post-image

Κορυφαία θεραπεία για την χρόνια αρθρίτιδα

1 Δεκεμβρίου, 2020

10.000 θεραπείες ραδιοϋμενόλυσης από τον πυρηνικό ιατρό, Δρα Δημήτρη Χατζόπουλο


Τον εντυπωσιακό αριθμό των 10.000 θεραπειών με ραδιοϋμενόλυση για την αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής ο  πυρηνικός ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Πυρηνικής Ιατρικής «Μοριακή Απεικόνιση», Δρ Δημήτρης Χατζόπουλος, επιβεβαιώνοντας σε κάθε μία από αυτές την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

 

Με δεδομένο δε ότι η ραδιοϋμενόλυση, που θεωρείται διεθνώς ως η κορυφαία θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας, δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό και δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναδεικνύεται σε μια μέθοδο ιδιαίτερα ασφαλή για τους ασθενείς εν μέσω της πανδημίας Covid 19, έναντι της φαρμακευτικής με αντιφλεγμονώδη ή βιολογικούς παράγοντες και της χειρουργικής. Η εν λόγω θεραπεία αποτελεί μια από τις θεραπευτικές εφαρμογές της Πυρηνικής Ιατρικής και είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ήδη από το 1991, τελευταία και από τον ΕΟΠΥΥ, όπως όλες οι ιατρικές πράξεις.

Η ραδιοϋμενόλυση βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα είδη της χρόνιας αρθρίτιδας, με συνηθέστερες εφαρμογές της στις ρευματικές παθήσεις (ρευματοειδή-ψωριασική-αγκυλοποιητική αρθρίτιδα) και στην οστεοαρθρίτιδα. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις αρθρώσεις, π.χ. δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, ώμους, ισχία, γόνατα, πόδια, εκτός της σπονδυλικής στήλης.

Με τη ραδιοϋμενόλυση συρρικνώνεται ο ερεθισμένος και διογκωμένος υμένας της άρθρωσης και έτσι μειώνεται ή και σταματά η φλεγμονή, άρα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Κατά τη διάρκειά της χορηγούνται με μια ένεση στην πάσχουσα άρθρωση τα ραδιοφάρμακα Υ-90, Re 186 και Εr 169. Και τα τρία έχουν την ιδιαιτερότητα να παραμένουν στην άρθρωση έως ότου εξασθενήσουν πλήρως, η δε ακτίνα δράσης τους είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζουν τον υπόλοιπο οργανισμό, ενώ θεραπεύουν την φλεγμονή χωρίς να βλάπτουν τον χόνδρο ή τα οστά της άρθρωσης.

 

Τα πλεονεκτήματα

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ραδιοϋμενόλυσης είναι πως είναι εστιασμένη και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, είναι εύκολη και απλή στην εφαρμογή της, ενώ μπορεί να εφαρμοσθεί παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή. Η εν λόγω θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και μάλιστα με μακροχρόνια αποτελέσματα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί άμεσες ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες ή επιπλοκές, με την προϋπόθεση βέβαια πως γίνεται σωστά. Συνήθως επαρκεί μία μόνο συνεδρία και σε ελάχιστες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη μετά από μήνες η επανάληψη.

Η ραδιοϋμενόλυση είναι μια παγκοσμίως γνωστή μέθοδος. Μάλιστα, μόνο στη Γερμανία διεξάγονται περίπου 60.000 θεραπείες ετησίως.

Η μεγάλη εμπειρία του Δρα Δημήτρη Χατζόπουλου στην εν λόγω μέθοδο επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και  από το επιτυχές αποτέλεσμα σε κάθε μία από τις θεραπείες.

 

 

 

INFO!

Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής

«Μοριακή Απεικόνιση»

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 232/Πάρνηθος, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 666700,

6977 019 404

Email: chatzod@gmail.com

www.dr-chatzopoulos.gr

post-image

«Pharmacist Choice 2020»

30 Νοεμβρίου, 2020

pharmacist choice 2021

Οι Φαρμακοποιοί προτείνουν!

Φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα αξιολογούν μέσα από έρευνα, που θα διεξαχθεί από την Global Link – επίσημο μέλος της ESOMAR-, και αναδεικνύουν τα κορυφαία προϊόντα φαρμακείου που συνιστούν στο κοινό, όπως ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., OTC, συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας και γενικότερα προϊόντα υγείας. Πλέον της πανελλαδικής έρευνας, ειδική επιτροπή φαρμακοποιών και επιστημόνων, θα αξιολογήσει τις συμμετοχές και θα πιστοποιήσει τα αποτελέσματα.

Ενημερωθείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε στην έρευνα ως Φαρμακοποιός ή ως Προμηθευτής Φαρμακείου.

 

Αν είστε Φαρμακοποιός

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα, υποβάλλοντας τα στοιχεία σας μέσω της σχετικής φόρμας. Με την αξιολόγηση, συμμετέχετε ενεργά στη διαμόρφωση των τάσεων της αγοράς προϊόντων φαρμακείου και στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων.

 

Αν είστε Προμηθευτής Φαρμακείου

Υποβάλετε τα προϊόντα σας προς αξιολόγηση, στην έρευνα, από τους φαρμακοποιούς και διεκδικήστε τον τίτλο «Pharmacist Choice». Βασικές προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένα προϊόν ή μια σειρά προϊόντων επιλέξιμη είναι:

 • Να έχει λανσαριστεί (ή να επανεμφανίστηκε τροποποιημένο) στην ελληνική αγορά το διάστημα Ιανουάριος 2020 – Ιανουάριος 2021
 • Να διαθέτει ένα από τα παρακάτω στοιχεία καινοτομίας:
 • ένα εντελώς καινούργιο προϊόν
 • μία καινούργια φόρμουλα ή συνταγή
 • ένα προϊόν που ολοκληρώνει μία σειρά προϊόντων
 • ένα προϊόν με νέα συσκευασία
 • ένα προϊόν που αξιοποιεί νέα τεχνολογία
 • ένα προϊόν που δημιουργεί νέα κατηγορία ή αγορά

 

 Η διαδικασία αξιολόγησης & τα κριτήρια

Οι Φαρμακοποιοί αξιολογούν τα προϊόντα που συμμετέχουν σε κάθε κατηγορία, τα οποία παρουσιάζονται με όνομα, φωτογραφία και περιγραφή. Για κάθε κατηγορία, κερδίζει το προϊόν – σειρά το οποίο συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ακόλουθων πέντε κριτηρίων:

 

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑ
 • Χαρακτηριστικά προϊόντος (χρηστικότητα, ελκυστικότητα μορφής, συσκευασίας, γεύσης, αρώματος, χρωμάτων)
 • Σχέση κόστους/οφέλους
 • Γνώμη του αγοραστή/πελάτη
 • Marketing/προώθηση και προβολή προϊόντος
 • Ένταση ανταγωνιστικών καναλιών διανομής
 • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
 • Νέο προϊόν (σύνθεση, χαρακτηριστικά)
 • Βελτίωση σε επαναλανσάρισμα ενός προϊόντος σε κυκλοφορία
 • Συσκευασία/design
 • Χρήση από καταναλωτές
 • Διαφοροποίηση από άλλα αντίστοιχα προϊόντα
 • ΠΟΙΟΤΗΤΑ
 • Σύνθεση (πρώτες ύλες) και σταθερότητα σύνθεσης
 • Αξιοπιστία και ασφάλεια του προμηθευτή και προδιαγραφές της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθεί (μέγεθος εταιρείας, εγκαταστάσεις, φήμη εταιρείας κ.λπ.)
 • Σήμανση CE: βεβαιώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία και ότι μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα στην αγορά

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όλες οι εταιρείες που δηλώνουν συμμετοχή, λαμβάνουν αναλυτική παρουσίαση με τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς, η οποία εκτός από τα αποτελέσματα για την ανάδειξη του «Pharmacist Choice» περιλαμβάνει:

