ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ (ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ)

Τι είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

 Τα κρεατάκια βρίσκονται στην οροφή του ρινοφάρυγγα, στο πίσω μέρος της μύτης. Αυξάνουν σε μέγεθος από το 1ο με 2ο έτος ζωής του παιδιού, μετά την πλήρη ανάπτυξη του ανοσολογικού μηχανισμού (μηχανισμός άμυνας), έως και την ηλικία των 7 ετών. Υποστρέφονται συνήθως κατά την ενηλικίωση του ατόμου.

Τα κρεατάκια όμως μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο παιδί όταν υπερτρέφονται. Στα νεογνά και βρέφη όταν είναι υπερτροφικά προκαλούν απόφραξη του ρινικού αεραγωγού και της ευσταχιανής σάλπιγγας, καθώς και ένρινη ομιλία.

Η απόφραξη του ρινικού αεραγωγού προκαλεί ροχαλητό και υπνική άπνοια που έχουν σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό του παιδιού. Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλεί εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί). Η κατάσταση αυτή δεν είναι φλεγμονώδης, αλλά προκαλεί βαρηκοΐα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να καθυστερούν στην ανάπτυξη του λόγου ή να έχουν προβλήματα στην άρθρωση μερικών γραμμάτων, φθόγγων και λέξεων.

Πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση;

Όταν οι αδενοειδείς είναι υπερτροφικές και παρουσιαστούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προβλήματα στα παιδιά:

 • Σοβαρή δυσχέρεια ρινικής αναπνοής με στοματική αναπνοή.
 • Ορθοδοντικές ανωμαλίες ή ανάπτυξη «αδενοειδούς προσωπείου».
 • Ροχαλητό ή/και άπνοιες στον ύπνο.
 • Δυσκολίες στη σίτιση και υπολειπόμενη ανάπτυξη.
 • Χρόνια αδενοειδίτιδα, πυώδη ρινοφαρυγγίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή.
 • Εμμένουσα εκκριτική ωτίτιδα και υποτροπιάζουσα πυώδη μέση ωτίτιδα.

Τι πετυχαίνουμε με τη χειρουργική επέμβαση;

Με την αδενοτομή βελτιώνουμε την αναπνοή του παιδιού με την αποσυμφόρηση της περιοχής του ρινοφάρυγγα, ενώ έχουμε πλήρη εξάλειψη του ροχαλητού και των απνοιών. Ταυτόχρονα, αφαιρώντας το «εμπόδιο» από την ευσταχιανή σάλπιγγα, διευκολύνουμε τον αερισμό του μέσου ωτός και μειώνουμε τη συχνότητα εμφάνισης εκκριτικής ωτίτιδας.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Ποια είναι η λειτουργία των αμυγδαλών;

 Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Λειτουργούν όπως και οι λεμφαδένες, με τη διαφορά ότι οι αμυντικές διεργασίες δεν διεξάγονται μέσα σε λεμφοκόλπους, αλλά στην επιφάνειά τους. Στις αμυγδαλές παράγονται αντισώματα και διεξάγονται οι διεργασίες καταστροφής μικροβίων. Στην πρώτη παιδική ηλικία,  μέχρι το 2ο έτος, ο ρόλος των αμυγδαλών είναι αναντικατάστατος, διότι συμμετέχουν στην αναγνώριση και πρώτη επεξεργασία αντιγόνων. Η επιφάνεια των παρισθμίων μόνο αμυγδαλών παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι έχει κρύπτες, δηλαδή στενές και βαθιές κοιλότητες, που χρησιμεύουν στο να αυξάνουν πολύ την επιφάνεια του οργάνου.

Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση;

 H πρώτη ένδειξη είναι η υπερτροφία, όταν δηλαδή οι αμυγδαλές δημιουργούν προβλήματα λόγω  του μεγέθους τους. Το πιο σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την υπερτροφία είναι οι άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το παιδί ροχαλίζει έντονα και κατά διαστήματα διακόπτεται για μερικά δευτερόλεπτα ο ρυθμός της αναπνοής του.

H δεύτερη ένδειξη για την αφαίρεση των αμυγδαλών είναι οι συχνές αμυγδαλίτιδες (3-4 τον χρόνο) με πυρετό, οι οποίες χρειάζονται αγωγή με αντιβίωση για να υποχωρήσουν. Επίσης, σοβαρή αιτία αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι όταν οι αμυγδαλίτιδες οφείλονται στο μικρόβιο του στρεπτόκοκκου, το οποίο μπορεί να «φωλιάσει» στον οργανισμό και να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά, στην καρδιά και στις αρθρώσεις.

Συρρίκνωση αμυγδαλών χωρίς να τις αφαιρούμε

 Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται μέθοδοι συρρίκνωσης των αμυγδαλών, χωρίς να αφαιρούνται χειρουργικά. Οι μέθοδοι αυτές αποσκοπούν στην ελάττωση του μεγέθους των αμυγδαλών, με σκοπό τη διευκόλυνση της αναπνοής και την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Η συρρίκνωση γίνεται συνήθως με ραδιοσυχνότητες. Τα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων είναι ότι διατηρούνται οι αμυγδαλές, μετεγχειρητικά δεν υπάρχουν έντονες ενοχλήσεις και ότι συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία. Στο ερώτημα αν η συρρίκνωση είναι καλύτερη από τη χειρουργική αφαίρεση, η απάντηση δίνεται από το θεράποντα ιατρό μετά από προσεκτική αξιολόγηση της κατάστασης και των συμπτωμάτων του παιδιού.

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Το ιατρείο λειτουργεί από το 2002 και τώρα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ριζικά ανακαινισμένο χώρο με πλήρη και σύγχρονο ΩΡΛ εξοπλισμό που μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Τμήμα Νευροτολογίας

1)  Ακοή

 • Ακοομέτρηση,έλεγχο ακοής – βαρηκοΐας
 • Προσδιορισμό ηχητικώναντανακλαστικών
 • Παιχνιδοακουομετρία
 • Τυμπανομετρία

2)    Ίλιγγος

 • Θεραπείαιλίγγου – αστάθειας
 • Βίντεονυσταγμογραφία

Τμήμα Ενδοσκοπήσεων

 • Ενδοσκόπησηώτων, ρινός, ρινοφάρυγγα, φάρυγγα και λάρυγγα με εύκαμπτα και άκαμπτα ενδοσκόπια τελευταίας τεχνολογίας.
 • Videoκαταγραφής ενδοσκοπικών δεδομένων

Info!

Δρ Κωνσταντίνος Κανιούρας

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μοιραστείτε το άρθρο.