post-image

Καρκίνος του μαστού: Μια αφορμή για να εκδηλωθεί η υφέρπουσα ενοχή;

13 Μαΐου, 2022

*του Κωνσταντίνου Παπαζήση, ογκολόγου – παθολόγου

 

Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια αγάπησα την ογκολογία. Ο καρκίνος του μαστού σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον μου στο διάβασμα, στη δουλειά και στην έρευνα για περισσότερα από 20 χρόνια, ώστε να υπηρετηθεί ο ουσιαστικός λόγος της ύπαρξής μου ως γιατρού,  που δεν είναι άλλος από τον ασθενή. Τη γυναίκα ασθενή, νέα ή νεότερη (ηλικιωμένες γυναίκες δεν υπάρχουν de facto), που βλέπει τη νόσο όχι μόνο ως ένα ξαφνικό εμπόδιο, αλλά ως απειλή για την ίδια της τη ζωή, ως προσβολή στη γυναικεία της φύση. Τη βλέπει και ως προδοσία από όλους εμάς που, στην προσπάθεια να τη βοηθήσουμε, χειρουργούμε ένα τόσο ευαίσθητο και αγαπημένο μέρος του σώματός της, τροποποιούμε την ορμονική της ισορροπία και «τολμάμε» να ρίχνουμε -έστω και προσωρινά- τα μαλλιά της στην περίπτωση που θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε χημειοθεραπεία.

Τι άλλο έμεινε; Μια καταιγίδα συναισθημάτων, όλων αρνητικών, με τα οποία πρέπει να αντιπαλέψουν όσες γυναίκες έρχονται στην πρώτη -ή και στις επόμενες επισκέψεις-  στον ειδικό ογκολόγο του καρκίνου του μαστού.

 

Από πού να πιαστεί κανείς;

Από πού να πιαστεί κανείς; Από την ειδική ψυχολογική υποστήριξη που είναι τόσο δύσκολο να βρεις στη χώρα μας; Από τη σχέση με τον/τη σύντροφο ή τον σύζυγο, η οποία σε όσες από τις νέες ασθενείς δεν ήταν ήδη κλονισμένη (δύσκολοι καιροί), κλονίζεται τόσο συχνά από τον φόβο για το άγνωστο που νιώθουν και οι δύο; Από όσα θα διαβάσει κανείς στο διαδίκτυο (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου) ή θα ακούσει από τις άλλες ασθενείς που έχουν ήδη ζήσει τη νόσο (αλλά όχι ακριβώς την ίδια νόσο – και σε τελική ανάλυση το να είσαι ομοιοπαθής δεν σε κάνει ταυτόχρονα και όμοιο);

Χρόνια πριν άκουσα από τον μέντορά μου στον καρκίνο του μαστού, τον David Miles, ότι η τέχνη του ογκολόγου είναι να προσπαθήσει να «μοιραστεί» την ενοχή που νοιώθει η ασθενής και να την πάρει από πάνω της. Κούνησα το κεφάλι μου. Γιατί ενοχή; Σε τι φταίει η ίδια, αναρωτήθηκα; Κι όμως, όσο το παρατηρείς τόσο το βλέπεις εκεί μπροστά σου. Κι αν τολμήσεις να το φέρεις απευθείας στη συζήτηση, θα χρειαστούν πολλά χαρτομάντιλα για τα δάκρυα…

Η ενοχή δεν έρχεται από μόνη της. Την καλλιεργήσαμε ως κοινωνία και δίνει καρπούς μόλις βρει πρόσφορο έδαφος. Ας δώσω μερικά παραδείγματα:

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι «ο τάδε διάσημος απεβίωσε από την επάρατη νόσο»; Επάρατος λοιπόν ο δυστυχής αποθανών, άρα κάποιος τον καταράστηκε (!). Δηλαδή κάποιος καταράστηκε κι εμένα που νοσώ, που έχω κι εγώ μια μορφή της «επάρατης νόσου». Σε τι φταίω; Σε κάτι θα έχω φταίξει, αλλιώς δεν εξηγείται.

Τι εννοούμε με το «Μαρία, να έχεις καλή ψυχολογία και όλα θα πάνε καλά»; Μήπως φταίει το ότι δεν είχα καλή ψυχολογία ως τώρα; Μήπως τα κρατάω όλα μέσα μου και «βγάζω τον καρκίνο»; Μήπως η ψυχολογία μου, ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, η κοσμοθεωρία μου, ο/η σύντροφός μου, τα προβλήματα της ζωής είναι η αιτία; Μήπως το άγχος; Αχ, αυτό το άγχος, που του τα φορτώνουμε όλα… χωρίς βέβαια να έχουμε αποδείξει τίποτα. Και «οι αγχωμένες» και «οι ζεν» εμφανίζουν καρκίνο με την ίδια συχνότητα. Και πώς να το αποφύγεις, όταν όλη η ζωή μας είναι ένα διαρκές stress, με τη μια κρίση μετά την άλλη;

 

