Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνων του πεπτικού συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, με τη συχνότητα εμφάνισης τους να μεγαλώνει περισσότερο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο των συγκεκριμένων τύπων καρκίνων είναι μονόδρομος για τον περιορισμό της επίπτωσης τους. Ωστόσο, παρά το φορτίο της νόσου, οι επιστημονικές εξελίξεις στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά τον στόχο της επιβίωσης των ασθενών.
Καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τίτλο “Γνωρίζουμε τους καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Μιλώντας για την πρόληψη των καρκίνων αυτών στην ημερίδα της ΕΛΛΟΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας κος Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κ. Θεόδωρος Εμμανουήλ, και η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κα Ανδρονίκη Νάσκα τόνισαν ότι η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και η ταυτόχρονη τακτική συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν ουσιαστική σύσταση και επιλογή για τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση.
Γνωρίζοντας τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος
Οι Καθηγητές Ογκολογίας κ. Μιχάλης Καραμούζης και κ. Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, η Αν. Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας κα Μαρία Τόλια και ο Παθολογοανατόμος κος Ελευθέριος Ελευθεριάδης έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, έχουν διαμορφώσει μία περισσότερο αισιόδοξη θεώρηση για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ιδίως για τους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς.
Η πολυπλοκότητα και οι ιδιαιτερότητες που συχνά εμφανίζει η αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, καθιστά εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των ογκολογικών συμβουλίων, για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που υπογράμμισαν στο πλαίσιο των συζητήσεων της ημερίδας ο Καθηγητής Χειρουργικής κος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός.
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ακόμη την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για πολλές περιπτώσεις, καθώς οι σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες βελτιώνουν τις εκβάσεις για τους ασθενείς και μειώνουν τους κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του παγκρέατος, για την αντιμετώπιση των οποίων μίλησαν οι Καθηγητές Χειρουργικής κος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, κ. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και κ. Ιωάννης Χατζάρας αντίστοιχα. Επιπλέον ο συνδυασμός με συστημική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, αποτελεί κατά περίπτωση, επιλογή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.
Επιπτώσεις στη ψυχολογία
Η ημερίδα της ΕΛΛΟΚ ανέδειξε την ανάγκη εστίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνους του πεπτικού συστήματος, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της νόσου σε σωματικό, ψυχολογικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Παθολόγο-Ογκολόγο κ. Γιάννη Γκιουλμπασάνη.
Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει καταλυτικό ρόλο και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, με τη Γεν. Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, κα Κατερίνα Τσιρογιάννη και τον Πρόεδρο του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου να τονίζουν την άμεση ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού των ιατρείων πόνου και των κέντρων παροχής ανακουφιστικής φροντίδας σε όλη την Ελλάδα.
Οι ασθενείς με καρκίνο πεπτικού συστήματος μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην εργασία τους, μέσα από τη συνεργασία εργοδοσίας-εργαζόμενου για τον σχεδιασμό ενός κατάλληλου πλάνου επιστροφής, για το οποίο μίλησε η ειδική ιατρός εργασίας κα Ιωάννα Παπά. Οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ασθενών, για τις οποίες μίλησε ο Κλινικός Διαιτολόγος κ. Δημήτρης Πέτσιος, ιδίως κατά την περίοδο των θεραπειών μπορούν να καλυφθούν αποτελεσματικά με την υποστήριξη των ειδικών διατροφολόγων.