Αύξηση στις περιπτώσεις μελανώματος αλλά και στη θνησιμότητα καταγράφεται στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το μελάνωμα αποτελούσε το 4% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020 και το 1,3 % όλων των θανάτων λόγω καρκίνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο, ενώ αποτελεί τον έκτο συχνότερο καρκίνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Το 2022 παρατηρείται μάλιστα μεγαλύτερη αυξητική τάση, καθώς αναφέρθηκαν πάνω από 100.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος – οι περισσότερες από αυτές σε ενηλίκους ηλικίας 45-69 ετών – προκαλώντας περισσότερους από 15.000 θανάτους.

Ακόμα πιο ανησυχητικά, η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα -τόσο για τους άντρες αλλά και τις γυναίκες, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία. Αντίθετα, οι χώρες με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι η Σλοβακία, η Δανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Πολωνία.

Μέτρα προστασίας

Αναφορικά με τη χρήση του αντηλιακού, μόλις το 10% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί συστηματικά ή συχνά την αντηλιακή προστασία, μαζί με άλλα μέτρα προστασίας, όπως καπέλο, η παραμονή στη σκιά, σε σύγκριση με το 14% των ατόμων εκτός Ευρώπης.

«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να νοσήσει από καρκίνο του δέρματος, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τον τόνο του δέρματος. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη ζωή του. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 15 όμως θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC) κατά περίπου 40% και να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 50%» αναφέρει σχετικά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.