καρκίνος

Βασικές αρχές για τον καρκίνο

 • Ο καρκίνος, ό,τι κι αν σας έχουν πει, ό,τι κι αν έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο ή στο βιβλίο οποιουδήποτε γκουρού, σαμάνου ή απλώς «βαρεμένου», ΔΕΝ είναι ψυχολογική πάθηση. Δεν ευθύνεται για τον καρκίνο το stress, η ψυχολογία, η πίεση, οι κρίσεις που πέρασες. Δεν φταις εσύ, ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, ο τρόπος που κατανοείς τον κόσμο. Δεν είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής σου (αν εξαιρέσουμε το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνεύμονα), δεν είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντός σου- κι ας είπε η θεία Κίτσα ότι «με τόσα βάσανα αυτό το παιδί δεν είναι περίεργο που έπαθε καρκίνο». Δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, περίεργο που έπαθες καρκίνο του μαστού. Σχεδόν μία στις οκτώ γυναίκες το παθαίνουν. Το πάθαιναν και οι αρχαίες Αιγύπτιες (έχουμε αποδείξεις καρκίνου του μαστού σε μούμιες!), το παθαίνουν οι γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης είτε ζουν στο αγχογόνο περιβάλλον της μεγαλούπολης είτε στο νησάκι του Ειρηνικού κάτω από τον κοκοφοίνικα. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξεις ως χαρακτήρας ή να γίνεις πιο χαρούμενη. Δεν ενοχοποιούμε τους ανθρώπους που είναι εσωστρεφείς, λιγότερο εκδηλωτικοί ή στενάχωροι. Η ζωή θα ήταν απολύτως βαρετή, αν όλοι γύρω μας ήταν αναίτια χαζοχαρούμενοι…

 

 • Ο καρκίνος ΔΕΝ είναι διατροφική πάθηση. Δεν ευθύνεται για τον καρκίνο κάτι που έφαγες. Δεν τρέφει τον καρκίνο η ζάχαρη! Δεν φταίει το μπακλαβαδάκι που «τσάκισες» προχθές ούτε το ποτηράκι το κρασί που πίνεις πού και πού. Και βέβαια ο καρκίνος ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφικές αλλαγές. Όσο κι αν αλλάξεις τη διατροφή σου, όσο κι αν ελαττώσεις τα «άσπρα δηλητήρια» (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι), δεν πρόκειται να αλλάξεις κάτι στην πορεία σου. Απενοχοποίησε τον τρόπο ζωής σου σε κάθε του έκφανση. Μην αρχίζεις τα γιατροσόφια με κουρκουμά, πράσινο χειλικό μύδι Νέας Ζηλανδίας, το εσωτερικό από τα κουκούτσια του βερίκοκου, το γανόδερμα, το σκάρφι ή οτιδήποτε σου πουν ότι πήρε ο κουμπάρος μιας θείας από το Άνω Παλιοχωριακόπουλο, που του είχαν δώσει δυο μήνες ζωής και ζει για πάντα… Ίσως να σου πούμε να βάλεις την άσκηση από ’δω και πέρα στη ζωή σου, αλλά δεν φταίει για τον καρκίνο το ότι δεν γυμναζόσουν μέχρι τώρα.

 

 • Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κοσμοθεωρία, σύντροφο, τρόπο ζωής ή δίαιτα, επειδή διαγνώσθηκες με καρκίνο του μαστού. Μείνε αυτή που είσαι. Δεν χρειάζεται να πιεστείς, για να νιώθεις καλά. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεσαι αγχωμένη, πιεσμένη, φοβισμένη και πολύ στενοχωρημένη μετά από μια διάγνωση καρκίνου. Δεν περιμένουμε να φύγεις από το ιατρείο μας χοροπηδώντας από τη χαρά. Μην ενοχοποιείς τη στενοχώρια σου· είναι απολύτως φυσιολογική. Αν δεν έχεις στενοχωρηθεί, κάτι δεν κατάλαβες καλά!

 

 • Απενοχοποίησε, λοιπόν, πλήρως τον εαυτό σου και μην ψάχνεις την αιτία: γιατί έγινε αυτό σε μένα. Δεν έγινε μόνο σ’ εσένα, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρουμε την αιτία, όσο κι αν το έχουμε ψάξει επί δεκαετίες. Μόλις μάθουμε την αιτία, να είσαι σίγουρη πως θα τη μάθεις κι εσύ. Κάποιος άξιος και τυχερός θα βρεθεί στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης να παίρνει το Νόμπελ Ιατρικής. Μέχρι τότε, ας είμαστε όλοι ταπεινοί μπροστά σ’ ένα φαινόμενο που δεν κατανοούμε και ας προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή και την πορεία των ασθενών μας χωρίς να παρεμβαίνουμε ούτε στην προσωπικότητα ούτε στη ζωή τους.

 

 

INFO!

Κωνσταντίνος Παπαζήσης MD, PhD
Ογκολόγος- Παθολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

post-image

Ανόρθωση και αυξητική στήθους: Πώς να επιλέξω;

12 Μαΐου, 2022

Το στήθος σας είναι πεσμένο, μοιάζει άδειο, έχει διαφορετικό σχήμα από το σύνηθες ή είναι μικρό; Η λύση στο πρόβλημά σας είναι η πλαστική στήθους, ωστόσο η χειρουργική επέμβαση για την κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλες ανάγκες καλύπτει η ανόρθωση στήθους και άλλες η αυξητική στήθους. Πώς όμως μπορεί μια γυναίκα να ξέρει ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για τη δική της περίπτωση;

 

Όταν το στήθος πέφτει ή χάνει τον όγκο του

Πολλές φορές, ειδικά μετά από την τεκνοποίηση ή τον θηλασμό, το στήθος «πέφτει» ή «αδειάζει». Στην πραγματικότητα έχει χαθεί ο όγκος στον πάνω πόλο ή το ντεκολτέ. Πού οφείλεται όμως αυτή η απώλεια και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της; Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχουμε πραγματική χαλάρωση, που να οφείλεται σε μειωμένη στήριξη του συνδετικού ιστού, ή ψευδοχαλάρωση, που να οφείλεται σε ατροφία του αδένα και σε απώλεια λίπους.

Η πραγματική χαλάρωση υπάρχει στις περιπτώσεις όπου η αρχιτεκτονική στήριξη του μαστού υποχωρεί, με συνέπεια το στήθος να μετατοπίζεται χαμηλότερα. Οι περισσότερες γυναίκες της κατηγορίας αυτής εμφανίζουν το πρόβλημα σε νεαρή ηλικία εξαιτίας της κακής ποιότητας κολλαγόνου, ενώ συχνά η κατάσταση χειροτερεύει μετά από απώλεια όγκου ή βάρους γενικότερα. Στην πραγματική χαλάρωση η μέγιστη προβολή του στήθους κατεβαίνει χαμηλότερα από την υπομαστική πτυχή, δηλαδή την πτυχή που υπάρχει κάτω από το στήθος. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ανόρθωση στήθους, κατά την οποία ανακατανέμεται ο όγκος του στήθους προς τα πάνω, ενώ συχνά μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον προσθήκη όγκου στον πάνω πόλο, που μπορεί να γίνει με προθέσεις σιλικόνης ή με μεταφορά λίπους. Οι ουλές εδώ είναι πιο εκτεταμένες, καθώς πρέπει να αφαιρεθεί και μέρος του δέρματος που περισσεύει.

Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ψευδοχαλάρωση, διαπιστώνει ουσιαστικά πως, ενώ η αρχιτεκτονική του στήθους παραμένει ισχυρή, η απώλεια όγκου οδηγεί σε ένα άδειασμα του πάνω πόλου, με συνέπεια ο μαστός να μην έχει πλέον το σχήμα σταγόνας. Ακόμα όμως κι έτσι, η μέγιστη προβολή του στήθους βρίσκεται πάνω από την υπομαστική πτυχή. Γι’ αυτό και η διόρθωση δεν γίνεται με ανόρθωση, αλλά με αυξητική και συγκεκριμένα με προσθήκη όγκου, είτε με πρόθεση είτε με μεταφορά λίπους στον άνω πόλο.

Το κριτήριο της θηλής

Για την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο, η θέση της θηλής, η οποία ακολουθεί το σημείο μέγιστης προβολής του στήθους. Ιδανικά, η απόσταση της θηλής από το ανώτερο σημείο του στέρνου είναι 19-21 εκατοστά, ωστόσο αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ύψος και την ηλικία. Η σχέση της θηλής με την υπομαστική πτυχή καθορίζει τον βαθμό χαλάρωσης. Έτσι, όταν η θηλή βρίσκεται χαμηλότερα από την υπομαστική πτυχή, πρέπει να εφαρμοστεί κάποια τεχνική ανόρθωσης στήθους, είτε του περεγχύματος είτε της θηλής.

Όσον αφορά στο σχήμα και το μέγεθος της θηλής οι παραλλαγές είναι πολλές. Πολύ βασικό κριτήριο στο σημείο αυτό είναι η απόσταση της θηλής από την υπομαστική πτυχή, η οποία ιδανικά είναι μεταξύ 7-8 εκατοστά. Σε περιπτώσεις όπου η απόσταση αυτή είναι μικρότερη, χρειάζεται να κατέβει η πτυχή χαμηλότερα, ενώ, όταν είναι μεγαλύτερη, απαιτείται συνήθως ανόρθωση του παρεγχύματος.

 

Ανόρθωση

Δυσπλασίες και σωληνωτός μαστός

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δυσπλασίες του μαστού, που, όταν υπάρχουν ετερόπλευρα, δημιουργούν ασυμμετρία. Η πιο συχνή δυσπλασία είναι ο σωληνωτός μαστός, που οφείλεται σε έναν ινώδη δακτύλιο ο οποίος δεν επιτρέπει στον μαστό να αναπτυχτεί σωστά στην εφηβεία, με συνέπεια να υπάρχει ατροφία του κάτω πόλου και προβολή του μαστού κάτω από τη θηλή με διόγκωση συνήθως της θηλής.

Στις περιπτώσεις που η δυσπλασία είναι μικρή, το πρόβλημα περνά απαρατήρητο και οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι απλά το στήθος τους είναι μικρό. Ένας εύκολος τρόπος να διακρίνει κανείς τον σωληνωτό μαστό είναι να μετρήσει την απόσταση της θηλής από την υπομαστική πτυχή. Αν αυτή είναι μικρότερη από 6 εκατοστά, πιθανότατα υπάρχει κάποιου βαθμού σωληνωτός μαστός. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απελευθερωθεί το στήθος από τον ινώδη δακτύλιο που το εγκλωβίζει και να αποκατασταθεί ο όγκος είτε με προθέσεις είτε με λίπος, άρα με αυξητική στήθους.

Αύξηση με λίπος ή με προθέσεις σιλικόνης;

Πέραν της επιλογής της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάσταση ενός στήθους, συχνά τίθεται το ερώτημα το πώς θα επιτευχθεί η αύξηση του μεγέθους των μαστών, με λίπος ή με προθέσεις σιλικόνης. Το αν θα επιλέξει μια γυναίκα τη μία ή την άλλη μέθοδο εξαρτάται από το πρόβλημα, το επιθυμητό αποτέλεσμα και την παρουσία σωματικού λίπους. Το λίπος συμπεριφέρεται ως βιολογικό μόσχευμα και βοηθά στο να βελτιωθεί το σχήμα του στήθους, μεγαλώνοντας το αποτύπωμα του μαστού πάνω στον θώρακα και γεμίζοντας τον πάνω πόλο και το ντεκολτέ.

