post-image

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Αιτία, συμπτώματα και θεραπεία

3 Αυγούστου, 2021

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αλλιώς αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είναι μια από τις συνηθέστερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και ένα από τα πλέον κοινά αυτοάνοσα νοσήματα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα απαντάται όλο και πιο συχνά στη μέση ηλικία, χωρίς να αποκλείονται ασθενείς και από άλλες ηλιακές κατηγορίες. Η εν λόγω νόσος πήρε το όνομά της από τον Ιάπωνα ιατρό Hakaru Hashimoto, που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912, αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, εξαιτίας των μεταβολικών και ορμονικών ιδιαιτεροτήτων τους και εκδηλώνεται συνήθως με τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια φλεγμονώδη αντίδραση του θυρεοειδούς αδένα απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, η οποία εκδηλώνεται με την παραγωγή αυτοαντισωμάτων (αντιθυρεοσφαιρινικά, αντιμικροσωμιακά, αντι TSH-R) κατά των αυτοαντιγόνων του θυρεοειδούς (θυρεοσφαιρίνη, θυρεοειδική υπεροξειδάση, υποδοχέας θυρεοειδοτρόπου ορμόνης). Συνέπεια της διαδικασίας αυτής είναι ο θυρεοειδής να γεμίζει Τ και Β λεμφοκύτταρα, που οδηγούν στη δημιουργία βρογχοκήλης, ενώ ταυτόχρονα τα αυτοαντισώματα προκαλούν τη δυσλειτουργία του και τον υποθυρεοειδισμό.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια νόσος που εμφανίζεται σταδιακά και μπορεί να εξελίσσεται χρόνια. Τα αίτιά της παραμένουν αδιευκρίνιστα, αν και υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να την εμφανίσει κανείς, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί, οι γενετικοί και οι κληρονομικοί.

Έτσι, εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά σε ασθενείς με σύνδρομο Turner και σύνδρομο Down, ενώ συνήθως στο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς υπάρχουν άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ή ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί πάσχει από κάποιο άλλο αυτοάνοσο.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, κάποιες εκ των οποίων περνούν απαρατήρητες. Έτσι, είναι πιθανό να μην εκδηλώσει συμπτώματα ούτε βρογχοκήλη, ενδέχεται να εκδηλώσει μόνο βρογχοκήλη ή να εμφανίσει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, οπότε και είναι πιο εύκολο να διαγνωσθεί.

Ειδικότερα, τα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι» περιλαμβάνουν κόπωση, υπνηλία, χαμηλή ενέργεια, κακή διάθεση, αύξηση βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη, δυσκοιλιότητα, απώλεια μνήμης, δυσκολίες στη μάθηση, μειωμένη πνευματική διαύγεια, μυϊκές κράμπες, πόνους στις αρθρώσεις, ξηροδερμία, κατακρατήσεις υγρών, ξηρά μαλλιά, τριχόπτωση, ευαισθησία στα νύχια, μειωμένη αντοχή στο κρύο, πρησμένο πρόσωπο, αυξημένη ευαισθησία σε φάρμακα και μειωμένη εφίδρωση.

 

Hashimoto

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto θα χρειαστεί κλινική εξέταση από ενδοκρινολόγο και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH, FT4 και για αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στη διάγνωση και το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, που έχει τη δυνατότητα να δείξει εγκαίρως αλλαγές στο μέγεθος και στη σύστασή του.

Αν η λειτουργία του αδένα, παρά την εμφάνιση της νόσου, διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα, συνιστάται η απλή παρακολούθηση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, χωρίς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Εφόσον όμως έχει προκληθεί βλάβη στον αδένα και ο υποθυρεοειδισμός έχει κάνει την εμφάνισή του, ο δρόμος για την αντιμετώπιση του αυτοάνοσου αυτού νοσήματος είναι ο φαρμακευτικός.

