post-image

Ελπιδοφόρες εξελίξεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου με τη χρήση της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας

23 Σεπτεμβρίου, 2022

Ομάδα Ελλήνων ερευνητών ιατρών μελέτησε τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας και δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματά της στο έγκυρο Ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό Μαιευτικής & Γυναικολογίας “EJOG

 

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μία από τις συχνότερες  κακοήθειες στις γυναίκες. Η θεραπεία είναι συνήθως επιτυχής και αποτελεσματική, με την προϋπόθεση της έγκαιρη διάγνωσης της νόσου.

Η κύρια διαγνωστική πρόκληση σε περιπτώσεις ασθενών με  καρκίνο του ενδομητρίου είναι ότι συχνά ο καρκίνος προσομοιάζει κλινικά με άλλες, καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, όπως πχ πολύποδες, απλή υπερπλασία, ινομυώματα κλπ.

Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανάγκη εύρεσης μίας απλής και  μη επεμβατικής διαγνωστικής μεθόδου η οποία ταυτόχρονα να προσφέρει τη βέλτιστη δυνατή διαγνωστική αξιοπιστία.

Νέα δεδομένα στους παραπάνω προβληματισμούς και πολύτιμη συνεισφορά  στην έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου δημιουργεί η τεχνολογία της  τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας, που αναδεικνύεται ως το πλέον σύγχρονο διαγνωστικό μέσο.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη διαγνωστική εξέλιξη, η οποία συνεχώς εκσυγχρονίζεται, ώστε σύντομα να αποτελέσει τον «χρυσό κανόνα» στην καθημερινή  κλινική πράξη.

Την αισιόδοξη αυτή προοπτική ανέδειξε πρόσφατη μελέτη ομάδας Ελλήνων ιατρών με πρωτεύοντες ερευνητές  τους Dr. Ηλία Τσάκο MD, FRCOG,  Dr. Απόστολο Ζιώγα MD PhD και Dr Εμμανουήλ Ξυδιά MD, οι οποίοι συνέκριναν τnν 3D υπερηχογραφία και την εξέταση με ντόπλερ  με την δισδιάστατη (2D) υπερηχογραφία, που αποτελεί τη μέχρι σήμερα «κλασσική» διαγνωστική μέθοδο στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου.

ενδομητρίου

Το κύριο εύρημα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο «Ευρωπαϊκό Περιοδικό Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Βιολογίας της Αναπαραγωγής», “EJOG”, είναι ότι «η 3D υπερηχογραφία με την προσθήκη ντόπλερ υπερτερεί σημαντικά έναντι της 2D υπερηχογραφίας, προσφέροντας αντικειμενική και  αξιόπιστη διάγνωση».

«H 3D υπερηχογραφία με τη χρήση ντόπλερ σε συνδυασμό προσφέρουν υψηλότατη διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα προσφέροντάς μας ένα ιδανικό τεστ αρχικής εκτίμησης» αναφέρει ο Dr. Ζιώγας.

Η ομάδα πραγματοποίησε την παγκόσμια πρώτη συστηματική ερευνητική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συγκριτικών μελετών διαγνωστικής ακρίβειας αναφορικά με τις τρεις προαναφερθείσες μεθόδους, η οποία εκπονήθηκε σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές οδηγίες και ποιοτικές προδιαγραφές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 10 πρωτογενείς επιστημονικές μελέτες και τα ανέλυσαν διεξοδικά, έτσι ώστε να υπολογιστούν αθροιστικά αποτελέσματα και να εξαχθούν ευρύτερα και επιστημονικά έγκυρα συμπεράσματα από όλες τις μελέτες.

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί επιβεβαίωση της πεποίθησης  της ομάδας των Ελλήνων ερευνητών και πλήθους επιστημόνων διεθνώς ότι η 3D υπερηχογραφία αποτελεί μία  φυσική τεχνολογική εξέλιξη  και πως η εφαρμογή της στην κλινική πράξη οφείλει να αναπτυχθεί επιπλέον προς όφελος των ασθενών.

«H 3D υπερηχογραφία αποτελεί δυνητικά τον νέο «χρυσό κανόνα» στην κλινική πράξη προσφέροντας υψηλότατες απεικονιστικές δυνατότητες και ακριβείς διαγνώσεις, μειώνοντας παράλληλα τις άσκοπες  βιοψίες» αναφέρει ο Dr. Ξυδιάς.

«Η 3D υπερηχογραφία αποτελεί μία αξιόλογη τεχνολογική εξέλιξη η οποία όταν εφαρμόζεται από καταρτισμένους και έμπειρους ιατρούς επιτυγχάνει έγκαιρη διάγνωση, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή θεραπεία των ασθενών μας και για τη βέλτιστη πρόγνωση της νόσου» επισημαίνει ο Dr. Τσάκος.

post-image

Ολοκληρώθηκε το 12ο συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”

23 Σεπτεμβρίου, 2022

Η Δημόσια Υγεία πρέπει να λειτουργήσει με όρους 21ου αιώνα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Αναγκαία η αύξηση δαπανών για την υγεία στη χώρα μας

 

«H πανδημία έφερε στο φως τις ανισότητες στην υγεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε. αναδεικνύοντας τα ανοικτά ζητήματα. Απαιτείται γοργός βηματισμός για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας στην Ε.Ε., ένας σωστός προϋπολογισμός για την υγεία και ένας σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψιν του τη συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων. Με κεντρικό αυτό το συμπέρασμα από την εναρκτήρια ομιλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κου Δημήτριου Παπαδημούλη ολοκληρώθηκε  ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια πολιτικής υγείας της χώρας μας, το «The Future of Healthcare in Greece», το οποίο διοργανώθηκε για 12η συνεχή χρονιά από το Health Daily και τη BOUSSIAS με τη διαδικτυακή παρουσία περισσοτέρων από 360 συμμετεχόντων και 35 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το συνέδριο φέτος, του οποίου κεντρικός συντονιστής ήταν ο Καθ. Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Νίκος Πολύζος, εστίασε στη μεγιστοποίηση της διακρατικής συνεργασίας, αλλά και τη συνένωση των δυνάμεων όλων των φορέων προς ένα ανθεκτικό μέλλον στην υγεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και  στην Ευρώπη.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι για να μην υπάρξουν άλλες απειλές για την υγεία, θα πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη και η Ε.Ε. θα πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε επίσης ότι η πανδημία επιτάχυνε σημαντικά τον ρυθμό της ψηφιοποίησης σε ολόκληρη την ΕΕ, ωστόσο επεσήμανε ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός, καθώς βρίσκεται στην 24η θέση ανάμεσα στους 27 της Ε.Ε. και πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα, προκειμένου να συγκλίνει με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και την υγεία, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει πάνω από 30 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, το ΕΣΥ στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και υποφέρει από μείωση πόρων οικονομικών και ανθρώπινων. Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο μέσος όρος των χρημάτων για ενίσχυση της δημόσιας υγείας στις 27 χώρες-μέλη είναι 10%. Στην Ελλάδα, που είναι πιο πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην ενίσχυση του ΕΣΥ έχει προβλεφθεί μόλις 4,4%, σύμφωνα με το σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Απαιτείται συνεπώς αναθεώρηση και σοβαρή τροποποίηση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας της Ελλάδος, ο ειδικός σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος επικεντρώθηκε στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Υγείας για τους επόμενους μήνες που είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, Όσον αφορά την ΠΦΥ, οι προσπάθειες του Υπουργείου θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση του χάρτη ΠΦΥ έτσι ώστε να υπάρχουν Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για την υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραθάνος ανέφερε ότι ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με 1,5 δισ.  ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν  σε αναβάθμιση των υποδομών στα νοσοκομεία και κυρίως στα ΤΕΠ, 250 εκατομμύρια στα Κέντρα Υγείας και 200 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση του Συστήματος. Επίσης, η Δήμητρα Παντέλη, Programme Manager, Lead on Innovation, European Observatory on Health Systems and Policies παρουσίασε τα κύρια συμπεράσματα μελετών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να οικοδομηθούν ανθεκτικά συστήματα υγείας μετά την πανδημία του COVID-19, μέσω της εφαρμογής και διατήρησης της καινοτομίας στο σύστημα υγείας.

5,1 δισ. ευρώ για προγράμματα ενίσχυσης νέων επενδύσεων στην Υγεία από το EU4Health

Tις επενδύσεις στην υγεία και το πώς αυτές μπορούν να ενισχυθούν από τα ευρωπαϊκά εργαλεία που υπάρχουν μέχρι το 2027 μέσω του προγράμματος EU4Health παρουσίασε o Peter Paul Borg, Policy Officer, EU Commission – DG SANCO στην 1η ενότητα με συντονιστή τον Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Λιαργκόβα,. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα, με κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει επενδύσεις σε 10 διαφορετικούς τομείς, όπως: Προαγωγή της υγείας και πρόληψη ασθενειών, μάχη κατά του καρκίνου, προώθηση διεθνών συνεργασιών στον τομέα της υγείας, αντιμετώπιση διακρατικών απειλών υγείας, αύξηση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην υγεία, σε όλες τις βαθμίδες, βελτίωση της πρόσβασης στο φάρμακο, ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων και των δεδομένων υγείας κ.ά. Προτεραιότητες για το 2023 όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη των σχεδίων θα είναι η διακρατική συνεργασία, η εστίαση στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και η υποβοήθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Dr. Maria Neira, επικεφαλής του τμήματος  «Environment Climate Change and Health» του Π.Ο.Υ ανέφερε ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η προτροπή του  ΠΟΥ σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών είναι ο περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και η μετάβαση σε «καθαρές» πηγές ενέργειας, εάν θέλουμε να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να ωφεληθεί το Περιβάλλον και κατ’ επέκταση η Υγεία των ανθρώπων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό. Στο ίδιο θέμα, σημαντικά στοιχεία για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων παρέθεσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος στην ομιλία του, αναφέροντας ότι η μόλυνση σκοτώνει 13 άτομα κάθε λεπτό  ενώ 9/10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που δεν είναι φυσιολογικός. Επιπλέον, τα μικροσωματίδια πλαστικού στο νερό εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια στον Οργανισμό των ανθρώπων. Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι και η μόλυνση του πόσιμου νερού, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους  να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από παθήσεις του γαστρεντερολογικού.  Περίπου 600 εκατ. δένδρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή 6 τρις τσιγάρων , ενώ ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα σκοτώνουν πάνω από 8 εκατ. ανθρώπους το χρόνο. Καθώς η θερμοκρασία στον πλανήτη ανεβαίνει, αυξάνονται και οι μολύνσεις που μεταδίδουν τα κουνούπια. Εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2070 περίπου 5 δισ. άνθρωποι θα είναι σε κίνδυνο από παθήσεις που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η μαλάρια, ο δάγκειος πυρετός κ.ά.

Future

Πάνω από 50 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη υγείας, κοινωνίας και οικονομίας

Οι συνολικές δαπάνες Υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 5,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της 2ης συνεδρίας που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ΕΣΥ με συντονιστή τον Καθ. Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των υποδομών του συστήματος, υπερ-διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε σύμπραξη και με τον ιδιωτικό τομέα, πρόσληψη 18.000 μόνιμων και έκτακτων γιατρών και υγειονομικών, αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με μεσοσταθμική αύξηση των συνολικών αποδοχών τους, κατά 10% από 1.1.2023. Ο Υπουργός Οικονομικών εστίασε στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων – το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ – για την αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας για τη γεφύρωση του κενού χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback, έχει ήδη τρέξει το πρόγραμμα και έχουν ενταχθεί 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 519 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2023. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Κεντρικοποίησης Προμηθειών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος κεντρικών προμηθειών με τη χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και ΣΔΙΤ, τον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και την επένδυση στα «πράσινα» logistic. Ειδικά για τις προμήθειες υγείας, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε τα εξής: «Ήδη έχει  επιτευχθεί η κεντρικοποίηση του 30% των προμηθειών υγείας, ενώ μετασχηματίσαμε τον μηχανισμό του clawback, ώστε να γίνεται συμψηφισμός με τις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας των φαρμακευτικών εταιρειών».

