Σε αυξημένη ετοιμότητα έθεσε τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας ο εντοπισμός των έξι πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας της μετάλλαξης Κράκεν» ή όπως ονομάζεται επιστημονικά XBB 1.5.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ η νέα αυτή υποπαραλλαγή Κράκεν του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε έξι περιπτώσεις στην Αττική (4 στον βόρειο και 2 στον δυτικό Τομέα εκ των οποίων τα τρία κρούσματα προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.
Πράγμα που σημαίνει ότι η νέα υποπαραλλαγή μπορεί να υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει διασπορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Άκρως μεταδοτική
Όπως εξήγησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η συγκεκριμένη μετάλλαξη «είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον». Όπως, όμως, πρόσθεσε «το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος και το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες».
Η κυρία Παγώνη ρωτήθηκε το πρωί της Παρασκευής (13/1) στο MEGA για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης αρχικά διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.
«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από εκεί και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.
Έρχεται νέο κύμα με πολλές επαναλοιμώξεις
Σε αξιολόγηση κινδύνου που εξέδωσε o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε πως η XBB.1.5 (Κράκεν) χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην ανοσία, ανάμεσα σε όλες τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Η XBB.1.5 -η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα- αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας.
Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως “αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19″.