Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ,το νέο εμβόλιο, Comirnaty των εταιρειών BioNTech/Pfizer που στοχεύει την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5, γνωστή ως «Κράκεν».

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ το εμβόλιο – γνωστό ως Comirnaty Omicron XBB.1.5,  πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της covid-19, σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι ενήλικοι και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την covid-19.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών μπορεί να λάβουν μία ή τρεις δόσεις ανάλογα με το αν έχουν ολοκληρώσει έναν αρχικό εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει από covid-19.

Ποιες μεταλλάξεις «χτυπά»

Τα εμβόλια έναντι της Covid-19 είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να στοχεύουν τις παραλλαγές που κυκλοφορούν. Αυτό το εμβόλιο αναπτύχθηκε για να στοχεύει το στέλεχος Omicron XBB σύμφωνα με τις συστάσεις του EMA και του ECDC, καθώς και άλλων διεθνών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Καθώς η παραλλαγή XBB.1.5 της μετάλλαξης Omicron σχετίζεται στενά με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της Covid-19.

Πότε έρχεται στην Ελλάδα και ποιοι θα το κάνουν

Στη χώρα μας το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της Covid-19 αναμένεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εκδώσει νέες συστάσεις εμβολιασμού.

Σύμφωνα πάντως  με τις τελευταίες συστάσεις, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν:

  • άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας
  • έγκυες
  • άτομα  με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί