Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι σε κόκκινο συναγερμό και παρακολουθούν συστηματικά την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα.

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων συμμερίζεται η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου αύριο Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

«Η Σουηδία επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά την εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου», ανέφερε η σουηδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Στοκχόλμη, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ (από την 1η Ιανουαρίου), δήλωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίαση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Συμβουλίου IPCR (ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων) για την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε.

Εμβόλια από την ΕΕ στην Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλούχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στις επικοινωνίες κινδύνου σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.

Ποιες χώρες πήραν μέτρα

Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιου είδους περιορισμών ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα.

Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από την Κίνα σε βελγικά εδάφη.

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Ανησυχία για νέες παραλλαγές

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Κίνα που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας σε πολλές χώρες αναφορικά με την εμφάνιση μιας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, η οποία εμφανίζεται έως 20% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Παυλάκη.

Εξάλλου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον) έχει εμφανιστεί προκαλώντας συναγερμό.

Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα.

«Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης.