post-image

Θεραπευτική ενδοσκόπηση: Πρώτη επιλογή για το πεπτικό σύστημα

23 Φεβρουαρίου, 2021

*Του Ανδρέα Νάκου, γαστρεντερολόγου- ηπατολόγου

 

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα της ενδοσκόπησης του πεπτικού συστήματος έχει ανοίξει νέους ορίζοντες πρακτικών εφαρμογών και έχει προσφέρει πλήθος θεραπευτικών επιλογών.

Η βελτίωση των ενδοσκοπίων με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με εφαρμογές που μπορούν να διακρίνουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις αλλοιώσεις του βλεννογόνου αποτελεί ισχυρό διαγνωστικό και ταυτόχρονα θεραπευτικό εργαλείο στα χέρια των σύγχρονων γαστρεντερολόγων. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι η βελτίωση και εξέλιξη όσον αφορά τα διαθέσιμα υλικά και εργαλεία μέσω των οποίων η ενδοσκόπηση του πεπτικού συστήματος μπορεί και θεραπεύει πληθώρα παθολογικών καταστάσεων, που λίγα χρόνια πριν αντιμετωπίζονταν χειρουργικά.

Ως επεμβατική ή θεραπευτική ενδοσκόπηση ορίζεται μια σειρά από τεχνικές και μεθόδους που έχουν ως βάση την ενδοσκόπηση. Η θεραπευτική ενδοσκόπηση αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή σε οξείες και χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, καλοήθεις και κακοήθεις, αντικαθιστώντας ή τροποποιώντας σε μεγάλο ποσοστό τις ενδείξεις των χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Θεραπευτική ενδοσκόπηση πεδία εφαρμογής

Οι συνηθέστερες καταστάσεις στις οποίες βρίσκει εφαρμογή η θεραπευτική ενδοσκόπηση είναι οι:

 • αιμορραγία ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού
 • αφαίρεση ξένων σωμάτων
 • αφαίρεση πολυπόδων και λοιπών προκαρκινικών βλαβών οισοφάγου στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου
 • απολίνωση και σκληροθεραπεία κιρσών οισοφάγου και στομάχου
 • διαστολές και διάνοιξη καλοήθων και κακοήθων στενώσεων του πεπτικού
 • τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων (stents) σε καλοήθεις και κακοήθεις στενώσεις
 • τοποθέτηση γαστροστομίας και νηστιδοστομίας.

 

Σπανιότερες, αλλά πολύ πιο σύνθετες επεμβατικές ενδοσκοπικές πράξεις είναι οι:

 • Ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή (ΕΜR)
 • Ενδοσκοπικός υποβλεννογόνιος διαχωρισμός (ESD)
 • Ενδοσκοπική μυοτομή (POEM)
 • Καυτηριασμός-καταστροφή οισοφάγου Barrett με ραδιοσυχνότητες.

 

Η επεμβατική ενδοσκόπηση φαίνεται να έχει θέση επίσης στην θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας και της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρομικής νόσου, ωστόσο οι τεχνικές που εφαρμόζονται δεν αποτελούν επί του παρόντος καθημερινή πρακτική, απαιτούν εξειδικευμένα κέντρα και πολλές εξ αυτών βρίσκονται σε επίπεδο έρευνας. Τα νοσήματα χοληφόρων-παγκρέατος αποτελούν ένα δύσβατο πεδίο διαγνωστικής προσέγγισης και συχνά δεν επιτυγχάνεται σαφής διάγνωση, ακόμη και με τη βοήθεια των πιο εξελιγμένων απεικονιστικών τεχνικών αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

 

Διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι

Η ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία (EUS-Endoscopic Ultra Sound) με τη δυνατότητα της κατευθυνόμενης λήψης υλικού για κυτταρολογική μελέτη (FNA – Fine Needle Aspiration) ή για ιστολογική εξέταση (FNB-Fine Needle Biopsy) είναι εξαιρετικά χρήσιμη και συχνά συμπληρώνει τον απεικονιστικό έλεγχο, ιδιαίτερα σε βλάβες του παγκρέατος. Η προσφορά της μεθόδου είναι ανεκτίμητη στη διαγνωστική αλλά και θεραπευτική προσπέλαση μεγάλου αριθμού νοσημάτων και βλαβών μεσοθωρακίου, οισοφάγου, στομάχου, δωδεκαδακτύλου, παγκρέατος και των πέριξ ανατομικών δομών.

