«Διανύουμε μια νέα εποχή στην Κυστική Ίνωση. Το πρόσωπο της νόσου αλλάζει. Από θανατηφόρος μετατρέπεται σταδιακά σε χρόνια διαχειρίσιμη νόσο και οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους. Με αγωνία αναμένουμε νέες θεραπείες που θα στοχεύουν στις σπάνιες μεταλλάξεις της νόσου, ώστε να έχουν θεραπευτική επιλογή οι ασθενείς μας που δεν είναι επιλέξιμοι για τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες», ανέφερε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, η οποία συμμετείχε στο 46ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 7-10 Ιουνίου στη Βιέννη της Αυστρίας.

Οι καινοτόμες θεραπείες αλλάζουν το πρόσωπο της νόσου

Στο επιστημονικό συνέδριο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη υποστήριξης των ασθενών από νέες ιατρικές ειδικότητες, καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού των ασθενών. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη προστασίας της ψυχικής υγείας των ασθενών, αλλά και στα νέα δεδομένα για τη γονιμότητα των ασθενών, την κύηση και τον θηλασμό, αλλά και στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στους ασθενείς με τη μητρότητα και την πατρότητα.

Στο συνέδριο επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στη διατροφή των ασθενών, οι νέες τάσεις στη φυσικοθεραπεία και την άσκηση, η ψηφιακή υγεία και η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη νόσο. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα νεότερα για την έρευνα σχετικά με τη γονιδιακή θεραπεία, τη θεραπεία mRNA για τους ασθενείς που δεν είναι επιλέξιμοι για τις θεραπείες CFTR Modulators αλλά και τη θεραπεία με βακτηριοφάγους.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στην επιδημιολογία της νόσου, θέματα που αφορούν το διαβήτη Κυστικής Ίνωσης, αλλά και τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά τα κριτήρια παραπομπής σε μεταμόσχευση πνευμόνων για τους ασθενείς που λαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες.

Συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας Κυστικής Ίνωσης

Στις εργασίες του ιατρικού συνεδρίου έντονη ήταν η συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των εξειδικευμένων γιατρών στην Κυστική Ίνωση.  Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου υπήρχαν και οι επιστημονικές παρουσιάσεις με πολύ ενδιαφέροντα πόστερ που συμμετείχαν από την Ελλάδα από τα Κέντρα Κυστικής Ίνωσης ενηλίκων στο Σισμανόγλειο και στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, αλλά και από τα παιδιατρικά στο Παίδων- Αγ. Σοφία και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των ετήσιας συνάντησης έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της συνεργασίας του CF Europe με την επιστημονική κοινότητα Κυστικής Ίνωσης ECFS, ενώ τονίστηκε η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες για όλους τους επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε όλες τις χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που ζουν σε χώρες με πλήρη έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας και πρόσβασης σε βασικές θεραπείες για τη νόσο, όπως η γειτονική μας Αλβανία.