Ωστόσο, δεν υποκαθιστά τις προθέσεις σιλικόνης, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προβολή του στήθους άρα και μεγαλύτερη μεγέθυνση. Καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή της κατάλληλης πρόθεσης, ανατομικής η στρόγγυλης, η προβολή της, το εύρος της και το ύψος της. Πάντως, όταν μπορεί να επιτευχθεί παραπλήσιο αποτέλεσμα, σίγουρα η επιλογή του λίπους είναι πιο ελκυστική, καθώς δεν συνοδεύεται από ουλές, έχει μικρή αποθεραπεία και δεν συνδυάζεται με τις επιπλοκές που σχετίζονται με τις προθέσεις σιλικόνης. Η μεταφορά λίπους χρησιμοποιείται, εκτός από τη μέθοδο της αύξησης, και ως συμπλήρωμα σε επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους, μείωσης ή ακόμα και αύξησης στήθους με προθέσεις και είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της τεχνικής για τη βελτίωση του μεγέθους ή του σχήματος του στήθους σας πρέπει να γίνει σε συνεργασία με έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα διαγνώσει τις ανάγκες σας και θα σας κατευθύνει προς τη σωστή οδό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έχετε φανταστεί.

Πρόδρομος Παπαϊωάννου πλαστικός χειρουργός

INFO!

Πρόδρομος Παπαϊωάννου
Πλαστικός χειρουργός

post-image

Ζητείται λογική και αναλογικότητα στο Clawback για Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής

11 Μαΐου, 2022
Ο κλάδος καλείται να καταβάλει εμμέσως τα κέρδη των παρόχων.
Διακυβεύεται η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς από την απειλούμενη βιωσιμότητα εταιριών.

 

Την παράταση του ανορθολογισμού και των πολλαπλών αδικιών από την εφαρμογή του Clawback διαιωνίζει το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στις 3 Μαΐου στη Βουλή.

Αναφορικά με τα Ιατροτεχνολογικά  Προϊόντα και τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής είχε προηγηθεί ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, όπου, μεταξύ άλλων, προς άρση των έως τώρα αδικιών,  οριζόταν πως η υπέρβαση του ορίου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ (Clawback) για την προμήθεια  αυτών των προϊόντων θα κατανεμόταν αναλογικά μεταξύ των συμβεβλημένων παρόχων του Οργανισμού. Με έκπληξη όμως διαπιστώθηκε ότι από τη ρύθμιση αυτή, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας, εξαιρέθηκαν οι κυριότερες από πλευράς όγκου και δαπάνης κατηγορίες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Έτσι, το βάρος αυτών επωμίζονται αποκλειστικά οι εισαγωγείς ανεξάρτητα από εάν έχουν υπογράψει σύμβαση ή εάν η δαπάνη έχει προκληθεί από τις συμβάσεις άλλων παρόχων πλην του εισαγωγέα.

Η παράταση του Clawback και της μονομερούς επιβολής του, διαιωνίζει μεταξύ άλλων:

 1. Την πανθομολογούμενη άδικη εφαρμογή του μέτρου του Clawback που πλήττει την επιχειρηματικότητα καθώς δεν επιτρέπει κανενός είδους προβλεψιμότητα.
 2. Τον παραλογισμό να πληρώνουν την υπέρβαση της δαπάνης αποκλειστικά οι εισαγωγείς (που δεν έχουν  σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλ’ ούτε έχουν εισπράξει κανένα ποσό από τον ΕΟΠΥΥ) και όχι αναλογικά οι πάροχοι που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό και έχουν εισπράξει την αποζημίωση.
 3. Την έμμεση χρηματοδότηση των κερδών τρίτων (παρόχων) με αποτέλεσμα ο κλάδος να επωμίζεται την κερδοφορία άλλων και σε κάποιες περιπτώσεις με ζημία των εταιρειών.
 4. Την απρόβλεπτη και δυσβάστακτη κατά καιρούς επιβαλλόμενη «επιστροφή» χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από τους εισαγωγείς, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητά τους και τη δυνατότητα τροφοδοσίας της αγοράς.
 5. Την αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, καθώς παρότι λ.χ. ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δυστυχώς αυξάνεται, ο προϋπολογισμός για τα αναλώσιμα του διαβήτη μειώθηκε το 2021, με αποτέλεσμα το Clawback για το 2021 να αναμένεται ακόμα υψηλότερο.

Σύμφωνα με παραδείγματα που έχει επεξεργαστεί ο ΣΕΙΒ, η κατάσταση (που φυσικά προϋπάρχει του Νομοσχεδίου) έχει δημιουργήσει φαινόμενα επιβολής Clawback σε βάρος των εισαγωγέων που πλησιάζουν το 40% (στις ήδη χαμηλές τιμές που προκύπτουν από τον Μέσο Όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης) και έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις που εισάγουν υλικά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ,  σε απόγνωση και σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ, κ. Δημήτρης Νίκας, «το μήνυμα προς τον κλάδο και την επιχειρηματική δραστηριότητα, από την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει, είναι πλήρως αντιαναπτυξιακό, αλλά και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι ένα μήνυμα ανασφάλειας για τις πραγματικές τους ανάγκες που ο κλάδος ενδέχεται να μην μπορεί να καλύψει».

Ο ΣΕΙΒ δηλώνει ότι δεν «στέκεται» απέναντι σε κανένα επαγγελματικό κλάδο και θεωρεί ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την στρεβλή αυτή κατάσταση για να μπορέσουν οι εισαγωγείς ιατρικών υλικών να επιβιώσουν ως κλάδος και να προσφέρουν στο σύστημα Υγείας και στους ασθενείς. Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΕΙΒ ζητάει:

 1. Την πλήρη κατάργηση του Clawback το ταχύτερο δυνατόν.
 2. Τον δίκαιο καταμερισμό του για όσο διάστημα εφαρμόζεται.
 3. Τον εξορθολογισμό των ορίων δαπανών έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών.
 4. Την προώθηση νέων, αποτελεσματικών για τη θεραπεία των ασθενών, τεχνολογιών  -οι οποίες αποδεδειγμένα προσφέρουν στους ασθενείς και στο σύστημα υγείας, εξοικονομώντας πόρους- χωρίς τις αποτρεπτικές για την εισαγωγή τους πολιτικές επιστροφών.
 5. Τη συμμετοχή του σε διαβούλευση για την άρση της στρεβλής κατάστασης που διαμορφώνεται, ώστε ο Σύνδεσμος να συνδράμει αποτελεσματικά με την τεχνογνωσία  του και τις προτάσεις του.