Πρόκειται για ενδοσκόπια τελευταίας τεχνολογίας που στο άκρο τους, εκτός από τη video-camera, διαθέτουν και κεφαλή υπερήχου. Έτσι με τη βοήθεια της ενδοσκοπικής εικόνας τοποθετείται το άκρο του ενδοσκοπίου στην επιθυμητή θέση και σαρώνεται υπερηχογραφικά η περιοχή όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον μας.

Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να εντοπιστούν βλάβες μικρού μεγέθους που δεν έχουν αναδειχθεί στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία, να διερευνηθούν βλάβες που είναι ήδη γνωστές και να διενεργηθεί κατευθυνόμενη λήψη υλικού για κυτταρολογική ή ιστολογική μελέτη. Επιπλέον σημαντική είναι η εφαρμογή της ενδοσκοπικής υπερηχοτομογραφίας στην παροχέτευση παγκρεατικών ψευδοκύστεων με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

 

Από την άλλη μεριά, η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία  (ERCP) κατέχει σημαντική θέση στη διαγνωστική, αλλά κυρίως στη θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων των χοληφόρων. Πρόκειται για επεμβατική μέθοδο που γίνεται εξ ολοκλήρου από το στόμα με ειδικά εύκαμπτα ενδοσκόπια πλάγιας όρασης και απαιτεί ταυτόχρονη ακτινοσκόπηση. Η ERCP παρέχει τη δυνατότητα για πλήθος επεμβατικών πράξεων  στην περιοχή, όπως αφαίρεση λίθων από τον χοληδόχο ή τον παγκρεατικό πόρο, διαστολή ή τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων (stents) σε καλοήθεις ή κακοήθεις στενώσεις των χοληφόρων, θεραπεία μετεγχειρητικών κακώσεων, αφαίρεση αδενωμάτων φύματος Vater (φυματεκτομή) κ.α.

Συμπερασματικά, η επεμβατική ενδοσκόπηση στις μέρες μας αποτελεί σημαντική θεραπευτική επιλογή, δίνοντας λύσεις σε κλινικά προβλήματα με λιγότερο επεμβατικό τρόπο, λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις, σημαντικά μικρότερες πιθανότητες επιπλοκών και με άριστη θεραπευτική αποκατάσταση.

 

INFO!

Ανδρέας Νάκος

Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος

Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

post-image

Ραδιοϋμενόλυση: Η κορυφαία θεραπεία για τη χρόνια αρθρίτιδα

19 Φεβρουαρίου, 2021

 

Νέα δεδομένα στη χρόνια αρθρίτιδα έχει φέρει η ραδιοϋμενόλυση, μια εφαρμογή της Πυρηνικής Ιατρικής που θεωρείται διεθνώς κορυφαία θεραπεία. Πρόκειται για μια εστιασμένη τεχνική, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, είναι εύκολη και απλή στην εφαρμογή της, είναι ανώδυνη, ενώ μπορεί να εφαρμοσθεί παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή. Αν και η ραδιοϋμενόλυση είναι παγκοσμίως γνωστή και μόνο στη Γερμανία διεξάγονται περίπου 60.000 θεραπείες ετησίως, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστή, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί πυρηνικοί ιατροί εξειδικευμένοι σε αυτή τη θεραπευτική μέθοδο.

 

Ένας από τους λίγους, απόλυτα εξειδικευμένους ιατρούς στη ραδιοϋμενόλυση και με τεράστια εμπειρία είναι στη χώρα μας ο πυρηνικός ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Πυρηνικής Ιατρικής «Μοριακή Απεικόνιση», Δρ Δημήτρης Χατζόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Χατζόπουλος έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 θεραπείες με ραδιοϋμενόλυση για την αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας, επιβεβαιώνοντας σε κάθε μία από αυτές την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω θεραπεία είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ήδη από το 1991, τελευταία και από τον ΕΟΠΥΥ, όπως όλες οι ιατρικές πράξεις.

