Τα πρώιμα σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος παχέος εντέρου στους κάτω των 50 ετών εντόπισαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute το κοιλιακό άλγος, η αιμορραγία από το ορθό, η διάρροια και η σιδηροπενική αναιμία μαρτυρούν τον κίνδυνο καρκίνου από 3 μήνες έως και 2 έτη πριν τη διάγνωση:

Εάν κάποιος παρουσιάζει δύο από αυτά τα συμπτώματα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου υπερτριπλασιάζεται. Και με τουλάχιστον τρία από αυτά τα συμπτώματα, ο κίνδυνος είναι περισσότερο από 6 φορές υψηλότερος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι μια νόσος που επηρεάζει μόνο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν και να αναλαμβάνουν δράση εάν δουν αυτά τα πολύ ενδεικτικά σημάδια και συμπτώματα – ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και συνήθως δεν υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου”, δήλωσε η Yin Cao, αναπλ. Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της μελέτης.

Προληπτικός έλεγχος κάτω των 50 ετών

Περίπου το 13% των εκτιμώμενων 153.000 νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαγνωστεί σε άτομα κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η αύξηση στους νεότερους ενήλικες φτάνει το 9% σε σχέση με το 2020.

Ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου (πριν από την ηλικία των 45 ετών) είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης – γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα.

Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο

Μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε δημητριακά και όσπρια και σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου. Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική, επειδή συμβάλει στον έλεγχο του βάρους, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με αυτό τον τύπο του καρκίνου.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους – χωρίς αυτό να είναι απόλυτα το ιδανικό, η ένταξη στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες ενός προγράμματος έστω μέτριας έντασης σωματικής άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.

ΠΗΓΗ: Journal of the National Cancer Institute