 • Τις προσδοκίες των φαρμακοποιών για την συγκεκριμένη κατηγορία του κάθε προϊόντος που συμμετέχει
 • Τους λόγους ικανοποίησης ή μη των φαρμακοποιών για κάθε προϊόν που συμμετέχει
 • Τις τάσεις αγοράς και επαναγοράς του προϊόντος και για αυτά που δεν έχουν δοκιμαστεί
 • Το επίπεδο εμπιστοσύνης απέναντι στη μάρκα και κατά πόσο συνιστάται

 

Η τελετή παρουσίασης των αποτελεσμάτων

Η τελετή παρουσίασης των αποτελεσμάτων είναι η γιορτή των Προμηθευτών Φαρμακείων και των Φαρμακοποιών. Τη συγκεκριμένη βραδιά αναδεικνύονται επισήμως τα καλύτερα προϊόντα για την τρέχουσα χρονιά και παρουσιάζονται οι νέες δραστηριότητες από τους χορηγούς του θεσμού.

Το λογότυπο «Pharmacist Choice» χρησιμοποιείται για ένα χρόνο σε όλη την επικοινωνία των προϊόντων που αναδεικνύονται:

 • Στη συσκευασία
 • Στη διαφήμιση
 • Στο internet & στα social media
 • Στα σημεία πώλησης
 • Σε εκθέσεις

 

Μάθετε περισσότερα στο :

www.pharmacistchoice.gr

 

 

Pharmacist choice 2020

post-image

«Να κάνω το εμβόλιο;»: Η κρίσιμη ερώτηση που αναζητά απάντηση

27 Νοεμβρίου, 2020

*του Γιάννη Κατσάρκα, Φαρμακοποιού, Msc   

 

Στο διάσημο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;», ο παίκτης, αφού απαντήσει σωστά μια σειρά ερωτήσεων, καλείται να απαντήσει στην κρίσιμη τελευταία που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 1.000.000 €. Η ερώτηση του τίτλου μας θα μπορούσε να αποτελεί την κρίσιμη ερώτηση, με έπαθλο όμως όχι τα χρήματα, αλλά την υγεία. Προϋπόθεση, βέβαια, για να δώσεις τη σωστή απάντηση είναι να υπάρχει σωστή απάντηση.

Αναφερόμαστε φυσικά όχι σε οποιοδήποτε εμβόλιο, αλλά σε εκείνο εναντίον του ιού SARSCOV-2. Έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτό – ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας – ότι η αντιμετώπιση του ιού θα βασιζόταν στην ανακάλυψη εμβολίου και όχι φαρμάκου. Πράγματι, φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, η υδροξυχλωροκίνη, η δεξαμεθαζόνη, τα μονοκλωνικά αντισώματα, δρουν βοηθητικά, αλλά απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν θεραπεία, ειδικά για τους βαρέως νοσούντες. Έτσι, η R&D προσπάθεια πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, με τη συνδρομή πανεπιστημιακών και ανεξάρτητων εργαστηρίων βιοτεχνολογίας, στράφηκε ταχύτατα στην παραγωγή εμβολίων.

 

Τα εμβόλια

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν υπό ανάπτυξη σε διάφορες φάσεις 214 δοκιμαστικά εμβόλια, με 10 από αυτά να βρίσκονται στην τρίτη και κρισιμότερη. Τα εμβόλια, όπως κάθε φαρμακευτικό προϊόν, πρέπει να επιτύχει τους στόχους και να ξεπεράσει τα εμπόδια σε τρία επίπεδα : 1) στην αποτελεσματικότητα (να κάνει αυτό που υπόσχεται), 2) στην ασφάλεια (να μην έχει σοβαρές παρενέργειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) και 3) στην παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι τόσο επίπονες, κοστοβόρες και πολύπλοκες, ώστε το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο είμαστε τόσο κοντά στην παραγωγή του πρώτου εμβολίου αγγίζει τα όρια του θαύματος. Οι αντίστοιχοι χρόνοι έγκρισης του εμβολίου για τον Έμπολα ήταν 5 έτη, για την ιλαρά 9 έτη, για τον HPV 15 έτη, για την πολυομυελίτιδα 20 έτη!