Future

Στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρας μας αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Greece, Ελισάβετ Προδρόμου, τονίζοντας ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις όπως η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας (7,7% το 2ο τρίμηνο), η θέσπιση συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η εκκίνηση διαρθρωτικών έργων (ΕΚΑΠΥ, μητρώο ογκολογικών ασθενών, διασύνδεση ογκολογικών μονάδων), έχουν υπάρξει και αρνητικά βήματα, όπως διαδοχικά νομοθετήματα για το φάρμακο με αποκλειστικά δημοσιονομικό χαρακτήρα, που στην πλειοψηφία τους μεταφέρουν το βάρος της υπέρβασης στα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παράλληλα υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο της ζήτησης. Η κ Προδρόμου μίλησε για Μη Βιώσιμη Προοπτική στις υποχρεωτικές πληρωμές, δεδομένου ότι αυξήθηκαν 146% μέσα σε έξη χρόνια.

Ο κος Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ και Μέλος ΔΣ ΣΕΒ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε πλέον ανάγκες υγείας του 2022 με πόρους του 2005 και του 2010». Μείζον θέμα είναι η φαρμακευτική δαπάνη και το πώς θα κατανεμηθεί αυτή ορθολογικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που παλεύει με ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος. Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η υποχρηματοδότηση και ένα τρίτο ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το κατάλληλο φάρμακο πηγαίνει στον αντίστοιχο ασθενή. Πρέπει να «τρέξουν» μεταρρυθμίσεις για ένα σύστημα κινήτρων για χρήση φθηνότερων φαρμάκων, σύστημα αξιολόγησης και σύστημα επιστροφών που να βασίζεται στο rebate και όχι στο clawback. Αντίστοιχα ο Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Ζαχαρίας Ραγκούσης, δήλωσε ότι το clawback προκαλεί την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει στον επιμερισμό των κινδύνων. Τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο για να βελτιωθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι παράγοντες που δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη πρόληψης και ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων. Η Βίκυ Οικονόμου, Governmental and Strategic Affairs & Patient Engagement and Advocacy Director, Janssen Cilag Pharmaceutical SACI επεσήμανε ότι «είναι δυσανάλογα τα ποσά που πληρώνει πίσω η καινοτομία, είμαστε σε ένα σημείο όπου αδυνατούμε πιθανόν να μπορέσουμε να προβλέψουμε την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, εάν η κατάσταση δεν αλλάξει σύντομα». Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιώντας τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει Hub  για Real World Evidence.

Το νέο σύστημα Δημόσιας Υγείας θα θεμελιωθεί στην κοινότητα των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και των τοπικών κοινωνιών – Μετάβαση από το ιατροκεντρικό στο ασθενοκεντρικό μοντέλο, με εστίαση στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού

Η 3η ενότητα του συνεδρίου εστίασε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Το Μεγαλύτερο Διακύβευμα για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα», με συντονιστή και ομιλητή τον Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λιονή, ο οποίος παρουσίασε το επιθυμητό μελλοντικό μοντέλο του προσωπικού ιατρού. Τη βασική στρατηγική που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους τονίζοντας το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της ΠΦΥ και ειδικότερα στο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας, στρατηγικό σχεδιασμό, έλεγχο του συστήματος και παροχή κινήτρων και μεγαλύτερων αμοιβών στους γιατρούς. Γι’ αυτό το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει πολύ ικανοποιητικές αμοιβές για τους γιατρούς που θα εγγραφούν (περίπου 70.000 ευρώ ετησίως), και επέτρεψε την εγγραφή στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και άλλων ειδικοτήτων που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης. «Θέλουμε να αλλάξουμε την εμπειρία του πολίτη με το σύστημα υγείας, μέσω του θεσμού του προσωπικού ιατρού», δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και συμπλήρωσε ότι: «Για να λειτουργήσει η Δημόσια Υγεία με όρους 21ου αιώνα είναι σημαντικό να θεμελιώσουμε ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας, που να έχει σημείο αναφοράς την κοινότητα. Για να είναι πιο κατανοητό το πως θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που ενσωματώνει τις λειτουργίες της Δημόσιας Υγείας, η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσω του προσωπικού ιατρού. Τις επόμενες μέρες ο πολίτης θα λαμβάνει μέσω μηνύματος στο κινητό του ενημέρωση για να πραγματοποιήσει δωρεάν μια σειρά εξετάσεων που αφορούν στο λιπιδαιμικό προφίλ. Στη συνέχεια, θα απευθύνεται στον προσωπικό του ιατρό όχι απλώς για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, αλλά για να του εξηγήσει τον κίνδυνο που ενδεχομένως διατρέχει για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας) που ευθύνονται για την εμφάνιση των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων. Ο  Πρόεδρος ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήρε το έργο της κας Αγαπηδάκη σε ότι αφορά τα προγράμματα πρόληψης και χαιρέτισε το άνοιγμα του συστήματος του προσωπικού γιατρού και σε άλλες ειδικότητες, ενώ έκρινε την εγκατάλειψη του συστήματος των αντικινήτρων πολύ σοφή επιλογή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη αλλαγής μεταβούμε από το ιατροκεντρικό στο ασθενοκεντρικό μοντέλο, με εστίαση στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού του εκπαιδευτικού συστήματος τόσο των προπτυχιακών, όσο και των μεταπτυχιακών φοιτητών ιατρικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η λίστα αναμονής είναι αναχρονιστική και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο τρόπο εισαγωγής  στην ειδικότητα. Ανέφερε δε, ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ απαιτεί αλλαγή πολιτικής προσέγγισης, ξεκινώντας από το διοικητικό μοντέλο. «Δεν μπορεί ένα σύστημα υγείας να λειτουργεί με διοικήσεις, οι οποίες διορίζονται κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Future

Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει ένα καινοτόμο οικοσύστημα βιοτεχνολογίας

Με συντονιστή τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και πρ. Αναπλ. Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη διεξήχθη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας αναφορικά με τη δυνατότητα ανάδειξης της χώρας μας σε «κόμβο» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας. Όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης  επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, να βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στη χώρα όχι μόνο να είναι ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, να μετατραπεί σε «χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς» στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία». «Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να γίνεται κόμβος για την βιοφαρμακευτική καινοτομία. Το όραμα ʺΥγεία για όλους, πείνα για κανένανʺ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καινοτομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Andreas Pollner, Managing Director & CDH Pharma Cluster Bayer Hellas, ο οποίος συμμετείχε στην συζήτηση. Παρουσίασε το  «Healthcare Accelarator», μια ακαδημία κλινικών δοκιμών που αναπτύχθηκε με όραμα τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» στο οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: της ιατρικής εκπαίδευσης, της κλινικής πρακτικής και της κλινικής έρευνας. Η σειρά δράσεων και προγραμμάτων που διενεργούνται ή υποστηρίζονται από τη εταιρεία έχει ως στόχο να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες στην Ιατρική εκπαίδευση, να αναβαθμιστεί η κλινική πρακτική μέσα από την καινοτομία και την ενημέρωση και να ενδυναμωθεί η κλινική έρευνα. Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας-Ελλάς και Καθηγητής Βιολογίας Μοριακών Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ζωντανό οικοσύστημα βιοϊατρικής έρευνας που μπορεί πραγματικά να συμβάλει και επίσης να αποτελέσει καταλύτη για μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της βιοφαρμακευτικής καινοτομίας. Υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος στην εφαρμογή της βιοφαρμακευτικής αλλά και της κλινικής πρακτικής αυτές τις μέρες. Και η Ελλάδα πλησιάζει γρήγορα αυτή την τάση μέσω της ιατρικής ακριβείας και μέχρι στιγμής έχει οργανωθεί ένα δίκτυο εξατομικευμένης θεραπείας στην Ελλάδα, με 4 πρωτοβουλίες ιατρικής ακριβείας (μια στην Κρήτη, μια στη Θεσσαλονίκη- και δύο στη Αθήνα) που ασχολούνται με τα καρδιαγγειακά, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και τον covid. Τόνισε την ευκαιρία που έχει η χώρα μας να αναπτύξει νέες θεραπείες για να νευροεκφυλιστικά νοσήματα αναφέροντας μάλιστα ότι «πάνω από 100 εκατ. πολίτες θα προσβληθούν από Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους τα επόμενα χρόνια». Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι νόσοι, θα δημιουργηθεί ένα κέντρο για τις νόσους Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με το John Hopkins University Hospital. Μια μονάδα ιατρικής ακριβείας στο Ηράκλειο. Στη συζήτηση συμμετείχε και η Χαριέτα Ελευθεροχωρίνου, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΕΒ για την ενίσχυση της καινοτομίας στους τομείς Healthcare /Life Sciences και Innovation Ventures & Strategic Partnerships, IQVIA, η οποία τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής του ΣΕΒ είναι να ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας για την υγεία και να συμβάλει ουσιαστικά στο να γίνει η Ελλάδα ένα έθνος που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις παγκοσμίως. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια βιομηχανία 1,2 τρισεκατομμυρίων που αναπτύσσεται από 3 έως 7% παγκοσμίως, ενώ τα τμήματα τεχνολογίας υγείας και βιοφαρμακευτικής καινοτομίας σε αυτόν τον κλάδο αναπτύσσονται κατά 111% από έτος σε έτος. Ο ΣΕΒ με μακρά παράδοση στην υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας εστιάζει ακριβώς σε νεοφυείς επιχειρήσεις που υπολογίζονται γύρω στις 800 στην Ελλάδα, ενώ 100 από αυτές επενδύουν στην υγεία. Στόχος είναι να τις βοηθήσει να αντλήσουν κάποια από αυτά τα κεφάλαια. Αναφέρθηκε σε έρευνα που έτρεξε για να εντοπίσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών, η οποία έδειξε ότι το 50% των startup εστιάζει στην ψηφιακή υγεία τώρα, ενώ το 35% έχει μόνο δύο ή τρεις πελάτες και προσπαθεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το 70% των startup βρίσκεται σε στάδιο seed funding και γιαυτό είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των μεγάλων οργανισμών για να δούμε πως μπορούμε να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε τις εταιρίες αυτές να εισέλθουν στην αγορά πιο γρήγορα και μετά να επιταχύνουν.

Η Ελλάδα ουραγός στην Αξιοποίηση RWE για την λήψη αποφάσεων για την Υγεία – Μεγάλη ευκαιρία η εκμετάλλευση της χρηματοδότησης