 

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 176 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους. Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www.seiv.gr. Τηλ. επικοινωνίας 210 6985914 & 916, e-mail: info@seiv.gr

post-image

Συνεργασία της U4U με τον διεθνούς φήμης χειρουργό-ουρολόγο, αυθεντία στην τεχνική HoLEP, Dr Fernando Gómez Sancha

11 Μαΐου, 2022

Έχει διενεργήσει περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις HoLEP

 

Σε συνεργασία με τον Ισπανό, διεθνούς φήμης χειρουργό-ουρολόγοDr Fernando Gómez Sancha, αυθεντία στην τεχνική HoLEP (Holmium Laser) για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, προχωρά η ομάδα ουρολόγων U4U.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ο εγνωσμένου κύρους σε παγκόσμια κλίμακα ουρολόγος-χειρουργός, που έχει διενεργήσει περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις HoLEP κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα ιατρικής του πορείας, ενώ έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες ουρολόγους ανά τον κόσμο στην εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου, θα επισκέπτεται την Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εφαρμόζει την τεχνική που ο ίδιος ανέδειξε σε ουρολογικούς ασθενείς της U4U.

Μάλιστα, θα βρεθεί στη χώρα μας για πρώτη φορά στις 17 και 18 Ιουνίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών,  όπου θα χειρουργήσει ασθενείς και θα εκπαιδεύσει συναδέλφους του στην τεχνική HoLEP στο πλαίσιο εκπαιδευτικής ημερίδας. Κατά το εν λόγω Masterclass θα δώσει ένα δείγμα της πρωτοπορίας του στη θεραπευτική αυτή μέθοδο της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Οι ενδιαφερόμενοι ουρολόγοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις επεμβάσεις του Dr Gomez Sancha μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2106974083 για να δηλώσουν συμμετοχή.

H μέθοδος HoLEP, ή αλλιώς διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πετυχαίνει όλα τα αποτελέσματα του ανοιχτού χειρουργείου χωρίς τομές, προσφέροντας ασφάλεια και ταχύτερη ανάρρωση.

 

Διεθνείς περγαμηνές

Ο Dr Fernando Gómez Sancha έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνικής HoLEP. Αποφοιτώντας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Complutense, ειδικεύτηκε ως χειρουργός ουρολόγος στο Hospital Universitario de La Princesa στη Μαδρίτη. Εξειδικεύτηκε στην επανορθωτική ουρολογία στο Ινστιτούτο Ουρολογίας του Λονδίνου με τον καθηγητή A. R. Mundy, ενώ ήταν συνιδρυτής του Instituto de Cirugía Urológica Avanzada (ICUA) στη Μαδρίτη και πρωτοπόρος στη εξάχνωση του προστάτη με laser Greenlight (PVP) για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH).

Σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογίας και Ρομποτικής Χειρουργικής στην ICUA’Clinica CEMTRO στη Μαδρίτη, όπου ειδικεύεται στη laser προστατεκτομή με GreenLight και Holmium lasers και στη ριζική προστατεκτομή. Υιοθέτησε από τους πρώτους τις τεχνικές HoLEP και GreenLight και έχει εκπαιδεύσει στην εφαρμογή τους χειρουργούς σε εκατοντάδες νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Δρ Ανδρέας Ανδρέου και Dr Fernando Gómez Sancha, Χειρουργοί Ουρολόγοι
Από αριστερά: Δρ Ανδρέας Ανδρέου και Dr Fernando Gómez Sancha, Χειρουργοί Ουρολόγοι

Η U4U με επικεφαλής τους χειρουργούς ουρολόγους, Δρα Ανδρέα Ανδρέου και Αθανάσιο Μπέκο είναι μια πρωτοπόρα ομάδα ουρολόγων που προσφέρει εξειδικευμένες και καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για κάθε ουρολογικό ασθενή.

post-image

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οδηγός για γονείς

10 Μαΐου, 2022

Η σεξουαλική αγωγή αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα πρόληψης της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών.

 

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσουμε για το σεξ στα παιδιά; Με ποιον τρόπο; Το παιδί μου μού κάνει ερωτήσεις που με φέρνουν σε αμηχανία: με ρωτάει τι είναι το σεξ ή πώς έρχονται στον κόσμο τα παιδιά, τι πρέπει να απαντήσω; Τι είναι η σεξουαλική αγωγή; Τι πρέπει να περιλαμβάνει; Υπάρχει όφελος για τα παιδιά μου ή αντιθέτως είναι επικίνδυνο να μιλήσουμε για τα παραπάνω θέματα; Μπορώ να προστατεύσω τα παιδιά μου από διάφορους επιτήδειους και από το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα αποπλάνησης;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν εσάς τους γονείς στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά σας. Η δυσκολία που συνοδεύει αυτά τα θέματα είναι μεγάλη. Δυσκολία τόσο στο επίπεδο της αξιολόγησης του περιεχομένου των συζητήσεων, όσο και της γενικότερης διαχείρισής τους.

