Μέτρα πρόληψης και στοιχεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΕΟΔΥ.
Τα επίσημα στοιχεία
Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μάλιστα το 2018 παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα από πολύ νωρίς (τέλη Μαΐου), όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Το γεγονός ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο τέτοια κρούσματα σημαίνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, αναμένονται και νέα περιστατικά εμφάνισης κρουσμάτων για το 2019.
Πως μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το κοινό τσίμπημα κουνουπιών τα οποία είναι μολυσμένα. Τα κουνούπια μολύνονται αφού πάρουν τον ιό από μολυσμένα πτηνά, τα οποία είναι φορείς. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Τι προκαλεί
Κάθε άνθρωπος που έχει μολυνθεί δεν εμφανίζει απαραίτητα συμπτώματα. Ωστόσο, το 1% εξ’αυτών αναμένεται να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα που προσβάλουν το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες και να είναι ακόμα και θανατηφόρες. Τα άτομα που κινδυνεύουν είναι κυρίως άτομα άνω των 50.
Οδηγίες πρόληψης για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη της ασθένειας, το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχοου και Πρόληψης Νοσημάτων) και ο ΕΟΔΥ έχουν εκδώσει επίσημες οδηγίες για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τον ιό του Δυτικού Νείλου:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
- Χρησιμοποιήστε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
- Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προληπτικών μέτρων (πχ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.
- Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα στον αέρα. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές στο εμπόριο (αεροζόλ, φιδάκια κ.ά). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία.
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο ψυχρός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση κλιματιστικών δυσχεραίνει τη δραστηριότητα των εντόμων.
- Κουρέψτε το γρασίδι και τους θάμνους, όπου συνήθως φωλιάζουν τα κουνούπια.
- Απομακρύνετε τα στάσιμα νερά. Σε αυτά τα σημεία γίνεται εναπόθεση των αυγών των κουνουπιών. Ακόμα και το υγρό έδαφος λόγω ποτίσματος είναι αιτία μόλυνσης.
Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