Μετά από δέκα χρόνια επέστρεψε στο υπουργείο Υγείας για 2η φορά ως υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παραδίδοντας στον Α. Γεωργιάδη, ο προκάτοχός του Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε με θερμά λόγια για αυτόν , χαρακτηρίζοντάς τον άξιο πολιτικό. «Μάς συνδέει αγάπη, φιλία και συναδελφικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η υγεία περνάει σε πολύ καλά χέρια, σε έναν άξιο πολιτικό».

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο νέος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για επιστροφή στο «φυσικό» του χώρο μετά από 10 χρόνια, εκεί όπου επί δικής του διοίκησης εφαρμόστηκαν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα απολύοντας υγειονομικό προσωπικό και περιορίζοντας την πρόσβαση πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και βέβαια εκεί όπου είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι όταν πρόκειται για απολύσεις θέλει να τις αποφασίζει αυτός και όχι να του κλέβει τη «δόξα» ο Τόμσεν και το ΔΝΤ.

Αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του επί μνημονίων, λέγοντας ότι χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και ο ένα χρόνος που έμεινα «μου φάνηκε πενταετία. Ήταν πυκνός χρόνος» είπε και ανέφερε πως τότε είχε την ευθύνη περικοπών, λέγοντας πως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

«Έχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο υπουργείο» κάνοντας λόγο για δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ανάμεσα σε αυτές η διαχείριση των clawback και rebate στη φαρμακευτική πολιτική.

Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε την αύξηση των εμβολιασμών κατά της covid-19 και γρίπης λέγοντας ότι η πανδημία είναι εδώ, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει λήξει εδώ και μήνες τον συναγερμό της πανδημίας επισημαίνοντας ότι πλέον ο κορωνοϊός έχει γίνει ενδημικός. «Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία αλλά η πανδημία είναι παρούσα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα πρέπει να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο Α. Γεωργιάδης, «η δουλειά ξεκινάει από αύριο».

Πάντως ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της θητείας του Αδώνιδος Γεωργιάδου είναι η διαμόρφωση του νέου υγειονομικού Χάρτη που περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση υπηρεσιών υγείας και ανακατανομή κλινικών με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.

Για την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο για ταλαιπωρία της οικογένειάς του, λέγοντας πως αντί οι πολιτικοί να ασχολούνται με συκοφαντίες Θα πρέπει να λύνουν τα σοβαρά θέματα.

«Έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας, είναι σα να επιστρέφω στο φυσικό μου περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά αυτό το υπουργείο, πολύ μεγάλη ευαισθησία, διαχείριση του ανθρώπινου πόνου» κατέληξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους το υπηρετούν.