Τι εμποδίζει τους γονείς να ανοίξουν συζητήσεις με τα παιδιά τους γύρω από το σεξ;

Πρώτον, ένας παράγοντας είναι η ντροπή. Ο τρόπος που είναι δομημένη η κοινωνία μας εγγράφει το σεξ και γενικότερα τη σεξουαλικότητα στις συνειδήσεις μας ως ένα θέμα ταμπού. Η υπερέκθεση σε εικόνες και πληροφορίες που συνδέονται με το σεξ δεν αναιρεί το παραπάνω δεδομένο. Αντίθετα το ενισχύει. Αναλογιστείτε αν η παραπάνω αναφερόμενη έκθεση μάς έχει εξοικειώσει περισσότερο με πραγματικές συζητήσεις γύρω από το σεξ. Αξίζει να προσέξει κανείς τι συμβαίνει, όταν η συζήτηση στρέφεται στην προσωπική μας εμπλοκή με το θέμα αυτό. Τότε τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν στο επίπεδο της προσωπικής έκθεσης.

Δεύτερον, αποθαρρυντικός παράγοντας για τους γονείς είναι η ανασφάλεια που αισθάνονται για τον τρόπο που θα το κάνουν αυτό. Φαίνεται πως το σχολείο και η κοινωνία δεν έχουν φροντίσει έως τώρα να μας διδάξουν τον τρόπο, ενώ η σεξουαλική αγωγή δεν έχει συμπεριληφθεί με καθολικό τρόπο στην ανατροφή και στην εκπαίδευση των παιδιών. Φυσικά αν δεν είχατε μάθει ως παιδιά να συζητάτε για τέτοιου είδους θέματα με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς σας, δεν είναι μάλλον πολύ πιθανό να έχετε αποκτήσει φυσικές δεξιότητες για κάτι τέτοιο. Αυτές οι δεξιότητες σε διαφορετική περίπτωση θα σας καθοδηγούσαν σε μια αντίστοιχη συζήτηση με τα παιδιά σας. Επομένως, χρειάζεται να τις καλλιεργήσετε από την αρχή.

Τέλος, συχνά επικρατούν στους γονείς. Πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια συζήτηση όχι μόνο δεν θα είναι επωφελής για τα παιδιά, αλλά θα μπορούσε να γίνει και επιζήμια.

 

Σεξουαλική

Τι ισχύει τελικά σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή και πάνω σε ποιες αρχές βασίζεται;

Αυτό που ισχύει σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή είναι ότι όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει επιζήμια, αλλά αντιθέτως αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα πρόληψης της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Τα αποτελέσματά της δηλαδή είναι μακροπρόθεσμα και συνοδεύουν το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το διευκολύνουν να αναπτύξει μια θετική σχέση με τη σεξουαλικότητά του.

Βασική αρχή της σεξουαλικής αγωγής, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα θέματα της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, είναι ότι η συζήτηση καθοδηγείται από τα ερωτήματα που θα υποβάλει το ίδιο το παιδί.

Μια δεύτερη αρχή είναι πως οι πληροφορίες που θα δώσουμε στο παιδί και τον έφηβο χρειάζεται να περιγράφονται μέσα από επιστημονική ορολογία. Όπως για παράδειγμα η περιγραφή των γεννητικών οργάνων ή της λειτουργίας τους. Οι πληροφορίες που δίνουν οι γονείς θα πρέπει να είναι επιστημονικά ορθές. Όπως επίσης και να παραμένουν εντός ενός ενημερωτικού πλαισίου χωρίς να  να διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών. Βέβαια οι αναζητήσεις και τα ερωτήματα των παιδιών καθορίζονται από την ηλικία τους και θα τα εξετάσουμε παρακάτω ανά ηλικιακή ομάδα.

Η τρίτη αρχή είναι ο προσανατολισμός που χρειάζεται να προτάξουν οι γονείς προς το επίπεδο της σχέσης. Σε κάθε ηλικιακή φάση της ανάπτυξης του παιδιού ή του εφήβου χρειάζεται να δώσουν το μήνυμα πως το σεξ μπορεί να είναι πιο ικανοποιητικό συναισθηματικά μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης. Και μάλιστα μιας σχέσης που δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας, αγάπης και κυρίως σεβασμού ανάμεσα στους δύο ερωτικούς συντρόφους. Ιδιαίτερη αναφορά από τους γονείς χρειάζεται να γίνει και  ως προς τη συναίνεση. Ο κάθε ερωτικός σύντροφος είναι απαραίτητο να τη λάβει από τον άλλο, για να προχωρήσει σε οποιοδήποτε στάδιο και πράξη της κοινής ερωτικής τους ζωής.

Ποια θέματα χρειάζεται να καλύψει η σεξουαλική αγωγή, ώστε να είναι πλήρης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανατροφής του παιδιού και μέχρι την εφηβεία χρειάζεται να έχουν καλυφθεί τα παρακάτω θέματα:

Σε επίπεδο φυσιολογίας: Η ανατομία του γεννητικού συστήματος και οι διαφορές των δύο φύλων. Οι αλλαγές στο σώμα και η ωρίμανση του γεννητικού συστήματος. Η διαδικασία της σύλληψης, η κυοφορία και η γέννηση, η αντισύλληψη.

Σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο: Οι ερωτικές σχέσεις, η διαφοροποίηση στα συναισθήματα όπως φιλία, έρωτας, αγάπη. Η διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα του κάθε ατόμου, οι διάφοροι τύποι οικογενειών- ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας όλων μας.

Σε επίπεδο ενδυνάμωσης του παιδιού και του εφήβου: Η έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων μας σε όσους μας ενδιαφέρουν. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προστασία μας, η έννοια της συναίνεσης και η σημασία των σχέσεων στη ζωή μας.