 

Ραδιοϋμενόλυση: Πεδία εφαρμογής και διαδικασία

Η ραδιοϋμενόλυση βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα είδη της χρόνιας αρθρίτιδας και συνηθέστερα στις ρευματικές παθήσεις (ρευματοειδή-ψωριασική-αγκυλοποιητική αρθρίτιδα) και στην οστεοαρθρίτιδα, ενώ εφαρμόζεται και σε παιδιά (αιμορροφιλική αρθρίτιδα). Η θεραπεία μπορεί να επιλεγεί για όλες τις αρθρώσεις, π.χ. δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, ώμους, ισχία, γόνατα, πόδια, εκτός της σπονδυλικής στήλης.

 

Με την ραδιοϋμενόλυση επιτυγχάνεται η συρρίκνωση του διογκωμένου και ερεθισμένου υμένα της άρθρωσης και έτσι μειώνεται ή και σταματά η φλεγμονή, άρα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αντίθετα δε με τις γνωστές θεραπείες με φάρμακα η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται επιλεκτικά στην άρθρωση που πάσχει, χωρίς να επηρεάζεται ο υπόλοιπος οργανισμός.

 

Κατά την εφαρμογή της ραδιοϋμενόλυσης χορηγούνται στην πάσχουσα άρθρωση με μια ένεση τα ραδιοφάρμακα Υ-90, Re 186 και Εr 169. Και τα τρία έχουν την ιδιαιτερότητα να παραμένουν στην άρθρωση έως ότου εξασθενήσουν πλήρως, η δε ακτίνα δράσης τους είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζουν τον υπόλοιπο οργανισμό, ενώ θεραπεύουν την φλεγμονή χωρίς να βλάπτουν τον χόνδρο ή τα οστά της άρθρωσης. Μετά τη χορήγησή τους η άρθρωση ακινητοποιείται για τρεις ημέρες. Η θεραπεία  γίνεται μόνο μία φορά και μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη μετά από μήνες.

 

Το ραδιοφάρμακο που χορηγείται στην άρθρωση αρχικά διαχέεται σε όλη την ενδοαρθρική κοιλότητα και λόγω της κολλοειδούς χημικής μορφής του απορροφάται από το ενδοθήλιο του υμένα. Όσο είναι ενεργό  η ενέργεια  που εκπέμπει καταστρέφει τα παθολογικά κύτταρα που προκαλούν την φλεγμονή. Η δράση αυτή αρχικά ερεθίζει τον υμένα, με αποτέλεσμα να  παρατηρείται συχνά μια παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια όμως αρχίζει  να συρρικνώνεται  ο διογκωμένος και ερεθισμένος υμένας, οπότε και  τα συμπτώματα της αρθρίτιδας υποχωρούν.

 

Συνήθως η βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας  εμφανίζεται  στον ένα μήνα μετά την εφαρμογή της θεραπείας και  το αποτέλεσμα μπορεί να εκτιμηθεί μετά από τρεις μήνες περίπου. Με δεδομένο ότι το φάρμακο παραμένει στην άρθρωση  και δεν διοχετεύεται στον υπόλοιπο οργανισμό, αλλά και το ότι η εμβέλεια της ακτινοβολίας του είναι πολύ μικρή, τυχόν παρενέργειες ή επιπλοκές περιορίζονται στο ελάχιστο. Μάλιστα, κλινικές μελέτες  και  μακροχρόνιες  παρακολουθήσεις δεν έδειξαν καμία  επίπτωση στον οργανισμό των ασθενών από την θεραπεία, η δε ακτινική επιβάρυνση του σώματος είναι ελάχιστη.

 

Τα αποτελέσματα της μεθόδου στη χρόνια αρθρίτιδα

Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από το είδος της αρθρίτιδας και τον βαθμό της εκφύλισης της άρθρωσης. Τα καλύτερα αποτελέσματα με βελτίωση των συμπτωμάτων κατά 80% και πλέον και μάλιστα με μακροχρόνιο ορίζοντα αναφέρονται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στην οστεοαρθρίτιδα καταγράφονται καλά έως πολύ καλά αποτελέσματα από 50% έως και 80% των ασθενών, με σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Στη δε αιμορροφιλική αρθρίτιδα, όπου η ραδιοϋμενόλυση έχει καθιερωθεί ως θεραπεία πρώτης επιλογής, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90%.

 

Αυτοί που μπορούν όμως να επιβεβαιώσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, πέραν των αριθμών, είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, που μετά από ταλαιπωρία ετών και αφού δοκίμασαν όλες τις άλλες μεθόδους, βρήκαν στην ραδιοϋμενόλυση και στα έμπειρα χέρια του Δρα Δημήτρη Χατζόπουλου τη λύση στο πρόβλημά τους. Το χαμόγελο σχηματίστηκε ξανά στα χείλη ανθρώπων που υπέφεραν χρόνια και με τη ραδιοϋμενόλυση ανέκτησαν τη λειτουργικότητά τους, τη δύναμή τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους. κατακτώντας μια φυσιολογική καθημερινότητα, χωρίς πόνους.

 

Ραδιουμενόλυση Χατζόπουλος Χρόνια Αρθρίτιδα

 

INFO!

Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής

«Μοριακή Απεικόνιση»

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 232/Πάρνηθος, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 666700, 6977 019 404

Email: chatzod@gmail.com

www.dr-chatzopoulos.gr

post-image

Γιατί πρέπει ένας πάροχος υγείας να επενδύσει σε στρατηγική digital marketing

15 Φεβρουαρίου, 2021

*Της Μπέττυς Κυριακίδου, Marketing Manager, Health Marketing

 

Γιατί να επενδύσω στην κατασκευή ιστοσελίδας; Πρέπει να έχω παρουσία στα social media; Είναι το ιατρικό digital marketing απαραίτητο για μένα; Ερωτήματα και προβληματισμοί που κατά καιρούς εκφράζονται από μονάδες υγείας και γιατρούς.

Είναι γεγονός ότι η ψηφιακή εποχή έφερε μεγάλες αλλαγές και στον ιατρικό τομέα, με το marketing να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής κάθε παρόχου υγείας.

Το τοπίο έχει αλλάξει. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα η υγεία ήταν μια «βιομηχανία» επικεντρωμένη στον γιατρό ή τον πάροχο υγείας εν γένει, πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται ο ασθενής, ο οποίος αφενός αναζητά ποιοτικές υπηρεσίες και αφετέρου έχει τα εργαλεία να τις αξιολογήσει δημόσια.


Ιατρικό
Marketing και στατιστικά

Μάλιστα, ποσοστό 90% όσων ενδιαφέρονται να βρουν πληροφόρηση που σχετίζεται με την υγεία ξεκινούν την έρευνα από τις μηχανές αναζήτησης, ενώ το 5% όλων των αναζητήσεων στη Google αφορά σε θέματα υγείας.

Ειδικότερα:

 • 9 στους 10 που αναζητούν ιατρική πληροφορία ξεκινούν την έρευνα από τις μηχανές αναζήτησης
 • 5 στους 10 πριν επιλέξουν τον γιατρό τους κάνουν έρευνα περίπου 2 εβδομάδες πριν κλείσουν ραντεβού.
 • Πάνω από 8 στους 10 εμπιστεύονται τις on line αξιολογήσεις (reviews) όσο εμπιστεύονται τη σύσταση άλλου γιατρού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας χρήστης συνήθως διαβάζει 1 έως 6 αξιολογήσεις πριν κλείσει ραντεβού με τον πάροχο υγείας.
 • 4 στους 10 ασθενείς υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον ιατρικό περιεχόμενο ενός παρόχου υγείας στα social media έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να επηρεάσει θετικά την απόφασή τους να κλείσουν ραντεβού.


Σήμερα, λοιπόν ο ασθενής βρίσκει τον πάροχο υγείας και όχι το αντίστροφο!

 

Το Iατρικό digital marketing λοιπόν σας παρέχει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ασθενείς σας, χτίζοντας εμπιστοσύνη, αλλά και ενδιαφέρον προς την ιατρική σας υπηρεσία. Σας επιτρέπει να ενισχύσετε τους δεσμούς σας με υφιστάμενους και δυνητικούς «πελάτες» και να καλλιεργήσετε αυτές τις σχέσεις, ώστε να αποκτήσετε πιστούς και επαναλαμβανόμενους ασθενείς.

Μια πετυχημένη στρατηγική ιατρικού marketing συνεπάγεται επιτυχημένη επικοινωνία και σύνδεση με το κοινό σας και επιτυχημένη σύνδεση με το κοινό σας συνεπάγεται ανάπτυξη, κύρος και αναγνώριση.