Στην 4η και τελευταία ενότητα του συνεδρίου και με συντονιστή τον κο Πάνο Σταφυλά, Καρδιολόγο, Σύμβουλο HTA, Επιστημονικό Διευθυντή της HealThink απαντήθηκαν σημαντικά ερωτήματα και παρουσιάστηκαν πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες σχετικά με την αξιοποίηση της δύναμης των Μεγάλων Δεδομένων στη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία συμμετείχαν  ο κος  Jordi Piera Jiménez, Director of the Digital Health Strategy Office at Catalan Health Service, ο κος Άγγελος Τσακανίκας, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, ο κος Δημήτριος Κατεχάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, ΙΤΕ & Διευθυντής HDHC, ο κος Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΦΕΤ και ο κος Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, Ελλάδα, IQVIA. Στο πλαίσιο των ομιλιών αναδείχτηκαν τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την αποτελεσματική χρήση και αξιοποίηση των RWE για την υγεία στην Ελλάδα. Ένα μελλοντικό σύστημα ηλεκτρονικής υγείας θα πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε ένα εξατομικευμένο οικοσύστημα ηλεκτρονικής υγείας, πλήρως οργανωμένο για να υποστηρίζει την καταγραφή όλων των δεδομένων και τη χρήση ανάλυσής τους.  Η Ελλάδα κατατάσσεται 25η στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ στο δείκτη ψηφιακής καινοτομίας. Μέτριες επιδόσεις καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά μεγάλος ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας και μάλιστα με 2πλασιο αριθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ. Πρόσφατη αναφορά από το Ινστιτούτο Ανοικτών Δεδομένων κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία των λιγότερο προετοιμασμένων χωρών για τη αξιοποίηση των RWE για την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα της πολιτικής είναι ασθενέστερη και το στάδιο της εφαρμογής είναι λιγότερο προχωρημένο. Η χώρα μας έχει αξιολογηθεί βάσει κάποιων κριτηρίων που αφορούν στην ικανότητα αξιοποίησης των RWE όπως, την καινοτομία, την αμεροληψία στη χρήση των δεδομένων αυτών, τη δεοντολογία καθώς και τις δράσεις που βοηθούν στην ενεργοποίηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΥ. Δυστυχώς παρά τις μεγάλες προόδους των τελευταίων ετών, ακόμα σήμερα δεν υπάρχει ενιαία πρόσβαση στο σύνολο των ηλεκτρονικών μητρώων υγείας σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, υπάρχει ανυπαρξία απαιτούμενων δομών διακυβέρνησης. Υπάρχει έλλειψη πλαισίου διαλειτουργικότητας, απουσία ανοικτών διαδικασιών και έλλειψη συμφωνημένων ποιοτικών δεικτών. Ακόμα και η αξιολόγηση και η αποζημίωση των φαρμάκων δεν βασίζεται σε RWE. Ευκαιρίες για βελτίωση υπάρχουν πολλές. Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τη χρηματοδότηση για να αξιοποιήσει τα RWE, να αναπτύξει κατάλληλες υποδομές, να βελτιώσει την ετοιμότητα των RWD για δευτερεύουσα χρήση, να επενδύσει στην ευρεία συναίνεση για το μοντέλο διακυβέρνησης και την συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τo Health Daily και την Boussias για 12η συνεχή χρονιά και τέλεσε υπό την αιγίδα του ΙΦΕΤ Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, της ΠΕΦ Πανελλήνια ‘Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, της Ε.Α.Ε  Ένωση Ασθενών Ελλάδος, του PIF PhRMA Innovation Forum, του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, του Σ.Α.Φ.Ε.Ε  Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, και του ΣΦΕΕ Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Χρυσοί χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρείες Astrazeneca, Bayer, Bristol Myer Squibb, και Janssen, χορηγοί οι εταιρείες Affidea, Elpen και Iqvia,  και  υποστηρικτές οι εταιρείες Astellas και Philips.

post-image

Εγκαινιάστηκε η νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα & υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας & το Πανεπιστήμιο Αθηνών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

22 Σεπτεμβρίου, 2022

Με μια νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα για παιδιά και νεογνά ενισχύεται το δυναμικό του Οργανισμού, χάρη στη γενναιοδωρία ψυχής της κας Δήμητρας Τουλγερίδη

 

Με μια ιδιαίτερα ευγενική προσφορά, η κα. Δήμητρα Τουλγερίδη, συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της αποστολής του «Χαμόγελου του Παιδιού». Η νέα, υπερσύγχρονη Κινητή Ιατρική Μονάδα που δώρισε, αποτελεί ένα κρίσιμο όπλο που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Οργανισμός στην καθημερινή του μάχη για τη διάσωση παιδιών και βρεφών.

Η νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα εγκαινιάστηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στην οποία έδωσαν το ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος. Στην τελετή συμμετείχαν επίσης και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πεντέλης Ευσταθία Κατοίκου και ο Παιδοαναισθησιολόγος και Εθελοντής του «Χαμόγελου» Κωνσταντίνος Πατρής, το παιδί του οποίου χρειάστηκε στο παρελθόν να διακομιστεί με Ασθενοφόρο του Οργανισμού.

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Η εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Σόνια Φίλη,  ξεκίνησε με την παρουσίαση της Νέας Κινητής Ιατρικής Μονάδας για Νεογνά και Παιδιά, που αποκτήθηκε από την δωρεά της κας Τουλγερίδη, στη μνήμη του συζύγου της Ανδρέα, συνονόματου του μικρού ιδρυτή του «Χαμόγελου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, καθώς και με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο, στη βάση του Προγράμματος Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε αναλυτικά το έργο του Οργανισμού καθώς και τους άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται. Ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου» τόνισε την σημασία της ενεργής υποστήριξης από την Πολιτεία μέσω της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που ασθενούν να έχουν την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη καθώς και ποιότητα ζωής.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τους μαθητές – εθελοντές του Δικτύου Μαθητικού Εθελοντισμού YouSmile, που στέκονται στο πλευρό των παιδιών ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μέσω της Δράσης της Δημιουργικής Απασχόλησης.

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι Υπουργοί που βρίσκονται μπροστά σας πρέπει κανονικά να είναι αμήχανοι, γιατί πολλά πράγματα που πρέπει να τα κάνει η Πολιτεία, τα προσφέρετε όλοι εσείς, που σε άλλες συνθήκες οι Δράσεις σας, θα έπρεπε να ήταν θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας. Γι’ αυτό το λόγο αισθάνομαι ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέσα στο βραχίονα που είναι και το Υπουργείο Υγείας. Το πρώτο Σύμφωνο Συνεργασίας το υπογράψαμε στα Γραφεία σας κι ήθελα εγώ να γίνει έτσι και να έρθω εκεί για να δείξω το σεβασμό της Πολιτείας απέναντι στο έργο σας. Το δεύτερο το υπογράφουμε σήμερα εδώ. Τα Σύμφωνα μπορεί να μην λύνουν αμέσως ένα πρόβλημα, αποτυπώνουν όμως μια πολιτική βούληση, που μετά πρέπει να γίνει πράξη και να υλοποιηθεί. Πλέον το νομοθετικό πλαίσιο για την Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία υπάρχει, έχουμε συνεργασίες και ανθρώπους που θέλουν να την υλοποιήσουν, Το αποτέλεσμα όμως θα έρθει όταν μπορέσει όλα αυτά να τα δει ο πολίτης. Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα σας και να σας λύνουμε προβλήματα.»

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Οργανισμός παρείχε ιατρική υποστήριξη σε 5.757 παιδιά, ενώ 1.146 παιδιά και νεογνά διακομίσθηκαν πανελλαδικά από τον στόλο που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με τον Οργανισμό και στο πολυσχιδές έργο του που συμβάλλει τα μέγιστα στον τομέα της υγείας, τόσο μέσω της συνεργασίας με το ΕΚΑΒ όσο και μέσω των δικών του δράσεων και πρωτοβουλιών:

«Χαιρετίζω την υπογραφή ενός σπουδαίου μνημονίου, το οποίο όχι μόνο θα παράσχει Κατ’ Οίκον Παιδιατρική Νοσηλεία στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι τα παιδιά μας, αλλά θα παράσχει και ψυχολογική υποστήριξη σε αυτά αλλά και στους φροντιστές τους. Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει πολλές δυνατότητες στη φαρέτρα του, κάποιες εξ αυτών τις έχουμε αξιοποιήσει για την υποστήριξη των πληγέντων στη βόρεια Εύβοια με τις Κινητές Μονάδες τις οποίες λειτουργείτε και βρεθήκατε δίπλα τους, αλλά και μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω των Γραμμών υποστήριξης.  Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Γιαννόπουλε γι’ αυτή τη συνεργασία και προσβλέπω και στη συνέχιση αυτής και τα επόμενα χρόνια.»

Στη συνέχεια υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΠΑ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Αμέσως μετά, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε:

«Σήμερα είναι μια μέρα που τιμά την έγνοια και την ανθρωπιά ως κοινωνία απέναντι στα παιδιά. Τιμά την οργάνωση κι αξιοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας από το επίσημο Κράτος. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει πράξη σε κορυφαίο επίπεδο, την ανταπόκριση στο επείγον για παιδιά και νεογνά, σε στιγμές που η δημόσια υγεία και η Πολιτεία το χρειάζονται όσο ποτέ. Χιλιάδες παιδικές ψυχές σου οφείλουν Κώστα Γιαννόπουλε την υγεία, τη χαρά και την ανεμελιά των παιδικών χρόνων. Σας ευχαριστώ εκ μέρους ολόκληρου του παιδικού πληθυσμού της Αττικής για τη μεγαλειώδη πρωτοβουλία σας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου ευχαρίστησε τον κ. Γιαννόπουλο για τη διάθεση του στόλου οχημάτων και τη συνεργασία του Οργανισμού με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποβεί σωτήρια για πολλά παιδιά:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα γιατί ακόμη ένα όπλο, προστίθεται στη φαρέτρα του «Χαμόγελου» και του ΕΚΑΒ για να μπορέσουν οι άνθρωποί μας και οι εξειδικευμένοι διασώστες σας, να βρεθούν στο πλευρό οποιουδήποτε παιδιού μας έχει ανάγκη. Τα Μνημόνια Συνεργασίας όμως δεν είναι στα χαρτιά, είναι στην πράξη, Και στην πράξη έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και όλοι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να υπάρχουμε για να εξυπηρετούμε τον κόσμο.»

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην Υπογραφή του Συμφώνου, υπό το πρίσμα της αλληλοϋποστήριξης και της αρωγής του ιδρύματος εκπαίδευσης στο έργο του Οργανισμού:

«Η διαφοροποίηση μεταξύ σύγχρονων και μη σύγχρονων κρατών κρίνεται στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων. Ακριβώς αυτήν ανάγκη και κενό, έρχεται να καλύψει η συνέργια που ξεκινάει σήμερα. Η σημερινή προσπάθεια και η δωρεά κατέστησε δυνατή την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης. Ως Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η συνεργασία που ξεκινά, να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επ’ ωφελεία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους».

Τον λόγο πήρε ο Εμμανουήλ Παπασάββας, Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»:

«Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και τη βοήθεια που προσφέρεται διαχρονικά και δύο νοσοκομεία μας, για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, τη μεταφορά των παιδιών από την επαρχία καθώς επίσης και τις εκδηλώσεις τις οποίες κάνετε τις ημέρες των γιορτών για τα παιδιά που νοσηλεύονται. Έχουμε μια εξαιρετική και διαχρονική συνεργασία, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ολοένα και καλύτερη».

Ο Παιδοαναισθησιολόγος και Εθελοντής του «Χαμόγελου» Κωνσταντίνος Πατρής αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία με τη διακομιδή του παιδιού του, επισημαίνοντας πόσο σημαντική κρίθηκε η παρέμβαση του «Χαμόγελου»:

«Είναι εξαιρετικά αμήχανη στιγμή για εμένα όταν καλούμαι να συμβάλω σε μία διακομιδή ενός παιδιού σε κίνδυνο, καθώς γίνομαι συμμέτοχος μιας τιτάνειας προσπάθειας που καταβάλλουν καθημερινά οι άνθρωποι του  “Χαμόγελου”». Κάθε φορά που συνεργάζομαι με τον Οργανισμό διαπιστώνω το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, και τον άρτιο και πιστοποιημένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που είναι διάθεση κάθε παιδιού. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση να είμαι σήμερα κοντά σας.»

Η  Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αττικόν Νοσοκομείο, που έδωσε διαδικτυακά το παρόν, σημείωσε:

«Η συνεργασία της Κλινικής μας με τον Οργανισμό, μετράει περισσότερα από 7 χρόνια. Αναγνωρίζοντας το έργο του, με χαρά στηρίζουμε τις Δράσεις του. Μας έχετε στηρίξει όλες τις φορές που έχουμε ζητήσει τη βοήθειά σας. Είτε ήταν για διακομιδή παιδιών, είτε με την παροχή συνοδών αλλά και με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την υποστήριξη παιδιών με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην αναγνώριση προσφοράς και έργου, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού να προχωρά σε τρεις εξαιρετικά σημαντικές βραβεύσεις:

 • της δωρήτριας της Κινητής Μονάδας κας Τουλγερίδη για τη σημαντική συνεισφορά της στο έργο του Οργανισμού,
 • της Ελληνικής Αστυνομίας και της Άμεσης Δράσης, για το δύσκολο έργο το οποίο φέρουν καθημερινά εις πέρας καθώς και για την αγαστή συνεργασία στον τομέα των Εξαφανίσεων Παιδιών και Ενηλίκων κι όχι μόνο
 • και της μητέρας – ηρωίδας Άννας Παπαλώτου, η οποία έχοντας την υποστήριξη του Οργανισμού και μέσω του Προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, φροντίζει σε 24ωρη βάση την κόρη της Μαρία.

