Τον κώδωνα του κινδύνου για τη νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης κάνναβης,κρούει το ΚΕΘΕΑ με αφορμή την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB).

Στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2022 το INCB προειδοποιεί ότι η νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η οποία αντιβαίνει στην Ενιαία Σύμβαση του 1961 για τα Ναρκωτικά, φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη κατανάλωσή της και άμβλυνση της αντίληψης περί επικινδυνότητάς της, ιδιαίτερα στους νέους.

Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα της νομιμοποίησης της κάνναβης είναι η πιθανότητα αυξημένης χρήσης, ιδίως μεταξύ των νέων, σύμφωνα με εκτιμήσεις βάσει στοιχειών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φανεί ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες καταναλώνουν σημαντικά περισσότερη κάνναβη σε ομοσπονδιακές πολιτείες όπου η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί, σε σύγκριση με άλλες πολιτείες όπου η ψυχαγωγική χρήση παραμένει παράνομη. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι η γενική διαθεσιμότητα των νομιμοποιημένων προϊόντων κάνναβης αμβλύνει την αντίληψη περί επικινδυνότητας και περί των αρνητικών συνεπειών που συνεπάγεται η χρήση τους.

Μεγάλος ο κίνδυνος για την υγεία των νέων

Η Πρόεδρος του INCB Jagjit Pavadia δήλωσε: «Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία κάνναβης προωθεί προϊόντα που σχετίζονται με την κάνναβη για να προσελκύσει τους νέους, και αυτό είναι σημαντική αιτία ανησυχίας, όπως και ο τρόπος με τον οποίο υποβαθμίζονται οι βλάβες που συνδέονται με τη χρήση προϊόντων κάνναβης υψηλής δραστικότητας».

Σε όλες τις περιοχές όπου έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη τα δεδομένα δείχνουν ότι τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν αυξηθεί. Μεταξύ 2000 και 2018 οι παγκόσμιες εισαγωγές, σε ιατρικές μονάδες, που σχετίζονται με την εξάρτηση και το σύνδρομο στέρησης από την κάνναβη αυξήθηκαν οκτώ φορές. Οι εισαγωγές για ψυχωσικές διαταραχές που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν τετραπλασιαστεί παγκοσμίως.

Οι νέοι, των οποίων ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τακτική χρήση κάνναβης στην υγεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εκπαιδευτικές τους επιδόσεις και την κοινωνική τους συμπεριφορά. Στατιστικά στοιχεία από το Κολοράντο (Ηνωμένες Πολιτείες) δείχνουν ότι τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια κάνναβης σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2013 έως το 2020.

«Προγράμματα ιατρικής κάνναβης» χωρίς έλεγχο

Στην έκθεση, το INCB διευκρινίζει ότι επιτρέπεται η καλλιέργεια και χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις των συμβάσεων που αφορούν την αδειοδότηση, τους εθνικούς ελέγχους και την παροχή στο ΙΝCB εκτιμήσεων για τις ιατρικές ανάγκες. Η έκθεση επισημαίνει ότι σε ορισμένα κράτη τα «προγράμματα ιατρικής κάνναβης» λειτουργούν χωρίς αυτούς τους ελέγχους και χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΥ που σχετίζονται με την παρασκευή και τη συνταγογράφηση.

Πολλές χώρες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε ελεγχόμενες ουσίες για ιατρικούς σκοπούς

Πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια αρκετών οπιοειδών αναλγητικών για τη θεραπεία του πόνου. Περιφερειακές ανισότητες υφίστανται επίσης στα φάρμακα που περιέχουν μορφίνη, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτες ύλες των οπιούχων είναι επαρκώς διαθέσιμες. Επιπλέον, η περιορισμένη ποσότητα μορφίνης που είναι διαθέσιμη για ανακούφιση από τον πόνο συγκεντρώνεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Παρόμοιες διαφορές υπάρχουν επίσης στην κατανάλωση αντιεπιληπτικών φαρμάκων και φαρμάκων για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.