Φροντίστε το κοινό σας

Μέσα από τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας (website, social media κλπ) και το digital marketing ο πάροχος υγείας έχει τη δυνατότητα να.. φροντίσει για την υγεία του κοινού του, προσφέροντας ποιοτικό, μοναδικό και χρήσιμο ιατρικό περιεχόμενο.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το Iατρικό Μarketing είναι να σκεφτείτε τον ασθενή ως πελάτη, που έχει άπειρες επιλογές. Γιατί να διαλέξει εσάς; Η στρατηγική σας στο μάρκετινγκ πρέπει να απαντά στην παραπάνω ερώτηση.

Μάλιστα, στόχος κάθε ολοκληρωμένης στρατηγικής ιατρικού marketing πρέπει να είναι -μεταξύ άλλων- και η ενημέρωση δυνητικών και υφιστάμενων ασθενών για θέματα υγείας: πρέπει να απαντά στο ερώτημα «πώς θα λύσω το ιατρικό μου πρόβλημα». Εάν η στρατηγική σας το πετύχει αυτό, τότε σίγουρα έχετε καταφέρει να επικοινωνήσετε σωστά με το κοινό σας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στη Health Marketing προσφέρουμε εξατομικευμένες Υπηρεσίες Ιατρικού Μάρκετινγκ, έχοντας πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη Συμβουλευτική, στο παραδοσιακό Marketing, αλλά και στο Digital Marketing και τα Νέα Μέσα! Από τη διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης και επικοινωνίας, έως και την κατασκευή μιας λειτουργικής και μοντέρνας ιστοσελίδας, σε συνδυασμό με δημιουργία ισχυρής παρουσίας στα social media, η Health Marketing -με φρέσκες ιδέες και προσέγγιση- αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη κάθε παρόχου υγείας σε θέματα ανάπτυξης και επικοινωνίας.

 

Μπέττυ Κυριακίδου Health Marketing

Μπέττυ Κυριακίδου
Marketing & Communications Manager Health Marketing

 

INFO!

Health Marketing

Ιουστινιανού 8, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Tηλ.: (+30) 2310 402510, -1

info@healthmarketing.gr 

https://healthmarketing.gr/

post-image

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Επαναστατικές θεραπείες αλλάζουν τα δεδομένα

9 Φεβρουαρίου, 2021

*Του Δρα Ανδρέα Ανδρέου, χειρουργού-ουρολόγου, Διευθυντή Β΄Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού, Επιστημονικού υπεύθυνου της U4U

 

H Καλοήθης Yπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ) είναι ένα συχνό πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος, που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη δεκαετία των 50 και γίνεται συχνότερη μετά τα 65 έτη.

Μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά του, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής και αποτελεί πλήγμα για την αυτοπεποίθησή του. Πλέον όμως η ουρολογία έχει στη διάθεσή της σύγχρονες, ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές που εξασφαλίζουν τη θεραπεία της, όπως είναι το Rezum, και το Low Power HoLEP.

 

Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη εκδηλώνεται με συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, ακράτεια από έπειξη, μείωση της ροής των ούρων, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, αίσθηση ατελούς κένωσης, διακοπτόμενη ούρηση, απώλεια σταγόνων ούρων μετά την ούρηση ή ακόμα και πλήρη αδυναμία ούρησης, που επιβάλλει την τοποθέτηση καθετήρα. Επίσης μπορεί ο ασθενής να πονά στη κύστη κατά την ούρηση ή να εμφανίζει αιματουρία.

 

Όλα αυτά τα συμπτώματα περιορίζουν κοινωνικά και επαγγελματικά τον πάσχοντα, καθώς η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι μόνιμη, ενώ και οι διαταραχές ύπνου είναι μια από τις συνέπειες της πάθησης, αφού ο ασθενής αναγκάζεται να σηκώνεται συχνά μέσα στην νύχτα. Επίσης, η ΚΥΠ επηρεάζει και τη σεξουαλική του ζωή του, καθώς παρουσιάζεται και στυτική δυσλειτουργία.

 

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, καινοτόμες τεχνικές θεραπείας 

Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι επιτακτική, αφού, αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, όπως ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής της αντιμετώπισης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια επαναστατικές τεχνικές.