Σ’ αυτή την ξέφρενη μάχη με τον χρόνο, αυτή τη στιγμή δείχνουν να προηγούνται 2 εμβόλια που αναπτύσσονται με την πρωτοποριακή τεχνική του mRNA. Ποια είναι αυτή; Η δουλειά των εμβολίων είναι να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παραδοσιακή προσέγγιση θέλει την έγχυση στον ανθρώπινο οργανισμό μιας αποδυναμωμένης εκδοχής του ιού ή ανενεργών τμημάτων του (αυτήν ακολουθούν π.χ. το εμβόλιο της Οξφόρδης, το ρώσικο SPUTNIK V και άλλα). Με τη νέα μέθοδο, τα εμβόλια μεταφέρουν ένα τμήμα του γενετικού κώδικα του ιού (mRNA) στα ανθρώπινα κύτταρα κι εκείνα τα ίδια παράγουν κάποια συστατικά του ιού, π.χ. τις γλυκοπρωτεϊνικές ακίδες. Στη συνέχεια, τα ασφαλή αυτά συστατικά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αναπτύσσεται ανοσία. Όπως γίνεται αντιληπτό, με τη διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται καν η φυσική παρουσία του ιού, παρά μόνο η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του.

Είναι πραγματικά μια καινούρια ανακάλυψη; Όχι. Στην πραγματικότητα, βασίζεται στις προσπάθειες μιας σχετικά άγνωστης ερευνήτριας, της Katalin Kariko, που από τη δεκαετία του 1990 έκανε έρευνα πάνω στις δυνατότητες του mRNA, αντιμετωπίζοντας για χρόνια συνεχείς απορρίψεις και αποτυχίες. Οι επίμονες προσπάθειές της όμως – θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο ταινίας – αποτέλεσαν το θεμέλιο της ίδρυσης βιοτεχνολογικών εταιρειών, όπως η Moderna και η BioNTech, οι οποίες προηγούνται (και ανταγωνίζονται) στην κυκλοφορία αυτών των εμβολίων. Ίσως εδώ θα άξιζε να φωτίσουμε κάποιες πιο άγνωστες πτυχές του θέματός μας, λέγοντας λίγα πράγματα για αυτές τις δύο εταιρείες.

 

Οι εταιρείες

Η Moderna, αν και υφίσταται περίπου μια δεκαετία, έχοντας προσελκύσει κεφάλαια άνω των 2 δισ. δολαρίων, δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα φαρμακευτικό μόριο. Έχοντας όμως την τεχνογνωσία του mRNA, μόλις 42 ημέρες μετά την αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα του ιού παρασκεύασε το δοκιμαστικό εμβόλιο (24 Φεβρουαρίου). Στις 28 Ιουλίου ξεκίνησε πρώτη τις δοκιμές φάσης ΙΙΙ και, χωρίς να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα, ήδη από τις 18 Μαΐου έβγαλε ανακοίνωση για «θετικά προκαταρκτικά στοιχεία». Η έρευνά της χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Trump, που έχει προσυμφωνήσει για την αγορά 100 εκατ. δόσεων με 2,48 δισ. δολάρια. Δέχθηκε έντονη κριτική, γιατί διευθυντικά της στελέχη έχουν πωλήσει μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.

Η BioNTech ιδρύθηκε κι εκείνη την ίδια περίπου εποχή, από ένα ζευγάρι Τουρκικής καταγωγής ερευνητών στη Γερμανία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει λάβει έγκριση για την κυκλοφορία κάποιου από τα προϊόντα της (υπάρχουν 13 υπό έγκριση). Έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις άνω των 3,5 δισ. δολαρίων,με κυριότερη συνεργασία της αυτή με την Pfizer, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή και διάθεση του εμβολίου. Αρνήθηκε να λάβει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά έχει προσυμφωνήσει την πώληση 100 εκατ. δόσεων έναντι 1,95 δισ. δολαρίων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας CEO της Pfizer, ο Αλβέρτος Μπουρλά, ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ που σκόρπισαν ενθουσιασμό, καθώς δείχνουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Αμέσως, οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν ιστορικό υψηλό.

Λεπτομέρεια κοινή για τις δύο εταιρείες: οι ως τώρα προσπάθειές τους για την παραγωγή διαφόρων άλλων mRNA φαρμακομορίων σκόνταφταν κυρίως στην αντιγονικότητά τους σε θεραπευτικές δόσεις (όπως παλιότερα και οι προσπάθειες της Katalin Kariko). Αυτό φαίνεται τώρα να παρακάμπτεται στην περίπτωση των εμβολίων με τη χορήγηση των 2 δόσεων.

 

Η ασφάλεια

Ποιος όμως τελικά εγγυάται την ασφάλεια των εμβολίων; Κατ’ αρχάς, οι ίδιοι οι ερευνητές. Αν και, όπως είναι προφανές, πρόκειται για κούρσα με έπαθλο μερικών δισεκατομμυρίων, δεν μπορούμε ούτε να αμφισβητήσουμε την ηθική κορυφαίων επιστημόνων ούτε το γεγονός ότι από ένα «κακό» φάρμακο τελικά η παραγωγός εταιρεία βγαίνει ζημιωμένη. Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο, η διαδικασία των κλινικών μελετών περιλαμβάνει πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας. Το αν αυτές θα λειτουργήσουν όπως προβλέπεται, ελέγχεται από ομότιμους ανεξάρτητους ερευνητές (peer reviewers) και τελικά από τους έγκυρους εγκριτικούς οργανισμούς (FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη). Καθώς κανονικά πρόκειται για χρονοβόρες και εξαντλητικές διαδικασίες, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό οι έλεγχοι θα λειτουργήσουν κανονικά ή θα υπάρξουν «εκπτώσεις» λόγω της πρωτόγνωρα επείγουσας κατάστασης. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν έλειψαν φαινόμενα αθέμιτης πίεσης για έγκριση των εμβολίων: οι προεκλογικές δεσμεύσεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, η «εθνικοποίηση» των διαφόρων εμβολίων, η διαφήμιση της αποτελεσματικότητάς τους χωρίς την ολοκλήρωση των μελετών, οι συνεχείς δεσμεύσεις «ειδικών» καθηγητών χωρίς στοιχεία και πραγματικές γνώσεις του αντικειμένου με ημερομηνίες κυκλοφορίας που διαρκώς αναιρούνται. Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το πραγματικά πιεστικό περιβάλλον, καλούμαστε να απαντήσουμε στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» :

Τελικά, να κάνω το εμβόλιο; Πιστεύω ειλικρινά ότι το πρόβλημα στην κρίσιμη ερώτηση είναι η ίδια η ερώτηση. Μιλάμε για ένα εμβόλιο (συμβατικό ή mRNA) που πρέπει να γίνει για να σώσει την καριέρα κάποιων πολιτικών, να τονώσει το εθνικό φρόνημα κάποιων κρατών, να δώσει κύρος σε κάποιους «ξερόλες» καθηγητές; Μιλάμε για ένα εμβόλιο που δεν πρέπει να γίνει γιατί εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, είναι αχρείαστο γιατί έτσι κι αλλιώς θα αποκτήσουμε ανοσία, περιέχει μικροτσίπ; Ή μιλάμε για ένα εμβόλιο με πλήρη φάκελο, δημοσιευμένα στοιχεία, αξιολόγηση και έγκριση από πραγματικά ειδικούς, με αναφορά και ποσοτικοποίηση των παρενεργειών και της αποτελεσματικότητας, με παραδοχή έστω των αδυναμιών σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις (κάτι που στην πραγματικότητα υπάρχει σε κάθε φάρμακο); Και μια που τα υποψήφια εμβόλια είναι μερικές δεκάδες και ανόμοια μεταξύ τους, ποιος και πώς τελικά θα αποφασίσει για ποιο εμβόλιο μιλάμε;