Για να θεραπευτεί ο υποθυρεοειδισμός και να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά του είναι αναγκαία η υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών με ορμόνες όπως η  λεβοθυροξίνη Τ4 και η τριιωδοθυρονίνη Τ3, κάτι που ενδεχομένως να διαρκέσει για όλη τη ζωή του ασθενούς. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη ρύθμιση της δόσης της φαρμακευτικής αγωγής, που θα πρέπει μάλιστα να επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν αλλαγές, οι οποίες μπορεί να διαφοροποιήσουν τη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση στα πρώτα συμπτώματα που παραπέμπουν σε υποθυρεοειδισμό είναι σκόπιμη μια επίσκεψη σε ειδικό ενδοκρινολόγο, που θα αποφανθεί και θα ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

αδένα

INFO!

Δρ Σάββας Ραφαηλίδης

Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

www.thyroidsurgery.gr­

post-image

Εργαστήρια Fertilia by Genesis: Το μυστικό της επιτυχίας

28 Ιουλίου, 2021

Η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia by Genesis αποτελεί μια μακρόπνοη επένδυση της κλινικής Γένεσις, που στόχο έχει να εδραιωθεί ως μια από τις κορυφαίες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ευρώπη.

Αιχμή του δόρατος της Μονάδας αποτελούν τα εργαστήρια, τα οποία διαθέτουν  εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και στα οποία εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών των ενδιαφερόμενων που εμπιστεύονται τη μονάδα και τις υπηρεσίες της.

Τα εργαστήρια της Fertilia by Genesis δεν θα μπορούσαν να είναι ο καταλύτης των επιτυχιών της χωρίς τη στελέχωσή τους από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό των εμβρυολόγων, η μεγάλη εμπειρία, όπως και η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση των οποίων αποτελούν ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική απόδοση της Μονάδας.

 

Εργαστήρια Fertilia
Ομάδα εμβρυολόγων Fertilia by Genesis (Από αριστερά προς τα δεξιά), Γιώτα Βαλέρα, Junior Κλινικός Εμβρυολόγος, Χαρά Παπανίκου, Κλινικός Εμβρυολόγος, Υπεύθυνη Εμβρυολογικού Εργαστηρίου Fertilia by Genesis, Ράνια Κακανή, Κλινικός Εμβρυολόγος

 

Η Fertilia by Genesis περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστούς εργαστηριακούς χώρους, το εργαστήριο εμβρυολογίας, το εργαστήριο ανδρολογίας και την τράπεζα κρυοσυντήρησης. Επίσης, στη Μονάδα υπάρχουν δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη συλλογή δείγματος σπέρματος που γειτνιάζουν με τον χώρο του ανδρολογικού εργαστηρίου για άμεση και ασφαλή παράδοση του δείγματος στους εμβρυολόγους.

Τα Εργαστήρια της Fertilia by Genesis οργανώθηκαν με κριτήριο τις πιο απαιτητικές διεθνείς προδιαγραφές. Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, αυτό υποστηρίζεται από ειδικά φίλτρα HEPA και ενεργού άνθρακα (VOC) για την κατακράτηση όλων των ανεπιθύμητων σωματιδίων και οσμών που μπορεί να εισέλθουν στον χώρο και να επηρεάσουν την καλλιέργεια των εμβρύων, ενώ ο αέρας είναι υπό θετική πίεση.

 

Η καινοτομία στην πρώτη γραμμή

Επιπλέον χαρακτηριστικά καινοτομίας των εργαστηρίων είναι:

  • Το εξελιγμένο σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της ανάπτυξης των εμβρύων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καλλιέργειας του επωαστή MIRI Time – Lapse, η χρήση του οποίου δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης των εμβρύων σε κάθε μεταβατικό τους στάδιο και την επιλογή εκείνων με το καλύτερο δυναμικό πριν την εμβρυομεταφορά. Επειδή η δυναμική των εμβρύων καταγράφεται αδιάλειπτα χωρίς να χρειαστεί να απομακρύνονται από τον χώρο ανάπτυξής τους, ταυτόχρονα αυξάνεται και η ασφάλειά τους.
Επωαστής Time – Lapse

Εργαστήρια Fertilia

  • Η εγκατάσταση ειδικού συστήματος απεικόνισης της μειωτικής ατράκτου των ωαρίων στα ανάστροφα μικροσκόπια, το οποίο βοηθά στη βελτίωση του αριθμού των γονιμοποιημένων ωαρίων και της ποιότητας των εμβρύων που προκύπτουν.
  • Η εφαρμογή της διαδικασίας διπλής παρατήρησης (witnessing) σε όλα τα εργαστηριακά στάδια, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αρχής Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (HFEA). Κατά αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η ασφάλεια των δειγμάτων.
  • Η παρακολούθηση των κρίσιμων παραμέτρων σε 24ωρη βάση από ένα εξειδικευμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ειδοποιεί το εργαστηριακό προσωπικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εργαστήρια Fertilia

Ο συνδυασμός της βέλτιστης λειτουργίας των υπερσύγχρονων εργαστηρίων
με την εμπειρία των εμβρυολόγων και την εξειδίκευση του ιατρικού
προσωπικού αποτυπώνεται και στην καταγραφή των εξαιρετικά θετικών
αποτελεσμάτων του τελευταίου εξαμήνου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

 

Στη Fertilia by Genesis υπάρχει η δέσμευση για τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε κάθε γυναίκα να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη στη σημερινή εποχή, προκειμένου να γευτεί τη χαρά της τεκνοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia by Genesis στον αριθμό επικοινωνίας 2310 984 585

 

 

Εργαστήρια Fertilia

INFO!

Fertilia by Genesis

Εντός Μαιευτικής, Γυναικολογικής, Χειρουργικής κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ

Τέρμα 17ης Νοέμβρη Πυλαία,

Θεσσαλονίκη,

555 35

info@fertiliabygenesis.com

www.fertiliabygenesis.com

 

post-image

Οστεοπόρωση εν καιρώ πανδημίας

28 Ιουλίου, 2021

H λοίμωξη με τη νόσο COVID-19, μετρώντας σχεδόν 195.000.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 4.200.000 θανάτους (https://covid19.who.int) σε παγκόσμια κλίμακα, έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Η καταιγιστική επέκταση της νόσου, που αναγνωρίσθηκε ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11.03.2020, οδήγησε αναπόφευκτα τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας, αλλά και το ενδιαφέρον και την ανησυχία των ασθενών στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της πανδημίας. Παράλληλα, τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και ελαχιστοποίησης των κοινωνικών επαφών, που έχουν αναγκαία εντάξει πολλές κυβερνήσεις στη στρατηγική περιορισμού της νόσου, έχουν δημιουργήσει δυσκολίες, καθυστερήσεις και προκλήσεις στη φροντίδα ασθενών με – εξίσου σημαντικά – προβλήματα υγείας χρόνιας φύσεως.

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος του οστικού μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από εκτροχιασμό της ισορροπίας δόμησης/αποδόμησης του οστίτη ιστού, από διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής και προοδευτική απώλεια της ανθεκτικότητας αυτού, καθώς και από εμφάνιση καταγμάτων. Ούσα μια νόσος με χρόνια εξέλιξη, απαιτεί συστηματική επικοινωνία, παρακολούθηση και έλεγχο για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και αποφυγή των δραματικών συνεπειών ενός οστεοπορωτικού κατάγματος.

 

Οστεοπόρωση

Τα ερωτήματα που εγείρονται

Απόλυτα κατανοητή είναι η ανησυχία ασθενών που πάσχουν από οστεοπόρωση -και λαμβάνουν, ενδεχομένως, κάποια ειδική αντιοστεοπορωτική αγωγή- σχετικά με τις πιθανές, αμφίδρομες επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στην πορεία της οστικής τους υγείας. Η προοδευτική δε επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού σε ένα ευρύτερο ηλικιακό φάσμα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα, τα οποία θα αποσαφηνίσουμε, βασιζόμενοι στη σχετική, πρόσφατα δημοσιευμένη joint guidance 6 μεγάλων επιστημονικών εταιρειών αναφορικά με την οστική υγεία την εποχή της νόσου COVID-19:

 

1.Πάσχω από οστεοπόρωση. Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθώ και να νοσήσω από τον ιό SARSCOV-2;

Η οστεοπόρωση per se δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης ή εμφάνισης επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. Κατ΄ επέκτασιν, ασθενείς με οστεοπόρωση δεν πρέπει να θεωρούνται «υψηλού» κινδύνου βάσει μόνο αυτής τους της πάθησης.