 

Ένα πραγματικό άλμα στη θεραπεία της ΚΥΠ είναι το Rezum, μια τεχνική που αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που αποθηκεύεται σε λίγες σταγόνες νερού, για να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη.

Χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία, επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του σε διάστημα μόλις λίγων ημερών και μάλιστα χωρίς αντίκτυπο στις λειτουργίες της στύσης και της εκσπερμάτισης. Μέσω του Rezum η θερμική ενέργεια στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς.

 

Πέραν της αποτελεσματικότητάς της η μέθοδος αυτή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, αφού βάζει τέλος στα φάρμακα και τις παρενέργειές τους, διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία του άντρα, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, δεν απαιτεί μόνιμο εμφύτευμα, διενεργείται σε ένα σύντομο ραντεβού ακόμα και στο ιατρείο του ουρολόγου και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες εντός λίγων ημερών.

 

Η θεραπεία Rezum -η οποία ενδείκνυται για άντρες άνω των 50 ετών με όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά, αλλά και για την αντιμετώπιση του προστάτη με υπερπλασία στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό-  εφαρμόζεται στην Ελλάδα μόνο από την ουρολογική μας ομάδα U4U.

 

Η επανάσταση του HoLEP

Πέραν όμως του Rezum δύο ακόμα τεχνικές, το Holmium Laser (HoLEP), αλλά και το Low Power HoLEP φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ.

 

Το HoLEP, τεχνική διουρηθρικής προστατεκτομής με τη χρήση laser, συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Με τη θεραπεία αυτή γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται στη συνέχεια με ειδικό εργαλείο (morcellator). Το HoLEP είναι ιδανική επιλογή και για πολύ μεγάλα αδενώματα που υπερβαίνουν τα 150 γρ., ενώ στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται η μείωση του ενδεχομένου αιμορραγιών, ο περιορισμός του χειρουργικού χρόνου, η επιτάχυνση της ανάρρωσης του ασθενή και η επίσπευση της επανόδου του στην καθημερινότητά του.

 

Στη U4U όμως έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα: χρησιμοποιούμε την τεχνική Low Power HoLEP χαμηλότερης ισχύος, η οποία είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική, χωρίς να υστερεί σε αποτελεσματικότητα από την κλασική μέθοδο HoLEP. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται ο περιορισμός των ερεθιστικών φαινομένων, αφού η εκλυόμενη ενέργεια είναι λιγότερη, η επάνοδος του ασθενή μετά την επέμβαση είναι ταχύτερη και αποφεύγονται συχνοουρίες και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Στη U4U ενημερωνόμαστε συνεχώς, βρισκόμαστε στην αιχμή των εξελίξεων και φέρνουμε όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη στην υπηρεσία του ασθενή.

 

Ανδρέας Ανδρέου

INFO!

Ανδρέας Ανδρέου, χειρουργός-ουρολόγος,

Διευθυντής Β΄Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού,

Επιστημονικός υπεύθυνος της U4U PRECISION UROLOGY

Ασκληπιού 10, Πυλαία , Θεσσαλονίκη

Τηλ. Κέντρο: +30 2310 400 321

Κατεχάκη 69, Έναντι  Ιατρικού Ψυχικού, Αθήνα

Τηλ. Κέντρο: +30 210 697 4083

Σκουφά 1, Έγκωμη, Λευκωσία

Τηλ. Κέντρο: +357 96 17 6116

info@urology4u.gr

www.urology4u.gr

 

post-image

Νήματα προσώπου: Πώς θα κάνω την καλύτερη επιλογή;

4 Φεβρουαρίου, 2021

*Του Dr. Πρόδρομου Παπαϊωάννου, πλαστικού χειρουργού

 

Η ανόρθωση του προσώπου με νήματα είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος και επιλέγεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος λόγος είναι ότι η τεχνική αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε τη γήρανση του προσώπου με ατραυματικό τρόπο και με ελάχιστη αποθεραπεία.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς μας ρωτούν κατά πόσο η μέθοδος είναι ασφαλής και τι κινδύνους μπορεί να ενέχει. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με τη χρήση των νημάτων.