Με αυτά όλα στο νου, πιστεύω ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τίθεται η ερώτηση, χωρίς καμία πρόθεση υπεκφυγής, η μόνη υπεύθυνη και σωστή απάντηση είναι: «Δεν ξέρω»! Ή ακριβέστερα «Δεν ξέρω ακόμη». Ευτυχώς, τα επιστημονικά εργαλεία για να πούμε το ναι υπάρχουν και ελπίζω πολύ σύντομα να μας δοθούν με διαφάνεια και σαφήνεια. Ο εμβολιασμός ως πρακτική αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της ιατρικής, έχοντας σώσει τη ζωή αναρίθμητων παιδιών και ενηλίκων και τα πρώτα επίσημα στοιχεία μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Θα είναι πραγματικά κρίμα, όταν φτάσει η στιγμή της προσωπικής απόφασης, αυτή να ληφθεί από τον καθένα μας με κριτήρια αστήρικτα και αντιεπιστημονικά. Βλέπετε, στο διάσημο τηλεπαιχνίδι η λάθος απάντηση είναι μόνο η απώλεια χρημάτων. Εδώ, όμως, μιλάμε για την υγεία, για την ίδια τη ζωή!

 

 


INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390942

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr

 

post-image

Fertilia by Genesis: Στο πλευρό των ζευγαριών που ονειρεύονται ένα παιδί

20 Νοεμβρίου, 2020

Δυναμική είσοδο στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει κάνει η νέα Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia by Genesis, της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την υπογεννητικότητα και τα προβλήματα γονιμότητας που πολλά σύγχρονα ζευγάρια αντιμετωπίζουν.

 

Σε συνέντευξή του ο διοικητικός διευθυντής της Μαιευτικής, Γυναικολογικής, Χειρουργικής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, κ. Αθανάσιος Κόιος, μιλά για το όραμα της Fertilia by Genesis, για την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί, για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της και για την ανθρωποκεντρική της προσέγγιση. «Είμαστε στο πλευρό των ζευγαριών που μας εμπιστεύονται ανά πάσα στιγμή και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους» σημειώνει ο κ. Κόιος.

 

 

Fertilia by GENESIS Κόιος

 

 

Η Fertilia by Genesis δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό. Τι νέο έχει να προσφέρει και γιατί να την επιλέξει ένα ζευγάρι;

H Fertilia by Genesis γεννήθηκε μέσα από τη ΓΕΝΕΣΙΣ, τη μεγαλύτερη μαιευτική-γυναικολογική κλινική της Βορείου Ελλάδος, γνωστή για τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που προσφέρει, καθώς ένα στα τρία ζευγάρια στην πόλη εμπιστεύεται την Κλινική μας για να φέρει το παιδί του στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι τοκετοί να πλησιάζουν τις 4.000 τον χρόνο. Αποτελεί μια μακρόπνοη επένδυση της ΓΕΝΕΣΙΣ, με στόχο να αναδειχθεί ως η κορυφαία μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα αναφέρω όλα αυτά για να δείξω πως ο πήχης είναι ήδη πολύ ψηλά. Η Fertilia διαθέτει τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ είναι στελεχωμένη από επιστήμονες με πολυετή εμπειρία σε γνωστά κέντρα αναπαραγωγής του εξωτερικού, με συμμετοχή στα μεγαλύτερα συνέδρια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και καταγεγραμμένα υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ο συνδυασμός τεχνολογικής πρωτοπορίας, εμπειρίας και γνώσης του προσωπικού, ανθρώπινης προσέγγισης και ενός χώρου με μοναδικό design, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της Μονάδας. Αυτό όμως που κάνει την Fertilia by Genesis ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου μαιευτηρίου της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό δίνει στα ζευγάρια τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών που τους αφορούν, από τη διενέργειας εξετάσεων γονιμότητας έως τον τοκετό, αποφεύγοντας έτσι τις μετακινήσεις, την γραφειοκρατία και προ πάντων απολαμβάνοντας την ασφάλεια που προσφέρει η Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ.

 

​Ποιο είναι το όραμα πίσω από τη δημιουργία της Fertilia by Genesis;

Στη Fertilia by Genesis θέλουμε να γιορτάζουμε τη γέννηση και τη ζωή μαζί με τα ζευγάρια που έρχονται σε μας με το όνειρο να αποκτήσουν ένα παιδί. Έχουμε άλλωστε δεσμευτεί να παρέχουμε προσωποποιημένη, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία υπογονιμότητας, βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο φροντίδας όσων μας εμπιστεύονται. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευαίσθητη φύση των θεμάτων υπογονιμότητας, θέλαμε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στη Fertilia στηρίζουμε όσους μας επιλέγουν ως συνοδοιπόρους σε αυτό το όμορφο «ταξίδι», καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους, με διακριτικότητα και σεβασμό στις επιθυμίες τους.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η Fertilia by Genesis;

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα μας είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της διερεύνησης και της θεραπείας της υπογονιμότητας (εξωσωματική γονιμοποίηση, σπερματέγχυση, δωρεά ωαρίων, δωρεά σπέρματος, κρυοσυντήρηση ωαρίων/σπέρματος, προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο) σε ζευγάρια τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό.

 

Τι ρόλο διαδραματίζει η τεχνολογία στη Fertilia by Genesis;

Η Fertilia by Genesis έχει στηρίξει την φιλοσοφία της στην τεχνολογία αιχμής. Τα εργαστήριά της (εργαστήριο εμβρυολογίας, εργαστήριο ανδρολογίας και τράπεζα κρυοσυντήρησης) διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που κυκλοφορεί στην αγορά και οργανώθηκαν με κριτήριο τις πιο απαιτητικές διεθνείς προδιαγραφές, ενώ η καινοτομία πρωταγωνιστεί​. Τα εργαστήρια διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της ανάπτυξης των εμβρύων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καλλιέργειας του επωαστή MIRI Timelapse. Ειδικό σύστημα απεικόνισης της μειωτικής ατράκτου των ωαρίων στα ανάστροφα μικροσκόπια, που βοηθά στη βελτίωση του αριθμού των γονιμοποιημένων ωαρίων και της ποιότητας των εμβρύων που προκύπτουν. Διαδικασία διπλής παρατήρησης (witnessing) σε όλα τα εργαστηριακά στάδια, ενώ οι κρίσιμες παράμετροι παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση από ένα εξειδικευμένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί το εργαστηριακό προσωπικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δίνουμε λοιπόν στους εξειδικευμένους στην υπογονιμότητα ιατρούς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, εξυπηρετώντας τα ζευγάρια που αναλαμβάνουν. Όλος ο χώρος της μονάδας έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξ’ αρχής με μοναδικό design και λειτουργική αποτελεσματικότητα.

 

Τι θα συμβουλεύατε τα ζευγάρια που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε μια μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, αλλά το συναίσθημα που χαρίζει όταν πετυχαίνει τον στόχο της, την απόκτηση ενός μωρού, δικαιώνει κάθε προσπάθεια και είναι ασύγκριτο. Επειδή πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική, η επιλογή της μονάδας από το ζευγάρι πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, με κριτήρια την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, αλλά και την επιστημονική και τεχνολογική της επάρκεια. Το ζευγάρι πρέπει να μπορεί να εμπιστευτεί μαζί με τον ιατρό της, και τη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να πορευτούν μαζί μέχρι τον τελευταίο σταθμό. Εμείς αυτό ακριβώς το αίσθημα εμπιστοσύνης θέλουμε να εμπνεύσουμε στα ζευγάρια που μας επιλέγουν.

 

 

 

 

 

INFO!

Fertilia by Genesis

Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Τέρμα 17ης Νοεμβρίου Πυλαία,

Εντός Μαιευτικής, Γυναικολογικής, Χειρουργικής Κλινικής

ΓΕΝΕΣΙΣ

Θεσσαλονίκη

Τ:2310 984585

Ε:info@fertiliabygenesis.com

www.fertiliabygenesis.com

post-image

Προγεννητικός έλεγχος: Μια σημαντική επιλογή για τους μελλοντικούς γονείς

19 Νοεμβρίου, 2020

*Του Χρήστου Α. Ανθουλάκη, γυναικολόγου, ειδικού στον προγεννητικό έλεγχο

 

Ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού είναι καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης οικογένειας. Επομένως, ο προγεννητικός έλεγχος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παρακολούθησης της κύησης και μια ιδιαίτερα σημαντική επιλογή για όλα τα ζευγάρια που περιμένουν το ευχάριστο γεγονός της γέννησης του παιδιού τους.

