ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ & ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Πόνος και ταλαιπωρία; Υπάρχει λύση!

 

Πλέον εφαρμόζονται νέες και επαναστατικές μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως υπογραμμίζει ο Χειρουργός, Πρωκτολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, μέθοδοι που εκτελεί ο ίδιος και η χειρουργική του ομάδα, στο εξειδικευμένο ιατρείο ορθοπρωκτικών παθήσεων, Proctology Center.

«Αναίμακτα, ανώδυνα, άμεσα, οικονομικά και κυρίως χωρίς νοσηλεία, με χρήση υπερήχων και laser, αντιμετωπίζεται πλέον το σύνολο των ορθοπρωκτικών παθήσεων: της κύστης κόκκυγος, της ραγάδας δακτυλίου, των αιμορροΐδων, του ορθοπρωκτικού συριγγίου κλπ», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

H κύστη κόκκυγος πλήττει κυρίως εφήβους και νεαρούς άντρες

Η Κύστη Κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια μικρή κύστη, η οποία βρίσκεται επί του κόκκυγος (ουρίτσα) πάνω από τους γλουτούς. Αν η κύστη αυτή επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πόνο και να δημιουργήσει απόστημα με πύον. Συνήθως αφορά στους άνδρες και ιδίως τους νεαρούς.

Αίτια

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς δημιουργείται η Κύστη Κόκκυγος:

 • Αλλαγή των ορμονών (κυρίως γιατί εμφανίζεται με την εφηβεία)
 • Ανάπτυξη έντονης τριχοφυΐας
 • Καθιστική ζωή (γραφείο, διάβασμα κλπ).
 • Κληρονομικότητα

 

Συμπτώματα

 • Πόνος
 • Οίδημα και πρήξιμο της περιοχής
 • Ερυθρότητα
 • Εκροή πύου, αίματος και τριχών από την κύστη
 • Δημιουργία συριγγίων (τρυπούλες πάνω στο δέρμα της περιοχής)
 • Επέκταση των συριγγίων στην περιπρωκτική περιοχή

 

Θεραπεία

Η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, υπάρχουν πολλές τεχνικές και δυστυχώς πολλές τραυματικές εμπειρίες αυτών που χειρουργήθηκαν για κύστη κόκκυγος, καθώς πολλοί χειρουργοί προτιμούν τις εκτεταμένες αφαιρέσεις της κύστης, οι οποίες προκαλούν μεγάλο έλλειμμα, μακροχρόνια αποθεραπεία, πόνο και ταλαιπωρία.

«Η επέμβαση επιλογής μας είναι η συριγγοτομή. Διενεργείται με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία): Laser και μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure). Η τεχνική αυτή μας δίνει τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα της ελάχιστης τομής και του ελάχιστου χειρουργικού τραύματος.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η μετεγχειρητική κατάσταση είναι ανώδυνη, η επούλωση του τραύματος είναι πολύ γρήγορη, ενώ η μετεγχειρητική ουλή είναι ελάχιστη και το αισθητικό αποτέλεσμα τέλειο», εξηγεί ο ιατρός.

Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική διαρκεί 10-15 λεπτά, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με πολύ μικρή καταστολή (μέθη) και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι και στην καθημερινότητα του σε 2-3 ώρες. Είναι πλήρως ενεργός από την πρώτη μέρα, καθώς ο πόνος και η εν γένει ταλαιπωρία του είναι ελάχιστη.

 

ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Η ραγάδα δακτυλίου είναι πάθηση κυρίως ενηλίκων

 

Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο μετά τα 35 έτη και αποτελεί ουσιαστικά ένα σκίσιμο, μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε χρόνια δυσκοιλιότητα. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο και δυσφορία κατά την αφόδευση και τα συμπτώματα αυτά μπορεί αν διαρκέσουν ώρες μετά.

Μάλιστα, η ραγάδα μπορεί να εμφανίσει και επιπλοκές, όπως τη μετατροπή της οξείας ραγάδας σε χρόνια (η οποία και απαιτεί χειρουργική θεραπεία), περιεδρικό συρίγγιο, περιεδρικό απόστημα, καθώς και στένωση του πρωκτού.

Αίτια

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα.
 • Σκληρά και ξερά κόπρανα
 • Διάρροια
 • Φλεγμονή του βλεννογόνου, του ορθού και του πρωκτού
 • Νόσος του Crohn
 • Κάκωση του πρωκτού
 • Εγκυμοσύνη και τοκετός
 • Κακοήθειες της περιοχής

Συμπτώματα

Περιπρωκτικός πόνος όλων των βαθμίδων και διαφορετικής διάρκειας από λίγα λεπτά έως πολλές ώρες, Αιμορραγία, ελαφρά συνήθως στο χαρτί τουαλέτας.

Θεραπεία

Στην ελαφριά μορφή της νόσου μπορεί να λειτουργήσουν θεραπευτικά τα παυσίπονα, οι αναισθητικέ και παυσίπονες αλοιφές, καθώς και οι κρέμες νιτρογλυκερίνης, οι οποίες όμως προκαλούν έντονους πονοκεφάλους.

Η χειρουργική αποκατάσταση με σύγχρονες μεθόδους είναι η πλέον αποτελεσματική και μόνιμη μέθοδος αντιμετώπισης της ραγάδας δακτυλίου. «Η έσω πλάγια σφικτηροτομή με χρήση laser ή υπερήχων (focus ultrasiscion) είναι η χρυσή χειρουργική θεραπεία για τη Ραγάδα Δακτυλίου και είναι αυτή που προτείνουμε στην πλειοψηφία των ασθενών.

Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστη ώρα (10-15 λεπτά), εκτελείται υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς μικρή ενδοφλέβια καταστολή (μέθη), ο ασθενής εξέρχεται άμεσα μετά την επέμβαση και είναι πλήρως λειτουργικός σε ό,τι αφορά τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η ανακούφιση των βασανιστικών του συμπτωμάτων είναι άμεση και εντυπωσιακή, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά και μόνιμα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο.