Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές του αναλαμβάνει ο κ. Κικίλιας το Υπουργείο Υγείας. Τα ελλείμματα είναι πολλά, καθώς και οι εκκρεμότητες. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον κάλεσε να αναλάβει τον δύσκολο αυτό ρόλο από σήμερα, 9 Ιουλίου 2019.

Ποιος είναι ο Βασίλης Κικίλιας

Μεταξύ άλλων το βιογραφικό του νέου Υπουργού αναφέρει: «Απόφοιτος του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές Ομάδες, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός είναι σε λίγες γραμμές η μαθητική, αθλητική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου διαδρομή έως σήμερα».

Η πολιτική του διαδρομή είναι λίγο-πολύ γνωστή. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Αργότερα ανέλαβε Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Μετά τις Περιφερειακές εκλογές του 2010 ανέλαβε επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής, ενώ παράλληλα τέθηκε Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ.

Τόσο στις βουλευτικές εκλογές του 2012 όσο και στις δύο αναμετρήσεις του 2015 εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών. Το τελευταίο εξάμηνο του 2014 διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2016 διετέλεσε Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ. Αμέσως μετά ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Ένα χρόνο αργότερα τέθηκε Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ. Τον περασμένο Ιούνιο παντρεύτηκε με την κα Τζένη Μπαλατσινού.

Ποιος είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ένας τεχνοκράτης από τον χώρο της υγείας επιλέχθηκε αυτή τη φορά να αναλάβει καθήκοντα Υφυπουργού Υγείας. Πτυχιούχος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ακολούθησε σπουδές στην Πολιτική και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MSc/University of Birmingham) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA/ALBA). To 2014 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επί Μάκη Βορίδη. Την τελευταία 4ετία ήταν υπεύθυνος του τομέα Αλληλεγγύης και βασικός συντελεστής του προγράμματος Υγείας της ΝΔ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την περίοδο 1999-2004 ανέλαβε καθήκοντα επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ.

Επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από 2004-2008, καθώς και πρόεδρος του ΕΟΦ τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2012 ορίστηκε Διοικητής 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια περίοδο αναδιοργανώθηκαν οι δομές του ΙΚΑ επί Α. Γεωργιάδη. Τέλος, έχει αναλάβει την σύσταση του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) με στόχο την σωστότερη διαχείρισή του προς όφελος των πολιτών.