Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στις παιδικές ηλικίες κρούουν οι παιδίατροι την ώρα που και οι διάφορες παιδικές ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αν και μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2, παραμένει σε χαμηλά ποσοστά ο εμβολιασμός των παιδιών.

Μάλιστα σε ανακοίνωση της σε ανακοίνωσή της  εκφράζει την , “ανησυχία και για τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον παιδιατρικό εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, οι οποίες δεν ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των παιδιών”.

Αν και τα παιδιά στην πλειονότητα τους εμφανίζουν ήπια νόσο, υπάρχει ακόμα ισχυρή πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C και το long COVID.

Ακόμα και τα παιδιά που έχουν νοσήσει έχουν όφελος καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η υβριδική ανοσία (νόσος και εμβολιασμός) υπερέχει της ανοσίας που προσφέρει μεμονωμένα ή νόσος ή το εμβόλιο.

Από άποψη δημόσιας υγείας, όσο περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, τόσο λιγότερο θα κυκλοφορεί ο ιός και επομένως τόσο καλύτερα θα ελέγχεται η νόσος .

Οι συστάσεις για τα παιδιά ανά ηλικιακή ομάδα

Ηλικίες 5-11 ετών

Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ το επικαιροποιημένο εμβόλιο και για αυτές τις ηλικίες. Παιδιά, που έχουν εμβολιαστεί την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή 6-12 μήνες πριν, ή έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που νόσησαν, όπως υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, θα πρέπει να θωρακιστούν με το εμβόλιο.

Όπως συμπληρώνει ακόμη, υπάρχει ήδη τεράστια εμπειρία από τον αναμνηστικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες με τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια αναμνηστική δόση ακόμα και με το παλιότερο εμβόλιο αύξησε την αποτελεσματικότητα έναντι της λοίμωξης με την παραλλαγή Όμικρον σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που επιτεύχθηκαν μετά από 2 δόσεις, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης της αποτελεσματικότητας ακόμα και 3 μήνες μετά την αναμνηστική δόση.

Ηλικίες 6 μηνών- 5 ετών

Η ηλικιακή ομάδα αυτή κατά την περίοδο της παραλλαγής Όμικρον παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νοσηλείας με τα 2/3 περίπου των νοσηλειών να αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα και νοσηρότητας και κατ’ επέκταση επιπλοκών από τη νόσο, γι’ αυτό το λόγο είναι μια ομάδα στόχος για την πρόληψη της νόσου.

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2022 είχαν νοσηλευτεί 7627 παιδιά, εκ των οποίων τα 75 χρειάστηκαν εισαγωγή στη ΜΕΘ, ενώ 11 δυστυχώς κατέληξαν.

“Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία εμβολιάζεται καθολικά ο παιδιατρικός πληθυσμός και θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν δικαίωμα τα παιδιά καθολικά να εμβολιαστούν και να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις” καταλήγουν οι ιδιώτες παιδίατροι.