Η ταχεία κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων, γνωστή ως «υαλοποίηση» (vitrification), είναι μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της κρυοβιολογίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2008 και χάρη σε αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές της μεθόδου της υαλοποίησης είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων. Με τη μέθοδο της υαλοποίησης έγινε για πρώτη φορά εφικτή η κρυοσυντήρηση ωαρίων και επομένως η δυνατότητα συντήρησης της γονιμότητας τόσο για γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητα τους θεραπείες (πχ. χημειοθεραπεία) όσο και για γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα τους σε ηλικίες μετά τα 38.

Η υαλοποίηση δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να πάρουν για πρώτη φορά την αναπαραγωγική τους προοπτική στα χέρια τους και να προστατεύσουν τόσο τη γονιμότητά τους όσο και το όνειρο της μητρότητας.

 

Η διαδικασία

Οι γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε διαδικασία συντήρησης γονιμότητας περνούν πρώτα το στάδιο εκτίμησης από γυναικολόγο-ειδικό αναπαραγωγής, όπου εκτιμάται το επίπεδο γονιμότητας της γυναίκας και η συνολική της πρόγνωση.

Ακολουθούν:

  • Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πρωτοκόλλου,
  • Η έναρξη της θεραπείας τη 2-3η ημέρα του κύκλου,
  • Η υπερηχογραφική παρακολούθηση του κύκλου,
  • Η ωοληψία και αξιολόγηση των ωαρίων,
  • Η υαλοποίηση των ωαρίων.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 12 ημέρες και στο διάστημα αυτό η γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει κανονικά τους ρυθμούς ζωής της και τις δραστηριότητες της.

 

Αποτελεσματικότητα

«Με τη μέθοδο της υαλοποίησης επιβιώνει πάνω από το 90% των ωαρίων, ενώ σε όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής της μεθόδου έχει επιβεβαιωθεί ότι τα ωάρια μετά την απόψυξη τους λειτουργούν ακριβώς όπως και τα φρέσκα», σημειώνει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab.

Επομένως, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα των ωαρίων τη στιγμή της υαλοποίησης τόσο καλύτερη είναι και η πρόγνωσή τους, όταν αυτά αποψυχθούν. Αυτός είναι ο λόγος που ενθαρρύνεται η διαδικασία της υαλοποίησης για συντήρηση γονιμότητας σε ηλικίες κάτω των 38, όσο δηλαδή η ποιότητα των ωαρίων είναι ακόμη καλή. Ενώ η συνολική πρόγνωση περιορίζεται, όταν η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Τα ωάρια στο διάστημα της κρυοσυντήρησής τους

Το διάστημα που τα ωάρια παραμένουν στην κρυοσυντήρηση δεν επηρεάζει την ποιότητα τους! Η δυναμική τους παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο!

 

Κρυοσυντήρηση ωαρίων στο Embryolab

Το επιστηµονικό προσωπικό του Embryolab είναι ειδικά εκπαιδευµένο στην κρυοσυντήρηση ωαρίων µε τη µέθοδο της υαλοποίησης και την εφαρµόζει µε άριστα αποτελέσµατα. Από το 2008 συστηµατικά συντηρούνται ωάρια µε πολύ υψηλά επίπεδα επιβίωσης, γονιµοποίησης και εγκυµοσυνών, καθιστώντας το Embryolab µια από τις κορυφαίες µονάδες IVF στη µέθοδο της υαλοποίησης.

Το Embryolab διατηρεί βάσει πρωτοκόλλων και αυστηρών διαδικασιών τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας στις τράπεζες κρυοσυντήρησης, αφού προηγµένα ηλεκτρονικά συστήµατα ελέγχουν όλες τις παραµέτρους και τα επίπεδα αζώτου, ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη συντήρηση όλων των πολύτιµων ωαρίων. Επιπλέον, η Διεθνής Ακαδηµία του Embryolab, Embryolab Academy, έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες επιστήµονες από ολόκληρο τον κόσµο σε εργαστηριακές τεχνικές κρυοσυντήρησης.

Χάρη στη μέθοδο της υαλοποίησης η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να πάψει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά και να ορίσει η ίδια την προοπτική της μητρότητάς της.

 

Κρυοσυντήρηση ωαρίων με Υαλοποίηση: Ο σημαντικότερος σύμμαχος της γυναίκας

 

 *Αλεξία Χατζηπαρασίδου M.Sc. Sr. Κλινική Εμβρυολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab, Συνιδρύτρια & Διευθύντρια Embryolab Academy

 

INFO!

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη,

Τ. 2310 474 747,

www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu

Μοιραστείτε το άρθρο.