Του *Μιχάλη Κυριακίδη,

H καθημερινότητά μας γίνεται ολοένα πιο αγχώδης και απαιτητική, ένα παιδί δύσκολα συμβαδίζει με αυτούς τους ρυθμούς!
Τα περισσότερα ζευγάρια αναβάλουν την έναρξη της οικογένειάς τους. Η καθύστερηση αυτή τους φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα γονιμότητας που δεν είχαν φανταστεί και με ένα σοβαρό δίλλημα που δεν είχαν σκεφτεί. Πως μπορούν να διαλέξουν την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα τους βοηθήσει;

Και επειδή πολλές φορές η επιλογή της κατάλληλης μονάδας μπορεί να φαίνεται λαβύρινθος, θα αναφέρω μερικές συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

 

Πιστοποίηση και διασφάλιση ποιότητας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφθεί κάθε ζευγάρι είναι η πιστοποίηση της μονάδας που πρόκειται να επισκεφθεί. Είναι αδειοδοτημένη απο την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής; Ποια είναι τα κριτήρια ποιότητας και πώς τα διασφαλίζει; Υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος οργανισμός που εγγυάται για την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρει; Η αναζήτηση λοιπόν ξεκινάει από τις πιστοποιήσεις και τις διακρίσεις της μονάδας που θα επισκεφθούμε.

Η απόσταση μπορεί να μας φέρει κοντά!

Στις μέρες μας, η θεραπεία για κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας είναι αρκετά προσβάσιμη στα ζευγάρια. Είναι πιθανό κάποια μονάδα εξωσωματικής να βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Είναι αυτός λόγος να μπουν στην πρώτη μονάδα που θα βρούν μπροστά τους; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψεις ακόμα και για μερικές ώρες ώστε να επισκεφθείς μια καλά οργανωμένη μονάδα και κορυφαίους επιστήμονες. Μπορεί αρχικά να φαίνεται δύσκολο, αλλά τελικά θα έχει καλύτερη απόδοση.

 

Το μέγεθος (μερικές φορές) μετράει!

Η εξωσωματική δεν είναι πάντα μονόδρομος

Είναι απόλυτα λογικό μια μεγάλη μονάδα να έχει τόσο την τεχνολογική ανάπτυξη όσο και την κλινική εμπειρία να ανταπεξέλθει ακόμα και σε πιο απαιτητικές περιπτώσεις. Θα πρέπει η μονάδα που θα επιλέξει να προσφέρει ολόκληρο το φάσμα της αναπαραγωγικής ιατρικής και να εστιάσει εξατομικευμένα πάνω στο πρόβλημα του ζευγαριού, προσφέροντας την κατάλληλη θεραπεία  κάθε φορά.

Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική

Εφόσον ένα ζευγάρι έχει πάρει την απόφαση του, θα πρέπει να οργανώσει το πρώτο του ραντεβού με τη μονάδα που ενδιαφέρεται. Έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ζευγαριού και γιατρού, καθώς αυτή είναι η βάση της επιτυχίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  • Πώς σε υποδέχθηκαν; Όλο το προσωπικό θα πρέπει να είναι φιλικό και ευχάριστο, γιατί θα είναι δίπλα τους σε όλη τη φάση της θεραπείας.
  • Είναι ανοικτή η μονάδα όλο τον χρόνο; Υπάρχει κάποιος να μιλήσω εκτός ωρών εργασίας; Μερικές φορές οι πιο σημαντικές σκέψεις και ερωτήσεις προκύπτουν τις πιο ακατάλληλες ώρες. Θα πρέπει το ζευγάρι να γνωρίζει ότι η μονάδα που θα αναλάβει τη θεραπεία του θα είναι δίπλα του σε όλο το ταξίδι χωρίς διακοπές και θα έχει πάντα κάποιον να μιλήσει στην άλλη άκρη της γραμμής.
  • Ποιες εξετάσεις χρειάζονται; Προσφέρει η κλινική όλο το φάσμα της θεραπείας; Θα πρέπει η κλινική και ο γιατρός να δώσουν ένα πλήρες πλάνο με τις ενδεδειγμένες εξετάσεις που προηγούνται της θεραπείας, για να γνωρίζει το ζευγάρι ακριβώς την πρόγνωση και τη θεραπεία που πρέπει να διαλέξει. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν διαθέσιμες και επιπλέον θεραπείες, όπως ψυχολογική υποστήριξη, βελονισμός ή διατροφική υποστήριξη, που θα βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα.
  • Το χαμηλό κόστος δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή. Σίγουρα, το κόστος της θεραπείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ζευγαριού. Προσοχή όμως γιατί πίσω από μια χαμηλή τιμή μπορεί να κρύβονται κρυφές χρεώσεις ή χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Και ενώ η λίστα με τα ερωτήματα μπορεί να συνεχίζεται, η τελική μου συμβουλή στα ζευγάρια είναι να αξιολογήσουν τις επιλογές τους και να ακολουθήσουν την κλινική και τον γιατρό που κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους.

Κριτήρια επιλογής μιας Μονάδας IVF

Μιχάλης Κυριακίδης, MD, MSc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab

 

INFO!

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη,

Τ. 2310 474 747, www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu