Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούν οι ειδικοί επιστήμονες τις επόμενες 15 ημέρες καθώς εκτιμούν πώς θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού,  εποχικής γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη Κράκεν που έχει πλέον εντοπιστεί και στην Ελλάδα  εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της αναμένεται να προκαλέσει νέα πίεση στο ΕΣΥ.

Υπό το πρίσμα αυτό οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής  προστασίας ενώ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου

«Φέτος θα έχουμε μια ισχυρή πανδημία και του ιού της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής, μιλώντας στην ΕΡΤ1

‘Όπως εκτίμησε «τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες συναδέλφους.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ιδιαιτέρως για τα παιδιά κάτω των 4-5 ετών, θα πρέπει να πούμε ότι αυτά είναι εντελώς παρθένα φέτος στην έκθεση στους ιούς αυτούς, διότι γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, έζησαν μέσα στην κοινωνική αποστασιοποίηση, με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να είναι κυριολεκτικά παρθένο. Συνεπώς, έχει εξήγηση η φετινή έξαρση και φοβάμαι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες συναδέλφους. Επομένως, πρέπει όλοι να οργανωθούμε, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία στο να έχουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο, αρχής γενομένης βέβαια εδώ και μερικές μέρες».

Έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο οποίος τονίζει πώς  «το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει προσοχή» και καλεί τους πολίτες τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες.

«Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων».

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές κ.κ. Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου προτείνουν τη λήψη των εξής μέτρων:

1ο – Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2.

Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.

Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων:

  • TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές
  • PAXLOVID (νιρματρελβιρη/ριτοραβιρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά COVID-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών

Την χρήση μάσκας προστασίας:

  • Στους χώρους υπηρεσιών υγείας
  • Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων
  • Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού