post-image

Κορωνοϊός: 169 θάνατοι και 135 διασωληνωμένοι σε μία εβδομάδα - Η έκθεση του ΕΟΔΥ

3 Φεβρουαρίου, 2023

Συνεχίζεται για ακόμη μια εβδομάδα η υποχώρηση της γρίπης και του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως καταγράφεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά την εβδομάδα 23 έως 29 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, για τον ιό της γρίπης, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος κατά την  εβδομάδα 23 έως 29 Ιανουαρίου.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 04/2023 νοσηλεύτηκαν 57 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 257 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 252 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β .Από τα 251 στελέχη τύπου Α, 241 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 10 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα  και η μείωση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14, 15-64, 65+ έτη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρουσίασε μείωση

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135, ενώ καταγράφηκαν 169 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 32-100)

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον.Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5 Συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 με ποσοστό 46%, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υπο-παραλλαγή XBB με ποσοστό 13%

Σημειώνεται πως, η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί σε 30 συνολικά δείγματα. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

 

post-image

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά – Πότε θα σταλούν τα πρώτα sms

3 Φεβρουαρίου, 2023

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για την καρδιά σε περίπου 5,5 εκατ. δικαιούχους.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης , το υπουργείο Υγείας μετά τις δωρεάν μαστογραφίες αλλά τις εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, «τρέχει»  τη διαδικασία και για τις διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν στην καρδιά.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα sms στους δικαιούχους.

Στόχος είναι να υπάρχει πρόληψη για τις παθήσεις της καρδιάς αλλά και μια αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με δεδομένο ότι στη χώρα μας θερίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ θεωρούνται από τις πρώτες αιτίες θανάτου.

Όλη η διαδικασία

Συνολικά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα μπορούν να υποβληθούν στις εξειδικευμένες εξετάσεις, αφού προηγουμένως θα λάβουν με βάση τον ΑΜΚΑ τους μήνυμα (SMS) στο κινητό τους.

Η διαδικασία θα είναι δωρεάν ενώ οι εξετάσεις θα μπορούν να γίνουν τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές.

Οι πολίτες που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόληψης θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν ειδικό γιατρό, να υποβληθούν σε κλινική εξέταση αλλά και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Και για τις εξετάσεις καρδιάς θα αξιοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση μέσω της οποίας θα εκδίδονται τα παραπεμπτικά, ενώ τα ραντεβού θα μπορούν να κλεισθούν και με φυσική παρουσία στις μονάδες υγείας.

post-image

Κοινές προτάσεις ασθενών, επιστημόνων και ΣΦΕΕ για τον Καρκίνο

3 Φεβρουαρίου, 2023

Κοινές προτάσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο κατέθεσαν εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής, ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και ο φαρμακευτικός κλάδος στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας.  Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες.

Στη κατεύθυνση δημιουργίας ενός βιώσιμου Σχεδίου διαχείρισης του καρκίνου  και στη χώρα μας προτείνεται από τους φορείς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, όπως αναδεικνύεται από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με πρότυπο το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» (EU Beating Cancer Plan)  επιδιώκεται η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τις θεραπείες, την καινοτομία και τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής. Απώτερος σκοπός είναι η ολοκληρωμένη ολιστική αντιμετώπιση της νόσου,  με αφετηρία την πρόληψη και τελικό όφελος την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), η πρωτοβουλία των φορέων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την αρχή προσπάθειας συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Συνοπτικά οι προτάσεις των φορέων είναι:

  • Δημιουργία μηχανισμών με στόχο τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου
  • Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Καρκίνου
  • Θεραπεία (Το νέο κύμα επιστημονικής καινοτομίας και η ιατρική ακρίβεια δημιουργούν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο εξατομικευμένων επιλογών στις θεραπείες για τον καρκίνο).
  • Πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης εξετάσεων ανίχνευσης βιοδεικτών
  • Αναγνώριση της αξίας και των οφελών των Κλινικών Μελετών
  • Θέσπιση μετρήσιμων στόχων
  • Ταμείο Καινοτομίας (Η ραγδαία εξέλιξη της καινοτομίας καθιστά απαραίτητη την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης).
  • Ενθάρρυνση και ενίσχυση συνεργατικών μορφών στη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών παρεμβάσεων
post-image

ELPEN: Βραβεύτηκε για τη μακροχρόνια πορεία της στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων

3 Φεβρουαρίου, 2023

Για την πολυετή δραστηριότητά της στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και τη σημαντική συμβολή της στην εξέλιξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας βραβεύτηκε η ELPEN από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η απονομή της συγκεκριμένης τιμητικής διάκρισης έγινε σε αναγνώριση της μακροχρόνιας συνεργασίας που έχει η εταιρεία με το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν 21 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στην ανάπτυξη φαρμάκων στη χώρα μας και διατηρούν συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Η ELPEN εκπροσωπήθηκε από τον κ. Θεόδωρο Τρύφων, Co – CEO της εταιρείας και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) και τον κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, Formulation Development Manager της ELPEN. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικών συλλογικών φορέων.

Με δραστηριότητα που ξεπερνά τον μισό αιώνα η ELPEN είναι μία αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία που ιδρύθηκε το 1965 από τον οραματιστή φαρμακοποιό κ. Δημήτρη Πενταφράγκα. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή επώνυμων φαρμάκων και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Η παραλαβή της σχετικής τιμητικής διάκρισης έγινε από τον κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, Formulation Development Manager της ELPEN, ο οποίος δήλωσε «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να παραλάβω αυτό το βραβείο εκ μέρους της Διοίκησης της ELPEN. Η διάκριση αυτή έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρο τον οργανισμό της ELPEN. Ως Εταιρεία από την ίδρυσή μας, μέχρι και σήμερα, βρισκόμαστε δίπλα στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά στον Έλληνα Ασθενή και στην ελληνική Κοινωνία. Ο Ιδρυτής της Εταιρείας μας είχε ένα Όραμα, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Με αυτό το Όραμα πορεύτηκε τα επόμενα χρόνια και η δεύτερη γενιά. Εγώ, ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, δεσμεύομαι να συνεχίσουμε την προσφορά της ELPEN στην εθνική μας οικονομία, την ελληνική κοινωνία, την έρευνα και τον άνθρωπο».

post-image

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συνεχίζει να ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

3 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω του συλλογικού της οχήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, τη «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», συνεχίζει με συνέπεια τη διαχρονική προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού προς την κοινωνία. Ήδη έχουν προσφερθεί, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 80.000.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων κι έργων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης κρίσεων.

Στο πλαίσιο στήριξης του τομέα της υγείας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με στοχευμένες δράσεις μεγάλης εμβέλειας, ενισχύει και βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στον Έλληνα πολίτη.

Στην περίοδο εμφάνισης του Covid-19 κάλυψε άμεσα τις ανάγκες των νοσοκομείων σε υγειονομικό και ιατρικό εξοπλισμό. Επιπλέον, ανανέωσε τον ιματισμό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στο ΕΚΑΒ και ανακαίνισε χώρους υγιεινής σε κομβικά νοσοκομεία της Αττικής.

Σε συνέχεια της πρόσφατης δωρεάς προς το EKAΒ 20 σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων οχημάτων, καθώς και 2 ασθενοφόρων προς την Ελληνική Αστυνομία, προσφέρει 6 νέα ασθενοφόρα αναβαθμισμένων χαρακτηριστικών, που άμεσα θα ενισχύσουν τον υπάρχοντα στόλο των ασθενοφόρων του Ε.Σ.Υ.

«Η Υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Το έργο, ιδιαίτερα που επιτελείται στο ΕΚΑΒ και αφορά στην άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αγγίζει όλους τους πολίτες, αλλά και όλους τους επισκέπτες, σε όλη τη χώρα. Ένα «ευχαριστώ καρδιάς» στις γυναίκες και στους άνδρες που εργάζονται σε όλες τις βαθμίδες του ΕΚΑΒ.

Εφοπλιστών

 

Με γεμίζει υπερηφάνεια που ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τόσο συλλογικά, μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, όσο και ατομικά μέσω μελών του ελληνικού εφοπλισμού, συμβάλλουμε διαχρονικά και καθοριστικά στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Θεωρούμε χρέος μας, ως Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, να σταθούμε στο πλευρό των ιατρών, νοσηλευτών, διασωστών, που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα νέα ασθενοφόρα διευκολύνουν το δύσκολο έργο τους και την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε κάθε άνθρωπο που τη χρειάζεται σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στη Δημόσια Υγεία, με πράξεις και όχι με λόγια» δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα. Μελίνα Τραυλού.

>