 

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος;

 

Ο προγεννητικός έλεγχος συνίσταται τόσο στην έγκαιρη όσο και στην έγκυρη διάγνωση χρωμοσωμικών, μονογονιδιακών και δομικών, εμβρυικών ανωμαλιών. Οι ανωμαλίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης, νευροαναπτυξιακές διαταραχές και σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής του νεογνού, αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για την επιβίωση της εγκύου ασθενειών και χρονιών παθήσεων.

Ειδικότερα, ο προγεννητικός έλεγχος διενεργείται και στα τρία τρίμηνα της κύησης. Κύρια εργαλεία του προγεννητικού ελέγχου αποτελούν το υπερηχογράφημα (διακοιλιακό και διακολπικό), καθώς και μια σειρά βιοχημικών δεικτών και ορμονών που απομονώνονται από το αίμα της εγκύου. Ο συνδυασμός των ανωτέρω δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτημάτων που σχετίζονται με την κύηση. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, απαντώνται τα ερωτήματα αναφορικά με την πιθανότητα ύπαρξης ανατομικών ανωμαλιών, ως απόρροια μεταλλάξεων στο γενετικό υλικό του εμβρύου ή εξελικτικών ατυχημάτων κατά την οργανογένεση, η πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού. Τέλος, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με το βέλτιστο περιγεννητικό αποτέλεσμα, ως συνάρτηση του τόπου και τρόπου πραγμάτωσης του τοκετού, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το εκτιμώμενο εμβρυικό βάρος, τη θέση και τις ενεργειακές εφεδρείες της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας.

 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις ταχύτατα εξελισσόμενες μεθόδους μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης που βασίζονται στη χρήση του ελευθέρου εμβρυικού DNA, αλλά και στις διαχρονικές μεθόδους επεμβατικού ελέγχου, όπως είναι η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη χοριακών λαχνών, που αποτελούν μέχρι και σήμερα τις μεθόδους αναφοράς.

 

Προγεννητικός έλεγχος Euromedica Γενική κλινική Ανθουλάκης

 

 

Σκοπός του Τμήματος προγεννητικού ελέγχου

 

Το Τμήμα προγεννητικού ελέγχου της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων και καινοτόμων υπηρεσιών προγεννητικού ελέγχου. Ειδικότερα, η χρήση νέων εργαλείων για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση των σχετιζόμενων με την κύηση προβλημάτων μπορεί να διασφαλίσει μια ανεπίπλεκτη κύηση ή σε αντίθετη περίπτωση να υποδείξει, σε συνεργασία πάντα με την επιθυμία της εγκύου, τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης των επιπλοκών της.

Μελλοντικός στόχος του τμήματος είναι να αποτελέσει εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς στη διάγνωση και αντιμετώπιση των μοναδικών προβλημάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με την πολύδημη κύηση. Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των επιπλοκών που αφορούν τα μονοχοριονικά ζεύγη διδύμων με τη χρήση διαχωρισμού των αγγειακών αναστομώσεων του κοινού πλακούντα μέσω laser διαθερμίας αποτελεί διακαή μελλοντικό στόχο και όραμα, που θα παρέχει τη δυνατότητα ενδομήτριας θεραπείας, η οποία λείπει από τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Euromedica Γενική κλινική Προγεννητικός έλεγχος Ανθουλάκης

 

 

 

 

 

INFO! 

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΝΘΟΥΛΑΚΗΣ Γυναικολόγος

Συνεργάτης  Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Ειδικός στον Προγεννητικό Έλεγχο

Diploma in Fetal Medicine, King’s College Hospital, London, UK

>