 

Κακή τοποθέτηση των νημάτων

Η σωστή τοποθέτηση του κατάλληλου νήματος στο κατάλληλο βάθος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, διότι κάθε νήμα αλληλοεπιδρά διαφορετικά με τους ιστούς γύρω του και χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη τεχνική.

Ένα κλασικό παράδειγμα ακατάλληλης τοποθέτησης είναι η πολύ επιφανειακή χρήση νημάτων, που μπορεί να τα κάνει ορατά κάτω από δέρμα σαν «κορδόνι» ή σαν κυματισμό. Αντίθετα, η πολύ βαθιά χρήση του νήματος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς νεύρων ή να προκαλέσει πόνο και ενόχληση μέσα στο στόμα.

Όπως με κάθε ιατρική, αισθητική πράξη, έτσι και τα νήματα προσώπου είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, που χρειάζεται ωστόσο μια πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σωστά. Το σωστό βάθος τοποθέτησης είναι πολύ σημαντικό, ώστε να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.

 

νήματα προσώπου Δρ Παπαιωάννου


Μετακίνηση του νήματος

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιο νήμα να αλλάξει θέση και να χάσει τη στήριξη που προσφέρει. Αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους: είτε εξαιτίας καταπόνησης του νήματος είτε εξαιτίας μειωμένης ενσωμάτωσης του νήματος. Η καταπόνηση έχει κυρίως να κάνει με το πόσο προσέχει κανείς το πρόσωπο μετά την εφαρμογή.

Για παράδειγμα, άτομα που γυμνάζονται πολύ εντατικά φορτίζουν μηχανικά περισσότερο τα νήματα προσώπου, με συνέπεια να μπορούν πιο εύκολα να μετακινηθούν ή και να σπάσουν. Η μειωμένη ενσωμάτωση έχει να κάνει με το είδος του υλικού, την ποιότητα του κολλαγόνου του προσώπου και την επιλογή των νημάτων γενικά.

Σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας το κολλαγόνο είναι πιο ασθενές, με συνέπεια τα νήματα να μην ασφαλίζουν σωστά με τους γύρω ιστούς και να μην πετυχαίνουν επαρκή ανόρθωση και στήριξη. Επίσης, σε ένα πολύ βαρύ πρόσωπο τα νήματα καταπονούνται περισσότερο και μπορεί να μην αντέξουν το βάρος.

Προς αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, χρειάζεται να γίνεται μια πιο προσεκτική διαλογή των περιστατικών που θα ωφεληθούν από τη χρήση των νημάτων, καθώς επίσης και χρήση υλικών που έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με την ενσωμάτωσή τους με τους ιστούς.

 

Ακατάλληλα νήματα προσώπου

Δεν είναι όλα τα νήματα το ίδιο. Υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στον τύπο του νήματος, αν έχει άγκιστρα ή όχι, στο υλικό κατασκευής, στον τύπο στήριξης και πολλές άλλες. Δυστυχώς πολλές γυναίκες θα αναφέρουν ότι έκαναν νήματα σχεδόν χωρίς ποτέ να γνωρίζουν τι τύπος νήματος χρησιμοποιήθηκε, ποιας εταιρίας ή με ποια τεχνική.

Για διευκόλυνση, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες νημάτων: τα PDO, τα COG και τα νήματα PLLA (πολυγαλακτικού/ καπρολακτόνης). Τα PDO είναι νήματα χωρίς άγκιστρα στήριξης, που τοποθετούνται επιφανειακά μέσα στο δέρμα.

Τα νήματα COG είναι σαν τα PDO όσον αφορά στο υλικό, ωστόσο έχουν άγκιστρα στήριξης. Τα νήματα προσώπου PLLA υπάρχουν σε πολλές, διαφορετικές μορφές και είναι αυτά που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό σύνδεσης με τους ιστούς.

Χρειάζεται λοιπόν να γίνεται μια εκτενής έρευνα αγοράς και ενημέρωση όσον αφορά στην επιλογή του υλικού και στην τεχνική εφαρμογής, πριν επισκεφτεί κανείς τον ιατρό. Ιδανικό είναι να επιλέγουμε επώνυμα υλικά, όπως είναι τα νήματα APTOS, διότι επώνυμο σημαίνει πολυετής εμπειρία και μακρά επιστημονική και κλινική έρευνα για κάθε προϊόν.