«Τα χρήματα που δώσατε στη μνήμη του αγαπημένου σας συζύγου, δεν περίσσευαν. Από το υστέρημά σας τα δώσατε. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνετε στα παιδιά μια δυνατότητα στα παιδιά, με ένα ασθενοφόρο πολύ εξιδεικευμένου. Έτσι λοιπόν σήμερα έχουμε την τιμή να σας βραβεύσουμε, παρόλο που δεν το περιμένατε και δεν το θέλατε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος. «Αυτό το αναμνηστικό είναι στη μνήμη του δικού μου γιού του Αντρέα και του άντρα σας του Αντρέα. Κυρία Τουλγερίδη σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε».

Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο, η κα Τουλγερίδη με εμφανή χαρά και συγκίνηση, σημείωσε: «Νιώθω πολύ καλά που μπορώ κι εγώ να συμβάλλω στο έργο σας για τα παιδιά. Ειδικά επειδή αυτή η δωρεά γίνεται στη μνήμη του άντρα μου και γίνεται από αγάπη και με αγάπη. Να μπορούσαμε να σώσουμε και το παιδί σας και τον άντρα μου, μόνο αυτό θα ήθελα».

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, παραλαμβάνοντας το Βραβείο εκπροσωπώντας την Ελληνική Αστυνομία, επεσήμανε:

«σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε. Ήμασταν και παραμένουμε στο πλευρό σας, αρωγοί στο έργο που επιτελείτε, θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ. Παραμένουμε συμπαραστάτες και αρωγοί στο έργο που επιτελείτε με γνώμονα να εξασφαλίσουμε το Χαμόγελο στα παιδί

Με δάκρυα χαράς παρέλαβε το Βραβείο της η μητέρα της Μαρίας, κα. Άννα Παπαλώτου. Η κα. Παπαλώτου παραμένει άγρυπνη φρουρός στο πλευρό της κόρης της Μαρίας, από τη στιγμή της γέννησής της μέχρι και σήμερα που το παιδί κλείνει τα 18 χρόνια του. Στον αέναο αγώνα της, συνοδοιπόρος στέκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω του Προγράμματος Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, αλλά και συνδράμοντας πολύπλευρα στον καθημερινό αγώνα της μητέρας.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τα παιδιά μας στο σπίτι, κι όχι στο νοσοκομείο γιατί εκεί δεν έχουν ποιότητα ζωής. Το δικό μου παιδί τώρα έκλεισε τα 19 και πάει στα 2, χάρη σε εσάς. Να είμαστε καλά και με τη βοήθεια του Θεού να προσέχουμε τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ πολύ

Τα εγκαίνια της Νέας Κινητής Ιατρικής Μονάδας πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

 

Ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης:

 • Hi Power (παραγωγή εκδήλωσης)
 • Brinks Security (φύλαξη οχημάτων)
 • Καραχάλης Γιώργος (φωτογραφική κάλυψη)

 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά εδώ:

 

post-image

Ημικρανία: Οι οπτικές διαταραχές και η ερμηνεία τους

22 Σεπτεμβρίου, 2022

Το άρθρο υπογράφει η κα Ιωάννα Μεταξάκη, MD, PhD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ομίλου Affidea, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Fellow of the European Board of Ophthalmology

 

Στο 25%-30% των πασχόντων από ημικρανία παρουσιάζονται οπτικές διαταραχές πολλές και διαφορετικές οι οποίες συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία ώρα. Όμως κάποιες απ’ αυτές μπορεί να σχετίζονται με άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα. Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι διαταραχές και πώς πρέπει να τις «χειριζόμαστε»;

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή η οποία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια κεφαλαλγίας σε συνδυασμό με συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η κεφαλαλγία συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και φωτοφοβία, ενώ το 25%-30% των πασχόντων παρουσιάζουν οπτικές διαταραχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη φάση της ημικρανίας που ονομάζεται αύρα.

Το ακριβές αίτιο της ημικρανίας δεν είναι γνωστό. Πιθανές αιτίες είναι η αυξημένη διεγερσιμότητα του εγκεφάλου σε εξωτερικά βιοχημικά ερεθίσματα και η αγγειοσύσπαση στον εγκέφαλο και τους παρακείμενους ιστούς. Η φάση της αύρας συνήθως αποτελεί πρόδρομο στάδιο της κεφαλαλγίας, αλλά μπορεί να εμφανίζεται ανεξάρτητα ή ταυτόχρονα με αυτή. Κύριο χαρακτηριστικό της αύρας είναι οι οπτικές διαταραχές, οι οποίες διαρκούν κατά κανόνα λιγότερο από μία ώρα (συνήθως 10-30 λεπτά).

Οι οπτικές διαταραχές της ημικρανίας με αύρα αφορούν και τα δύο μάτια. Αυτό μπορεί να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό, ιδίως όταν καταλαμβάνουν ένα μέρος του οπτικού πεδίου. Καλύπτοντας προσωρινά το ένα μάτι και στη συνέχεια το άλλο, μπορούμε να καταλάβουμε εάν το πρόβλημα επηρεάζει το ένα μάτι ή και τα δύο. Όταν οι οπτικές διαταραχές εντοπίζονται στο ένα μάτι, τότε μιλάμε για ένα πιο σπάνιο είδος ημικρανίας, την οφθαλμική ημικρανία. Η οφθαλμική ημικρανία επηρεάζει περίπου 1/200 ανθρώπους με ημικρανία. Πιθανές αιτίες είναι ο σπασμός των αγγείων και οι διαταραχές των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Οι άνθρωποι που έχουν οφθαλμικές ημικρανίες μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μόνιμης απώλειας της όρασης στο ένα μάτι.

 

Οι διαταραχές

Η πιο συχνή οπτική διαταραχή την οποία αντιλαμβάνεται ο ασθενής με αύρα είναι το σπινθηροβόλο σκότωμα. Πρόκειται για μια περιοχή θολής όρασης που περιβάλλεται από σπινθηροβόλες τεθλασμένες γραμμές, η οποία σταδιακά μεγαλώνει και τελικά διασκορπίζεται.