 

2.Πάσχω από οστεοπόρωση και λαμβάνω ειδική αντιοστεοπορωτική αγωγή. Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθώ και να νοσήσω από τον ιό SARSCOV-2;

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν κάποια πιθανή συσχέτιση μεταξύ οιασδήποτε διαθέσιμης φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της πιθανότητας εμφάνισης ή του βαθμού βαρύτητας της νόσου COVID-19.

 

3.Έχω νοσήσει με τον ιό SARSCOV-2. Αντιμετωπίζω μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξω οστεοπόρωση;

Βάσει των διαθέσιμων βιβλιογραφικών δεδομένων, εκτιμάται ότι η πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 έχει ένα μέσο όρο ηλικίας >60 έτη, παρουσιάζει τουλάχιστον μια συννοσηρότητα και εμφανίζει έντονη εικόνα «καταιγίδας» κυτταροκινών με προφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, η ίδια η ακούσια ή εκούσια ακινητοποίηση και  ενδεχομένως η ανάγκη χορήγησης υψηλών δόσεων γλυκορτικοειδών στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της πνευμονίας εξαιτίας του ιού SARS-COV-2 έρχονται να προστεθούν στους παράγοντες επιβάρυνσης της οστικής υγείας στους νοσούντες.

Η αδυναμία (frailty) επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση της υγείας των νοσούντων με την πλήρη ίαση, αποθεραπεία και αποκατάσταση να απαιτεί συχνά ένα διάστημα πολλών εβδομάδων. Επιπλέον, η ίδια η ακινητοποίηση οδηγεί σε δραματική απώλεια της λειτουργικής μυϊκής μάζας και σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη ενεργοποίηση προ-φλεγμονώδων παραγόντων και την αδυναμία σε διαταραχή της ισορροπίας, πτώσεις και αύξηση του καταγματικού κινδύνου, ενώ ήδη τα πρώτα δεδομένα επιδημιολογικών παρατηρήσεων παρουσιάζουν αυξημένη εμφάνιση σπονδυλικών καταγμάτων σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

 

4.Πάσχω από οστεοπόρωση. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να εμβολιασθώ κατά του ιού SARSCOV-2;

Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη δεδομένη στιγμή, πάνω από 300.000.000 άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί κατά του ιού SARS-COV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο, με περίπου 70.000.000 να βρίσκονται στον ευρωπαϊκό χώρο. Λαμβάνοντας υπόψιν τη συχνότητα εμφάνισης της οστεοπορωτικής νόσου στον γενικό πληθυσμό, είναι σαφές πως πολλές χιλιάδες ασθενών με οστεοπόρωση έχουν εμβολιασθεί με επιτυχία. Με τα έως τώρα δεδομένα κλινικών δοκιμών, καθώς και real-world data, δεν υπάρχουν αναφορές για υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών από το εμβόλιο σε ασθενείς με οστεοπορωτική νόσο, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εκτιμώμενη από τη δυνατότητα ανάπτυξης ανοσίας στον ιό, θεωρείται ανεξάρτητη από την ίδια τη νόσο ή τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπισή της. Ως εκ τούτου, οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες συνιστούν τον εμβολιασμό κατά του ιού SARS-COV-2 σε ασθενείς με οστεοπόρωση στο πλαίσιο του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος κάθε χώρας.

 

5.Έχω προγραμματισμένο ραντεβού για το εμβόλιο κατά τoυ ιού SARSCOV-2 και λαμβάνω φάρμακα για την οστεοπόρωση. Τι πρέπει να προσέξω;

Οι γενικές συστάσεις για ασθενείς με οστεοπόρωση (λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D, ασκήσεις με βάρη και διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής) δεν θα πρέπει να διακόπτονται στο διάστημα πριν, τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού ή μετά από αυτόν. Για τους ασθενείς που ακολουθούν κάποια ειδική αντιοστεοπορωτική αγωγή (διφωσφονικά άλατα, Denosumab, Teriparatide), έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή πιθανής καθυστέρησης ή ακόμη και διακοπής της αντιοστεοπορωτικής αγωγής σε προγραμματισμένο εμβολιασμό εξαιτίας φόβου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις, κυρίως των υποδόρια ή ενδοφλέβια χορηγούμενων σκευασμάτων στην αποτελεσματικότητα, αλλά και στις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Αναλυτικά, αναφέρουμε πως αναφορικά με προγραμματισμένο εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 σε λαμβανόμενη, ειδική αντιοστεοπορωτική αγωγή:

  • Διφωσφονικά άλατα (από του στόματος λαμβανόμενα): Από του στόματος λαμβανόμενα διφωσφονικά (Alendronate, Risedronate, Ibandronate) θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται χωρίς διακοπή ή καθυστέρηση.
  • Διφωσφονικά άλατα (παρεντερικά χορηγούμενα): Συνιστάται ένα διάστημα 7 ημερών (min. 4 ημέρες) μεταξύ της χορήγησης ενδοφλέβιου διφωσφονικού σκευάσματος (Zoledronic acid, Ibandronate) και του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ώστε να είναι δυνατή η διαφοροποίηση πιθανών συστηματικών αντιδράσεων οξείας φάσης, ειδικά σε πρώτη χορήγηση του ενδοφλέβιου διφωσφονικού σκευάσματος.
  • Denosumab: Συνιστάται ένα διάστημα 4-7 ημερών μεταξύ της παρεντερικής χορήγησης Denosumab και του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ώστε να είναι η δυνατή η διαφοροποίηση τοπικών αλλεργικών αντιδράσεων. Εναλλακτικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί η χορήγηση του Denosumab στο άλλο χέρι, στον μηρό ή στην κοιλιακή χώρα. Το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δόσεων Denosumab δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 7 μήνες λόγω αυξημένου κινδύνου ταχείας απώλειας οστικής μάζας και κατακόρυφης αύξησης του καταγματικού κινδύνου.
  • Teriparatide και Abaloparatide (μη διαθέσιμο στην Ελλάδα) θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται χωρίς διακοπή ή καθυστέρηση.
  • Romosozumab (μη διαθέσιμο στην Ελλάδα): Συνιστάται ένα διάστημα 4-7 ημερών μεταξύ της παρεντερικής χορήγησης Romosozumab και του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19. Εναλλακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί η χορήγηση του Romosozumab στην κοιλιακή χώρα.
  • Raloxifene: Θα πρέπει να εξακολουθήσει να λαμβάνεται χωρίς διακοπή ή καθυστέρηση.

 

Οι συνθήκες σε ιατρικό, επιστημονικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι τα μόνα μέσα διασφάλισης μιας lege artis ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας. Ακρογωνιαίο λίθο όλων των προσπαθειών μας αποτελεί και θα είναι πάντα η ασφάλεια των ασθενών μας, η οποία δεν δύναται να υπάρξει χωρίς την απαραίτητη, σωστή, έγκαιρη και evidence-based ενημέρωση και καθοδήγηση nach bestem Wissen und Gewissen (βάσει γνώσεως και συνειδήσεως).

 

Δήμητρα Μπογδάνου Dr. med. (MD)

Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου J.W.Goethe της Φρανκφούρτης

Εξειδίκευση στη στοχευμένη θεραπεία της οστεοπόρωσης (DVO)

 

Οστεοπόρωση

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390942

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr

post-image

Διόρθωση κοιλιοκηλών με Αποκατάσταση Κοιλιακού Τοιχώματος

27 Ιουλίου, 2021

*Του Ανδρέα Τοουλιά, Γενικού Χειρουργού MD, MSC, PHDC, FICS, FSLS

Τα τελευταία χρόνια οι χειρουργοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν στην αποκατάσταση κοιλιοκηλών. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, η εκπόνηση βαριάς χειρωνακτικής εργασίας ή η άρση μεγάλου βάρους και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν παράγοντες δημιουργίας σύνθετων και δύσμορφων κοιλιοκηλών. Τέτοια περίπλοκα περιστατικά είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με απλές μεθόδους σύγκλεισης του χάσματος.