νήματα προσώπου Δρ Παπαιωάννου

Μόλυνση του νήματος

Τα νήματα είναι ένα ξένο σώμα, το οποίο εισέρχεται μέσω του δέρματος στους ιστούς. Ως εκ τούτου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά στην άσηπτη τεχνική. Σε περίπτωση που το νήμα εισέλθει με ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αντισηψίας, μπορεί να περάσουν μαζί και κάποια μικρόβια που ενδέχεται στη συνέχεια να επιμολύνουν το νήμα και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Όπως με κάθε ιατρική πράξη, χρειάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός, τεχνική κατάρτιση και εμπειρία, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιες επιπλοκές. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μόλυνση του νήματος, πρέπει αυτό άμεσα να αφαιρεθεί. Η απομάκρυνση του νήματος χρειάζεται επίσης ειδικό εξοπλισμό και εμπειρία.

 

Αντίδραση του δέρματος και σχηματισμός κοκκιώματος

Πολλοί ασθενείς εκφράζουν τον φόβο τους ότι μπορεί να προκληθεί κοκκίωμα από το νήμα. Το κοκκίωμα είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο μηχανικό ή χημικό ερεθισμό που οδηγεί σε αντίδραση ξένου σώματος. Κοκκίωμα μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί από ένα αγκάθι ή από ένα κεντρί εντόμου. Όσον αφορά στα νήματα, το υλικό από μόνο του είναι πολύ απίθανο να οδηγήσει σε τέτοια αντίδραση.

Συνήθως εμφανίζεται κοκκίωμα στις άκρες του νήματος, ειδικά αν αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στο δέρμα και το ερεθίζουν μηχανικά με τις κινήσεις του προσώπου. Σε περίπτωση τέτοιας αντίδρασης, πρέπει το νήμα είτε να αφαιρεθεί είτε να κοντύνει, προτού καταλήξει σε κοκκίωμα.

 

Φτωχό αποτέλεσμα ή πολύ μικρή διάρκεια

Δεν πρόκειται για επιπλοκή, ωστόσο έχει να κάνει με την επιτυχία της τεχνικής γενικότερα. Εάν απευθύνουμε ένα ερωτηματολόγιο στον γενικό πληθυσμό, θα διαπιστώσουμε μια μεγάλη απόκλιση όσον αφορά στην εμπειρία που βιώνει ο καθένας κατά την εφαρμογή των νημάτων και στο αποτέλεσμα.

Ο λόγος είναι ότι τα νήματα που εφαρμόζονται είναι διαφορετικών τύπων, από διαφορετικούς κατασκευαστές και επίσης οι τεχνικές εφαρμογής είναι ποικίλες. Ωστόσο, δεν είναι ορθό να συγκρίνουμε νήματα προσώπου για παράδειγμα PDO με PLLA, διότι πρόκειται για τελείως διαφορετικές θεραπείες που μοιράζονται την ίδια ονομασία.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνεται μια σοβαρή έρευνα αγοράς, προτού επιλέξει κανείς τον τύπο νημάτων που θα εφαρμοστούν, αλλά και τον ιατρό που θα κάνει την εφαρμογή. Για μεγαλύτερη διασφάλιση, μπορεί κανείς να ζητήσει πιστοποιήσεις των υλικών αλλά και της εκπαίδευσης, προκειμένου να προστατευτεί από εφαρμογές που έχουν πολύ φτωχό αποτέλεσμα ή πολύ μικρή διάρκεια.

 

 

πλαστικός χειρουργός Dr. Πρόδρομος Παπαϊωάννου έχει πολυετή εμπειρία στη  χρήση νημάτων προσώπου και σώματος και τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί την εταιρεία νημάτων APTOS ως εκπαιδευτής, εκπαιδεύοντας ιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχοντας σε παγκόσμια συνέδρια ως ομιλητής.

 

Δρ Παπαιωάννου Πρόδρομος Πλαστικός Χειρουργός

 

INFO!

Δρ Πρόδρομος Παπαϊωάννου

Πλαστικός Χειρουργός

Γεωργίου Παπανδρέου 94, Θεσσαλονίκη

T:2310 426 606

E:info@drpapaioannou.gr

www.drpapaioannou.gr

>