Άλλα οπτικά φαινόμενα είναι:

 • λάμψεις,
 • στίγματα,
 • φως που τρεμοπαίζει,
 • τυφλές περιοχές στο οπτικό πεδίο (όταν δηλαδή λείπει μέρος της εικόνας),
 • σωληνοειδής όραση,
 • παροδική απώλεια όρασης,
 • αίσθηση ότι κοιτάζουμε μέσα από νερό ή από κύματα ζέστης ή από καλειδοσκόπιο,
 • κατακερματισμός της εικόνας και
 • διαταραχές στην αντίληψη του μεγέθους των αντικειμένων και των χρωμάτων τους.

Πιο σπάνια, εκτός των παραπάνω διαταραχών, ο ασθενής μπορεί να έχει διπλωπία, πτώση βλεφάρου και αλλαγές στο μέγεθος της κόρης των ματιών.

 

Η διάγνωση

Συχνά, με την πάροδο του χρόνου, τα επεισόδια της κεφαλαλγίας μπορεί να αραιώνουν, να γίνονται πιο ήπια ή και να σταματούν, ενώ η φάση της αύρας (των οπτικών διαταραχών) παραμένει και μπορεί να αποτελεί τη μόνη εκδήλωση της ημικρανίας (συνήθως σε ηλικίες άνω των 50 ετών). Πολλές φόρες λοιπόν είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε, εάν τα οπτικά φαινόμενα σχετίζονται με την ημικρανία ή αποτελούν συμπτώματα μιας άλλης οφθαλμολογικής πάθησης.

Σοβαρές οφθαλμολογικές, αλλά και συστηματικές ασθένειες που επηρεάζουν το οπτικό μας σύστημα (αποφράξεις αγγείων στον αμφιβληστροειδή και στον εγκέφαλο, αυξημένη ενδοκράνια πίεση, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, ισχαιμική οπτικοπάθεια, γλαύκωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, όγκοι του οφθαλμικού κόγχου κ.ά.) εκδηλώνονται με παρόμοιες οπτικές διαταραχές και κάποιες από αυτές μπορεί να συνοδεύονται από κεφαλαλγία. Η άμεση και ενδελεχής οφθαλμολογική εξέταση, εκτός από το ότι συμβάλλει στη διάγνωση της ημικρανίας αποκλείοντας άλλες αιτίες κεφαλαλγίας, είναι απαραίτητη προτού μια πρωτοεμφανιζόμενη οπτική διαταραχή αποδοθεί σε ημικρανία και για να αποκλειστούν άλλες σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις με υψηλή νοσηρότητα για τα μάτια μας.

Ημικρανία

Άρτιες υποδομές, εξελιγμένος εξοπλισμός

Ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των ασθενών, από την πραγματοποίηση της πιο απλής εξέτασης μέχρι την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του πιο σύνθετου προβλήματος υγείας. Εξοπλισμένος µε τον πλέον σύγχρονο και πρωτοποριακό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε άνετες και σύγχρονες εγκαταστάσεις και στελεχωμένος με κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αποτελεί πρότυπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας πανελλαδικά, με εγγύηση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

 

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Σήμερα λειτουργεί μέσω ενός Πανελλαδικού Δικτύου Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο ‘Ομιλος Affidea λειτουργεί με υπευθυνότητα και ευαισθησία σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς του, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές κοινωνικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram

post-image

Συνάντηση του υπεύθυνου Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. για την Ελλάδα & την Κύπρο και του Πατέρα Αντώνιου με πρωτοβουλία της Ε.Ο.Α.

21 Σεπτεμβρίου, 2022
Την Δευτέρα 19/9/22 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ε.Ο.Α. – στα πλαίσια του προγράμματος της των Διεθνών Σχέσεων – συνάντηση γνωριμίας-συνεργασίας του υπεύθυνου Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Δημητρίου Φατούρου και του Πατέρα Αντώνιου και των συνεργατών του. Συμμετείχε και ο Νομικός μας Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Στραβόλαιμος. Επίσης παρέστη ο κ. Σωτήριος Κακλέας, Επιπυραγός, υποδιοικητής του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, που παρουσίασε στα παιδιά στην κατασκήνωση τους, θέματα προστασίας και προφύλαξης από Δασικές πυρκαγιές.
Ε.Ο.Α.
Έγινε ξενάγηση του κ. Φατούρου σε όλους τους χώρους των κτηριακών εγκαταστάσεων των, παρουσιάστηκε με πλήρη ανάλυση από τον π. Αντώνιο το σημαντικότατο Κοινωνικό αλλά και Εθνικό Έργο της Κιβωτού και μέσα από την πολύωρη και διεξοδική συζήτηση προέκυψαν αλλά και συμφωνήθηκαν θέματα περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών -Ο.Η.Ε. Γραφείου Βρυξελλών, Κιβωτού του Κόσμου και Ε.Ο.Α. – καθώς επίσης συστήθηκε να πραγματοποιηθεί επικοινωνία με την UNISEF, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR-Γενεύη) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια εκ μέρους του κ. Φατούρου έγινε παρουσίαση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
Ε.Ο.Α.
Ε.Ο.Α.
Μετά την συζήτηση επισκεφθήκαμε τον χώρο όπου φιλοξενούνται μητέρες πρόσφυγες από την Ουκρανία με τα παιδιά τους, όπου έγινε ολιγόλεπτη συζήτηση του κ. Φατούρου (στην Αγγλική γλώσσα) με παράλληλη μετάφραση στα Ουκρανικά μέσω Ουκρανής διερμηνέως.
Τέλος, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε (και μας τιμά αλλά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα) και από την πλευρά του κ. Φατούρου όσο και της Κιβωτού το ουσιώδες και παραγωγικό Έργο της Ε.Ο.Α.
Ε.Ο.Α.
Η επίσκεψη έκλεισε με σχετικό και ζεστό κέρασμα του κ. Φατούρου λόγω των πρόσφατων γενεθλίων του.
Ε.Ο.Α.
>