Νέο πεδίο προβληματισμού στους ειδικούς έχει ανοίξει η νέα υπο παραλλαγή Όρθρος της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η νέα υποπαραλλαγή Όρθρος της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε 93 δείγματα από τον περασμένο Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλη Βρετανία (UKHSA), η υποπαραλλαγή Όρθρος, γνωστή ως CH.1.1, είναι μία από τις πιο πιθανές να πάρει τη σκυτάλη από την κυρίαρχη BQ.1.

Μεγάλη εξάπλωση στην Αγγλία

Από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον περασμένο Νοέμβριο, η υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον το 23,1% όλων των κρουσμάτων -αν και οι αλληλουχίες του ιού δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ακόμη και το 100% σε ορισμένες περιοχές.

Η γονιδιωματική χαρτογράφηση που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Sanger, δείχνει ότι ήδη κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη του εμφάνιση το Νοέμβριο ο Όρθρος έφτασε να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου.

Το προφίλ της νέας υποπαραλλαγής

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η υποπαραλλαγή CH.1.1 είναι παρακλάδι της Κένταυρος (BA.2.75), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022, στην Ινδία.

Έως τώρα έχει ανιχνευτεί σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία

Επίσης έχει εντοπιστεί .σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Όπως προκύπτει από το ECDC τα συμπτώματα φαίνεται να είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της Όμικρον, μοιάζουν δηλαδή με το κοινό κρυολόγημα.

 

ΠΗΓΕΣ: ECDC, ΕΟΔΥ