«Η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του καρκίνου είναι αναγκαία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος, να συνδράμει την αύξηση της επιβίωσης και να εγγυηθεί τη συνέχεια μέσα από σαφή χρονοδιαγράμματα, συνέργειες, αξιολογήσεις και προσαρμογές».
Με αυτό το βασικό συμπέρασμα από την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργου Καπετανάκη, ολοκληρώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου για τις πολιτικές υγείας του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Boussias Events με την παρουσία περισσοτέρων από 140 συμμετεχόντων και 32 διακεκριμένων ομιλητών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Με κεντρικό θέμα: «Οι προκλήσεις στη μάχη κατά του καρκίνου: Κόστος, πρόληψη, πρόσβαση και θεραπευτικά μονοπάτια», το συνέδριο φέτος επικεντρώθηκε στις εθνικές προκλήσεις, τις στρατηγικές και τα οικονομικά του καρκίνου, τα μητρώα ασθενών, και το ρόλο των ασθενών στα κύρια ζητήματα που τους αφορούν.
Αναγκαία η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο
«Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάλυση των σιλό στις διαδικασίες ελέγχου και φροντίδας του καρκίνου, προωθώντας τη συνεργασία, τον συντονισμό και την ενσωμάτωση μεταξύ των ενδιαφερομένων που εμπλέκονται στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία του καρκίνου, την ανακουφιστική φροντίδα και την επιβίωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στο πλαίσιο της ομιλίας του. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι το Υπουργείο συνεχίζει τις απαραίτητες δράσεις για την ολοκλήρωσή του, προκειμένου να είναι βιώσιμο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσπάθειες να υπάρξει αξιολόγηση των προγραμμάτων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και συγκεκριμένα για το «Φώφη Γεννηματά» που ήδη εφαρμόζεται, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει την ίδια αξία σε διαφορετικά μέρη της χώρας, ποιες ηλικίες ασθενών ωφελούνται ιδιαίτερα, τι ελλείψεις υπάρχουν κ.ά. Παράλληλα, στόχος είναι στα προγράμματα να συνδεθεί και το after screening pathway, ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν μετά από κάθε διάγνωση. Έμφαση δίνει το Υπουργείο και στην ένταξη της ανακουφιστικής φροντίδας και της κατ’οίκον φροντίδας, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.
Κόστος Ογκολογικής Φροντίδας και Προϋπολογισμοί Φαρμάκου
Την επόμενη ενότητα, στην οποία συζητήθηκαν τα κόστη της ογκολογικής φροντίδας και οι προϋπολογισμοί φαρμάκου συντόνισε η Μαίρη Γείτονα, Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3–6% σε CAGR έως το 2027 και να αγγίξει περίπου 1,9 τρις. $, με βάση την πρόγνωση της IQVIA (IQVIAmarketprognosis), όπως ανέφερε ο Κώστας Γεωργίου, Head of Consulting & Primary Market Research της IQVIA Hellas. Οι δαπάνες για αντικαρκινικά σκευάσματα αυξήθηκαν σε 196 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2022, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 αντιπροσωπεύοντας το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Η καινοτομία οδηγεί σε μεγάλο αριθμό νέων δραστικών: από το 2013, κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ 89 νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία συμπαγών όγκων με ορισμένες από αυτές να έχουν έγκριση για πολλαπλές ενδείξεις. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και για τις αιματολογικές κακοήθειες: 53 μοναδικά νέα αιματολογικά αντικαρκινικά φάρμακα έχουν κυκλοφορήσει από το 2013. Όπως φαίνεται σε πρόσφατη μελέτη της IQVIA Hellas που ανέθεσε ο ΣfΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης, οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν διαφορετικά μοντέλα για την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και τις αποφάσεις αποζημίωσης.
Νέα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου
Στην τελευταία ενότητα που συντόνισε ο Νίκος Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής, Ογκολογικής Κλινικής, 401 ΓΣΝΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα νέα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου. Ο τομέας της υγρής βιοψίας είναι έτοιμος να φέρει επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου όπως τον ξέρουμε, τόνισε η Μαρία Νεοφύτου, Μεταδιδακτορική Ερευνητική Συνεργάτης, Rosenfeld Lab, Cancer Research Institute Cambridge, Cambridge University. Και ανέλυσε περαιτέρω, λέγοντας ότι με τη δυνατότητα μη επεμβατικής ανίχνευσης του κυκλοφορούντος DNA όγκου, των καρκινικών κυττάρων και άλλων νουκλεϊκών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος ασθενών με καρκίνο, η υγρή βιοψία έχει τεράστιες δυνατότητες για κλινικές και ερευνητικές εφαρμογές. Επιπλέον, αναπτύσσονται και αξιολογούνται νέες αναλύσεις που εξετάζουν γονιδιωματικά, επιγονιδιωματικά καθώς και αποσπασματικά χαρακτηριστικά, για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Οι δυνατότητες της υγρής βιοψίας είναι τεράστιες και καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητές της, μπορεί σύντομα να γίνουμε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στη φροντίδα του καρκίνου, κατέληξε η κ. Νεοφύτου.