*Του Δρα Κωνσταντίνου Τριγωνάκη

 

Ανώδυνη, χωρίς νοσηλεία, με ελάχιστη νοσηρότητα και ταλαιπωρία για τον ασθενή, αλλά και με χαμηλό κόστος είναι η θεραπεία των πρωτοπαθών κιρσών με τη μέθοδο της LASER ΣΑΦΗΝΕΚΤΟΜΗΣ (Endovenous Laser Therapy EVLT), η οποία είναι ανώτερη από την κλασική σαφηνεκτομή.

Το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων αποτελείται από το επιφανειακό και από το εν τω βάθει δίκτυο. Τα δυο αυτά φλεβικά συστήματα παροχετεύουν το αίμα από την περιφέρεια προς την καρδιά. Η πιο γνωστή, αλλά και πιο διαδεδομένη ασθένεια των φλεβών των κάτω άκρων είναι οι πρωτοπαθείς κιρσοί, αυτό που καθημερινά λέγεται «φλεβίτης». Πρόκειται για μόνιμες διατάσεις των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων με παλινδρόμηση του αίματος, λόγω καταστροφής των βαλβίδων και του τοιχώματος των φλεβών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: αίσθημα βάρους και καύσωνα, κνησμός, πόνος, οιδήματα (πρήξιμο) και νυκτερινές κράμπες. Αργότερα εμφανίζονται δερματίτιδες και έλκη. Εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα η πιο συχνή επιπλοκή των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα, δηλαδή η ανάπτυξη θρόμβων στις επιφανειακές φλέβες.

 

Πώς θεραπεύονται οι κιρσοί;

Η συντηρητική αντιμετώπιση των πρωτοπαθών κιρσών έχει θέση στα αρχικά στάδια της νόσου και περιλαμβάνει την ελαστική συμπίεση με ειδικές κάλτσες και τη φαρμακευτική αγωγή.

Η χειρουργική αφαίρεση των κιρσών (ΣΑΦΗΝΕΚΤΟΜΗ) υπήρξε για τουλάχιστον μισό αιώνα η κλασική θεραπεία των κιρσών. Χρήζει γενικής ή περιοχικής (επισκληρίδιος, ραχιαίας) αναισθησίας και νοσηλείας και ένας σημαντικός βαθμός μετεγχειρητικής νοσηρότητας δεν είναι ασυνήθιστος. Έχει αποδειχθεί ότι η χειρουργική αφαίρεση έχει υψηλό ποσοστό υποτροπών από 15% – 50% εντός της πενταετίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην θεραπεία των κιρσών με το ενδοφλεβικό LASER (endovenous laser therapy). Πρόκειται για μια μέθοδο όπου με τοπική αναισθησία κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο μια πολύ λεπτή οπτική ίνα LASER (0,4 ή 0,6mm) τοποθετείται εντός της φλέβας, προκαλώντας με την απόδοση θερμικής ενέργειας ακτίνων LASER εντός περίπου 5 λεπτών μόνιμη και πλήρη απόφραξη αυτής, σταματώντας την ανεπάρκεια.

 

Γιατί πρέπει η θεραπεία των κιρσών να γίνει με το Laser EVLT;

Τα πλεονεκτήματα της LASER ΣΑΦΗΝΕΚΤΟΜΗΣ σε σχέση με την κλασική επέμβαση είναι:

  • Διάρκεια νοσηλείας μόνο 2-3 ώρες.
  • Ανώδυνη παρέμβαση χωρίς μεγάλες τομές και με τοπική αναισθησία.
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος, όπου ο ασθενής μπορεί άμεσα μετά την επέμβαση να φύγει από την κλινική, περπατώντας ελεύθερα για το σπίτι του και συνεχίζοντας τις καθημερινές του επαγγελματικές ή μη εργασίες, χωρίς να χρήζει ανάρρωσης.
  • Η βαρύτητα της τεχνικής με το ενδοφλεβικό LASER είναι σημαντικά μικρότερη από αυτήν της κλασικής χειρουργικής επέμβασης και χωρίς απώλεια αίματος.

Για τους λόγους αυτούς, οι πρόσφατες διεθνείς οδηγίες (International Guidelines) για τη διαχείριση της θεραπείας των κιρσών, οι οποίες εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη συνιστούν ότι η ενδοφλέβια θερμική θεραπεία με Laser θα πρέπει να παρέχετε ως πρώτη μέθοδος θεραπείας, αντί της κλασικής χειρουργικής αφαίρεσης των κιρσών (ΣΑΦΗΝΕΚΤΟΜΗΣ).

 

Συμπτώματα κιρσών

  • αίσθημα βάρους
  • αίσθημα καύσωνα
  • κνησμός
  • πόνος
  • οιδήματα (πρήξιμο)
  • νυκτερινές κράμπες

 

Τριγωνάκης Κωνσταντίνος κιρσοί


INFO
!

Κωνσταντίνος Τριγωνάκης

Αγγειοχειρουργός FEBVS (European Board of Vascular Surgery)

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης

www.trigonakis.gr