Η εξέλιξη και ο συνδυασμός τεχνικών, καθώς και η εξέλιξη στην τεχνολογία των πλεγμάτων έχουν δώσει στους χειρουργούς τη δυνατότητα της αποκατάστασης αυτών των προβλημάτων. Ο όρος που προσπαθεί να περιγράψει τις σύγχρονες αυτές τεχνικές είναι «Αποκατάσταση του Κοιλιακού Τοιχώματος». Ο σκοπός είναι η αποκατάσταση  όσο πιο κοντά στη φυσιολογική ανατομία του κοιλιακού τοιχώματος, που συνεπάγεται την όσο το δυνατό πιο φυσιολογική λειτουργικότητα των μυών του.

Εξατομικευμένη προσέγγιση

Ο τρόπος που θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή και το πρόβλημά του. Αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος και τη θέση της κήλης, τη διάμετρο του μυϊκού χάσματος, τον σωματότυπο του ασθενή και την αιτία που έχει προκαλέσει την κήλη. Βασική αρχή παραμένει η αποκατάσταση χωρίς τάση (tension free repair techniques) και η βάση της κοιλιακής αποκατάστασης είναι η εξέλιξη της τεχνικής Rives-Stoppa. O χειρουργός καλείται να αναγνωρίσει της ανατομικές δομές του κοιλιακού τοιχώματος και να διαχωρίσει τους πρόσθιους κοιλιακούς μυς από την οπίσθια θήκη τους. Αφού συγκλείνουμε το οπίσθιο τοίχωμα, τοποθετούμε ένα πλέγμα πάνω από το οπίσθιο πέταλο, το οποίο στη συνέχεια το καλύπτουμε με τους μυς.

Διαχωρισμός των πετάλων του κοιλιακού τοιχώματος

κοιλιοκηλών

Όταν η απόσταση ανάμεσα στους μυς είναι αρκετά μεγάλη και ο κίνδυνος ανάπτυξης τάσης, που προκαλεί πόνο και εν δυνάμει υποτροπή της κήλης, είναι αυξημένος, τότε η τεχνική συνδυάζεται με επιμήκυνση του πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος, με απελευθέρωση των εγκάρσιων κοιλιακών και των έξω λοξών μυών. Στη συνέχεια συγκλείνουμε τη μέση γραμμή (linea alba) με ραφές. Έτσι, το πλέγμα δεν τοποθετείται ούτε πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα (κάτω από το δέρμα) ούτε μέσα στην κοιλιά, αλλά ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα από πιθανές προηγούμενες επεμβάσεις και το πλέγμα είναι προστατευμένο σαν φάκελος. Το πλέγμα στις τεχνικές RS / TAR δεν κολλάει στα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα και απομακρύνεται η πιθανότητα επιπλοκών από συμφύσεις και διαβρώσεις, όπως τα συρίγγια, ενώ είναι προστατευμένο σε μια πολύ πιο φυσιολογική θέση.

Το πλέγμα τοποθετείται ανάμεσα στα πέταλα σαν σε φάκελο

κοιλιοκηλών

 

Οι ενδείξεις για την αποκατάσταση μιας κήλης παραμένουν στην κρίση του χειρουργού. Από την πλευρά του απαιτείται η δέουσα προσοχή για την επιλογή και εκτέλεση της κατάλληλης τεχνικής, καθώς για τον ασθενή το χρόνιο πρόβλημα που του δημιουργεί η κήλη είναι το δικό του πρόβλημα. Η αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος είναι απαιτητική και οι προσδοκίες της πολλές κυρίως από τον ασθενή.

 

INFO!

Ανδρέας Τοουλιάς

Γενικός Χειρουργός MD, MSC, PHDC, FICS, FSLS

Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

https://atooulias-surgeon.gr/

post-image

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα και παιδιά

16 Ιουλίου, 2021

Ο θυρεοειδής αδένας, ζωτικός για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, παίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην παιδική ηλικία, αφού συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την υγιή εξέλιξη των παιδιών. Γι’ αυτό και τυχόν διαταραχές του πρέπει να αναγνωρίζονται άμεσα από τους γονείς και να τυγχάνουν της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ώστε να αποφεύγονται μακροπρόθεσμα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Οι θυρεοειδικές παθήσεις στην παιδική ηλικία προτιμούν κυρίως τα κορίτσια και εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία. Η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς στην παιδική ηλικία είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, κατά την οποία τα αντισώματα του οργανισμού επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα και προκαλούν συνήθως την υπολειτουργία του, τον υποθυρεοειδισμό.