Κατά τη διάρκεια κάθε αναπτυξιακής φάσης σε ποια ερωτήματα θα κληθούν οι γονείς να απαντήσουν και με ποιον τρόπο;

Κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας τα παιδιά θα παρουσιάσουν ενδιαφέρον για τα μέλη του σώματος. Όπως επίσης και για τις διαφορές των γεννητικών οργάνων ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γονείς χρειάζεται να ονοματίσουν τα μέλη του σώματος με επιστημονικούς όρους, καθώς και τη λειτουργία των οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας τα παιδιά θα δείξουν ενδιαφέρον για τον τρόπο που γίνεται η τεκνοποίηση. Με λόγια απλά οι γονείς πρέπει να μιλήσουν για τα συναισθήματα που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά δηλαδή την αγάπη και τον έρωτα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να εξηγήσουν τις έννοιες της συμβίωσης, της σχέσης και του γάμου και τέλος να μιλήσουν για τα διαδικασία του σεξ. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε επιστημονική ορολογία, για να ονοματίσουμε τα όργανα και τις λειτουργίες. Η περιγραφή όμως είναι απλοποιημένη, ώστε να γίνει κατανοητή από τα παιδιά. Θα μπορούσαμε να πούμε για παράδειγμα πως το πέος μπαίνει  στον κόλπο και αφήνει ένα σποράκι. Το σποράκι αυτό θα γονιμοποιηθεί και θα μεγαλώσει στη μήτρα της γυναίκας. Ώστε μετά από 9 μήνες να ολοκληρωθεί η κυοφορία και να γεννηθεί το μωράκι κλπ.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αλλά κυρίως στην εφηβεία, η σεξουαλικότητα του ανθρώπου χρειάζεται να μπει σε ένα πλαίσιο. Μέσα από αυτό η κοινωνία θα μεταδώσει ρόλους, αρχές και τρόπους έκφρασης της σεξουαλικότητας. Σκοπός είναι αυτή να δομηθεί και να αναπτυχθεί, ώστε να ευημερήσει το άτομο μέσα στις ερωτικές του σχέσεις. Είναι γεγονός ότι βασική ανάγκη των εφήβων είναι η στροφή προς την ομάδα των συνομηλίκων για στήριξη. Ωστόσο, οι γονείς εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του εφήβου και να έχουν ενεργή παρουσία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους.

 

Σεξουαλική

Σε επίπεδο πληροφοριών θα χρειαστεί να τους μιλήσετε για τη σεξουαλική πράξη, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να μείνουν στο επίπεδο της πληροφόρησης, αλλά να δώσουν έμφαση στις παραμέτρους της σχέσης, όπως στην έννοια της συναίνεσης, του σεβασμού, της αυτοδιάθεσης του σώματος. Όπως επίσης και της ελευθερίας να επιλέγεις ότι επιθυμείς χωρίς εξαναγκασμό.

Επειδή πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία μαζί με την ήβη το σώμα έρχεται πάλι στο προσκήνιο με τη σεξουαλικότητα. ο έφηβος μπορεί να χρειαστεί καθησυχασμό για τις ορμές που εγείρονται. Όπως επίσης και για τη διάθεση να πειραματιστεί φαντασιακά αρχικά με όσα επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να καταστήσουμε σαφές στους εφήβους πως η σεξουαλικότητά τους είναι κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό μέσα στην οικογένεια. Επίσης, πάντα τονίζουμε τα προτερήματα της σεξουαλικής ζωής μέσα σε σχέση, καθώς και την αποδοχή στη διαφορετικότητα, μιλώντας τόσο για τις ετερόφυλες όσο και για τις ομόφυλες σχέσεις.

Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση

Η σεξουαλική αποπλάνηση ή η παρενόχληση είναι γεγονότα εξαιρετικά αποτρόπαια. Έτσι, ένας γονιός εξαιτίας των πολύ έντονα αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει ίσως να δυσκολευτεί πάρα πολύ να διαχειριστεί μια αντίστοιχη κατάσταση. Οι γονείς ενός παιδιού που παρενοχλήθηκε είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται θυμό, φόβο και ενοχές, γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την παρενόχληση. Μπορεί ακόμη και να βρίσκονται σε ψυχολογική άρνηση του γεγονότος. Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι σίγουρα φυσιολογικά. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στη σωστή διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρώπους που να μπορούν να τα ακούσουν. Οι γονείς λόγω του συναισθηματικού δεσμού που έχουν με το παιδί τους είναι συνήθως οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να του συμπαρασταθούν.

Οι γονείς ενός παιδιού που έπεσε θύμα κακοποίησης θα χρειαστεί να κινηθούν σε διάφορα επίπεδα, για το καλό του παιδιού τους. Θα πρέπει να δρομολογηθούν νομικές και ιατρικές ενέργειες,  όπως επίσης και η ψυχολογική του υποστήριξη. Όλα τα παραπάνω απαιτούν ψυχραιμία, ηρεμία και δεκτικότητα απέναντι στο παιδί.

Κάποιες φορές μάλιστα στις περιπτώσεις που το παιδί τους δεν κάνει πρώτο το βήμα να τους εκμυστηρευτεί την κακοποίηση, θα χρειαστεί να δείξουν οι ίδιοι ευθυκρισία και πολύ οξυμένα αντανακλαστικά. Θα πρέπει να παρατηρήσουν σημάδια στο παιδί τους, τα οποία να συνδέονται με ενδεχόμενη αποπλάνηση από ενήλικα. Προσέξετε αν το παιδί σας αναπτύσσει ξαφνικά έντονο φόβο. Μήπως παρουσιάζει άγχος, ταραγμένο ύπνο ή αρχίζει να απομονώνεται από φίλους του και γενικότερα από τις συνηθισμένες δραστηριότητές του; Αναπτύσσει ξαφνικά έντονο άγχος αποχωρισμού από εσάς ή σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πονόκοιλο χωρίς κάποια οργανική αιτία;

Σε περίπτωση που παρατηρείτε σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού σας, τα οποία σας κινούν τις υποψίες για σεξουαλική κακοποίηση, δώστε του την ευκαιρία να σας εμπιστευθεί και να εκφραστεί, δηλώνοντάς του την απόλυτη διαθεσιμότητα και συμπαράστασή σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να σας εμπιστευθεί και να εκφραστεί, ώστε να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες διαχείρισης του συμβάντος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το παιδί που έχει κακοποιηθεί χρειάζεται άμεση βοήθεια. Στην αντίθετη περίπτωση οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την ανάπτυξη και την ψυχική του υγεία.

