε έντονα συμπτώματα που επιμένουν, καλέστε τον ιατρό σας ή επισκεφθείτε άμεσα το τμήμα επειγόντων περιστατικών κάποιας κλινικής ή νοσοκομείου.

 

Info!

Δρ Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS

Καρδιο-Θωρακοχειρουργός

www.tsakiridiskosmas.gr