Ακολουθεί η υποπλασία του θυρεοειδούς, ένας θυρεοειδής δηλαδή μικρότερου μεγέθους, ο οποίος δεν μπορεί να παραγάγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, ενώ μεταξύ των θυρεοειδικών παθήσεων που ταλαιπωρούν τα παιδιά, με μικρότερη όμως συχνότητα, είναι και η νόσος Graves, κατά την οποία τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός προκαλούν υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, τον υπερθυρεοειδισμό.

Οι γονείς που πάσχουν ήδη από κάποια πάθηση του θυρεοειδή πρέπει να είναι σε εγρήγορση, αφού και ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός είναι διαταραχές με κληρονομική προδιάθεση. Γι’ αυτό και ήδη από τις πρώτες επισκέψεις του παιδιού τους στον παιδίατρο πρέπει να τον ενημερώνουν, ώστε η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα να ελέγχεται τακτικά μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Συνήθως ο πρώτος έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα γίνεται στην πρώτη αιματολογική εξέταση του παιδιού μετά το πρώτο έτος της ζωής του.

 

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς; Στην παιδική ηλικία οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη και δη το ανάστημα του παιδιού και να συνοδευτεί από συμπτώματα όπως η βρογχοκήλη, η έντονη κόπωση, η μειωμένη όρεξη, η δυσκοιλιότητα, η αργή ανάπτυξη δοντιών και οστών, η ξηροδερμία, τα εύθραυστα μαλλιά και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Ο δε υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη που συνδυάζεται όμως με ανεξήγητη απώλεια βάρους, σε συνεχείς ταχυκαρδίες, υπερδιέγερση, νευρικότητα, υπερκινητικότητα, ανησυχία, τρέμουλο στα χέρια, κόπωση ακόμα και στην παραμικρή δραστηριότητα, συχνές διάρροιες και φτωχές σχολικές επιδόσεις.

Όταν οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανιστούν στην πρώιμη βρεφική ηλικία, συνήθως συνοδεύονται από συμπτώματα όπως η μεγάλη ομφαλοκήλη, ο ίκτερος που επιμένει, η μακρογλωσσία, αλλά προβλήματα με την όρεξη και τη σίτιση.

Πέραν των διαταραχών του θυρεοειδή που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός παιδιού, υπάρχει και ο συγγενής υποθυρεοειδισμός ο οποίος εμφανίζεται εκ γενετής. Αυτού του τύπου η πάθηση διαγιγνώσκεται ήδη από την τρίτη ημέρα ζωής ενός νεογνού στο πλαίσιο καθιερωμένου ελέγχου με τη λήψη δείγματος αίματος. Η διάγνωσή της είναι ζωτικής σημασίας, γιατί αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει νοητική υστέρηση.

Παθήσεις

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση των θυρεοειδικών παθήσεων πρέπει να ελεγχθούν οι ορμόνες Τ3, Τ4, TSH, τα ειδικά αντισώματα TG-θυρεοσφαιρίνη, TPO- θυρεοειδική υπεροξειδάση και να γίνει υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, ώστε να υπάρχει μια εικόνα της μορφολογίας του και να διακριβωθεί ή ύπαρξη ή μη όζων.

Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι φαρμακευτική. Συγκεκριμένα, χορηγείται από το στόμα η ορμόνη που δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες, οπότε μιλάμε για ορμονική υποκατάσταση. Η δόση τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.

Για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού συνήθως προκρίνεται η συντηρητική αγωγή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα που έχουν ως στόχο να αναστείλουν την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της πάθησης υπάρχει η εναλλακτική της χορήγησης ραδιενεργού ιωδίου στον ασθενή.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να χάνουν χρόνο, όταν διαπιστώσουν τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα. Αντίθετα θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο, ώστε άμεσα να διαγνωσθούν οι θυρεοειδικές παθήσεις και να επιλεγεί η θεραπεία τους.

 

Παθήσεις

INFO!

Δρ Σάββας Ραφαηλίδης

Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

www.thyroidsurgery.gr­

>