Δουλεύοντας στο επίπεδο της πρόληψης

Τα παιδιά δεν γνωρίζουν από μόνα τους ότι η αποπλάνηση είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη τόσο ηθικά και συναισθηματικά όσο και νομικά. Είναι πράγματα που χρειάζεται να τους τα εξηγήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η πρόληψη είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη των ενηλίκων. Τέτοιου είδους συζητήσεις ξεκινούν πρωτίστως από τους κόλπους της οικογένειας. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν, εάν κάποιος τους παρενοχλήσει σεξουαλικά. Δηλαδή στους ίδιους τους γονείς.

Οι γονείς χρειάζεται να εξηγήσουν στα παιδιά πως το σώμα τους τούς ανήκει και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αγγίζει παρά τη θέλησή τους. Σε σχέση με τα σωματικά όρια είναι χρήσιμο τα παιδιά να διδαχθούν τον κανόνα των εσωρούχων. Πείτε στα παιδιά ότι κανείς δεν επιτρέπεται να τους αγγίξει στα μέρη του σώματος, τα οποία καλύπτονται από τα εσώρουχα. Ο κανόνας αυτός είναι απλός και εύκολα ανακαλείται από τα παιδιά, θέτοντας ένα φυσικό σωματικό όριο.

Μιλήστε επίσης για τα μυστικά, καθώς πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική όσων προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Διδάξτε στα παιδιά σας πως όταν ένας ενήλικας τους προτρέπει να κρατήσουν μυστικά που αφορούν στην αλληλεπίδρασή τους μαζί του αυτό είναι επίφοβο. Ιδιαίτερα όταν αυτό δημιουργεί στα παιδιά άγχος, αμηχανία και νευρικότητα. Αναμφισβήτητα πρόκειται για καταστάσεις που θα έπρεπε να μοιραστούν με τους γονείς τους.

Σε περίπτωση προσέγγισης από ενήλικα με προθέσεις που φαίνεται να παραβιάζουν τους παραπάνω κανόνες, δώστε σαφείς οδηγίες στα παιδιά σας.  Θα μπορούσατε να τους πείτε, πρώτον, να αρνηθούν κάθε πρόταση προσέγγισης. Δεύτερον, να απομακρυνθούν από το σημείο άμεσα. Τρίτον, να ενημερώσουν άμεσα τους γονείς τους.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά δεν αρκεί μόνο να διδαχθούν τους κανόνες με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τις αποτρόπαιες πράξεις των επιτηδείων. Πρέπει να βιώνουν στην πράξη τον σεβασμό των ορίων του σώματός τους μέσα στην ίδια την οικογένεια. Οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να σέβονται τα σωματικά όρια του παιδιού, καθώς και την προσωπικότητά του. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε να ενδυναμώσετε και να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το ενδεχόμενο της κακοποίησης. Είναι βασικό οι ερωτογενείς ζώνες των παιδιών να μην αγγίζονται από τους γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Όπως επίσης χρειάζεται να τους διδάξετε την απαγόρευση της αιμομιξίας, ιδιαίτερα την περίοδο του Οιδιπόδειου ανάμεσα δηλαδή στα 3-5 χρόνια. Η αποδοχή της απαγόρευσης της αιμομιξίας σημαίνει ότι δεν μπορείς να παντρευτείς κάποιο μέλος της οικογένειάς σου. Αυτή η αποδοχή θα βάλει μετέπειτα τις βάσεις για την οικοδόμηση μιας υγιούς προσωπικότητας. Άλλωστε, παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε μια οικογένεια με σαφή όρια ως προς τη σεξουαλικότητα, αλλά και με σεβασμό στην προσωπικότητα όλων των μελών της φαίνεται να είναι περισσότερο ενδυναμωμένα.

Θα λέγαμε ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Άλλωστε, μέσα από την εκδήλωσή της ως επιθυμία προς έναν ερωτικό σύντροφο σηματοδοτείται η αρχή της ζωής. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να την δούμε ως ένα κομβικό πεδίο της υγείας και της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Εν τέλει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης και παρέμβασης για τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων μας.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:
ΜΑΡΑΣΙ ΚΑΝΤΙΑ Κ., ΜΙΓΑΓΙΟΝ ΛΟΠΕΘΟΣΑ ΠΙΛΑΡ, ΝΤΙΑΘ ΜΟΡΦΑ Χ.Ρ., ΠΑΛΟΠ Μ. Μ. (2013), “Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ”, Εκδόσεις Μίνωας
ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΤΖΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Eπιμέλεια) (2007), “Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…”, Εκδόσεις ΚΟΑΝ
 1. Bélisle (Sous la direction de) (2003), Adolescence, amour et sexualité, Lyon : Chronique Sociale.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οδηγός για γονείς

INFO!

Υπατία Βρεττού
Ψυχολόγος , Παιδοψυχολόγος
Διεύθυνση: Ερμού 36, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984157401
Website
Facebook
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-21:00 (μόνο κατόπιν ραντεβού)

>