Η επιθυμία για δημιουργία οικογένειας αγγίζει τις πιο βαθιές χορδές της ανθρώπινης ψυχής. Η στιγμή που ένα ζευγάρι παίρνει την γενναία απόφαση να εξερευνήσει τα αίτια της υπογονιμότητας σηματοδοτεί την έναρξη ενός μοναδικού ταξιδιού.

Φόβοι και ανησυχίες είναι φυσιολογικά συναισθήματα που ίσως σκιάζουν την αισιοδοξία. Εξάλλου, κάθε ταξίδι προς το άγνωστο είναι λογικό να φέρνει αναστάτωση, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.

Ωστόσο, δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι. Η υπογονιμότητα αγγίζει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινές αγωνίες και ελπίδες.

Η ενημέρωση, η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο σε θέματα υπογονιμότητας γυναικολόγο αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα σας.

Μέσα από αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με τα συναισθήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις ελπίδες που συντροφεύουν κάθε ζευγάρι στο δρόμο προς την γονιμότητα.

Ας μετατρέψουμε το άγνωστο σε γνώση, τον φόβο σε αισιοδοξία και το ταξίδι της υπογονιμότητας σε μια δυναμική πορεία προς την υλοποίηση του ονείρου σας: Να γίνετε γονείς.

Τι είναι η υπογονιμότητα και πώς επηρεάζει το ζευγάρι;

Η υπογονιμότητα, η αδυναμία δηλαδή ενός ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από 12 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων,  αγγίζει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Πέρα από τις βιολογικές δυσκολίες, η υπογονιμότητα φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από συναισθηματικές προκλήσεις που επηρεάζουν και τους δύο συντρόφους.

Αισθήματα ματαίωσης, θλίψης, άγχους και ανησυχίας έρχονται να επισκιάσουν την ελπίδα και το όνειρο της δημιουργίας οικογένειας. Η έλλειψη ελέγχου πάνω σε μια τόσο σημαντική σωματική λειτουργία μπορεί να τροφοδοτήσει συναισθήματα ανεπάρκειας και αυτοαμφισβήτησης.

Η επικοινωνία και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των συντρόφων είναι καίριας σημασίας. Η ενσυναίσθηση, η ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων και η κοινή αντιμετώπιση των δυσκολιών μπορούν να δυναμώσουν τον δεσμό του ζευγαριού και να αποτελέσουν το θεμέλιο για την συνέχιση του ταξιδιού.

Πού οφείλεται η υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν είτε τον άνδρα, είτε τη γυναίκα, είτε και τους δύο συντρόφους:

Γυναικεία υπογονιμότητα:

 • Διαταραχές ωορρηξίας
 • Σαλπιγγικός παράγοντας
 • Ενδομητρίωση
 • Ινομυώματα μήτρας
 • Ανατομική δυσμορφία της μήτρας
 • Προβλήματα θυρεοειδούς
 • Ηλικία

Ανδρική υπογονιμότητα:

 • Διαταραχές σπέρματος
 • Ορμονικές ανωμαλίες
 • Σεξουαλικά προβλήματα
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Υπογονιμότητα και στους δύο συντρόφους:

 • Άγνωστη αιτία
 • Συνδυασμός γυναικείων και ανδρικών παραγόντων

Προπαρασκευαστικές εξετάσεις

Για να διαπιστώσετε ποια είναι η αιτία της υπογονιμότητας στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά από προπαρασκευαστικές εξετάσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 • Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού
 • Γυναικολογικός υπέρηχος
 • Βασικές αιματολογικές εξετάσεις
 • Εξετάσεις σπέρματος
 • Αξιολόγηση ωοθηκικής λειτουργίας
 • Ορμονικές εξετάσεις

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την κατεύθυνση της περαιτέρω αξιολόγησης και της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης.

Λίγο πριν την μεγάλη απόφαση: Προσεγγίστε την υπογονιμότητα έξυπνα και συστηματικά

Πρώτες ενέργειες και προετοιμασία

Οι πρώτες ενέργειες για ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

Συζήτηση με τον σύντροφο: Η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Μοιραστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας, χτίζοντας ένα κλίμα αλληλοϋποστήριξης.

Κατανόηση των πιθανών αιτίων: Ενημερωθείτε για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα, τόσο από την πλευρά της γυναίκας όσο και από την πλευρά του άνδρα.

Οργάνωση: Ξεκινήστε την καταγραφή των σεξουαλικών επαφών, των περιόδων της γυναίκας και τυχόν σωματικών συμπτωμάτων που μπορεί να σχετίζονται με την υπογονιμότητα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η  διακοπή καπνίσματος είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε ώστε να έχετε καλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπογονιμότητα;

Στρατηγική αντιμετώπιση & εξατομικευμένη διαχείριση

Η υπογονιμότητα, όντας μια πολύπλοκη κατάσταση, δεν έχει μια μοναδική λύση. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συστηματική προσέγγιση, εξατομικευμένη διαχείριση και ολιστική φροντίδα.

Η σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης

Κάθε περίπτωση υπογονιμότητας είναι μοναδική, όπως και οι άνθρωποι που την βιώνουν. Κανένα θεραπευτικό πλάνο δεν ταιριάζει σε όλους. Η εξατομίκευση της θεραπείας λαμβάνει υπόψη:

 • Την αιτία της υπογονιμότητας: Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το ιστορικό υγείας, και οι πιθανές διαταραχές που επηρεάζουν τη γονιμότητα.
 • Τις ατομικές προτιμήσεις: Η επιλογή της θεραπείας λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές πεποιθήσεις, αξίες και άνεση του ασθενούς.
 • Την οικονομική κατάσταση: Η θεραπεία της υπογονιμότητας μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη το κόστος και τις διαθέσιμες επιλογές.

Συνεργατική φροντίδα

Η συνεργασία και η επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι απαραίτητη:

 • Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην υπογονιμότητα: Ο θεράποντας ιατρός καθοδηγεί και συντονίζει τη θεραπευτική αγωγή.
 • Ανδρολόγος: Σε περίπτωση ανδρικής υπογονιμότητας, η εξειδικευμένη υποστήριξη είναι απαραίτητη.
 • Ζευγάρι: Η υπογονιμότητα επηρεάζει και τους δύο συντρόφους. Η ανοιχτή επικοινωνία, η αλληλοϋποστήριξη και η κοινή αντιμετώπιση είναι σημαντικά.

Πριν την απόφαση

Η επιλογή της θεραπείας είναι κομβικής σημασίας. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται:

 • Να λάβετε πλήρη ενημέρωση: Ο θεράποντας ιατρός οφείλει να εξηγήσει με σαφήνεια τις διαθέσιμες επιλογές, τα οφέλη, τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες.
 • Να θέσετε ερωτήσεις: Μη διστάσετε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να ζητήσετε διευκρινίσεις.
 • Να πάρετε τον χρόνο σας: Η απόφαση για τη θεραπεία δεν πρέπει να είναι βιαστική. Σκεφτείτε, συζητήστε με τον σύντροφό σας και λάβετε την πιο ταιριαστή επιλογή για εσάς.

Στέφανος Ζαφειριάδης: Ο σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι προς τη γονεϊκότητα, ο γυναικολόγος σε θέματα υπογονιμότητας, Στέφανος Ζαφειριάδης είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Με την εξατομικευμένη προσέγγιση που υιοθετεί, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες κάθε ζευγαριού, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας.

Η βαθιά γνώση του στο πεδίο της υπογονιμότητας, σε συνδυασμό με την αστείρευτη αφοσίωσή του στην επιστήμη, τον καθιστούν έναν από τους πιο αξιόπιστους και καταξιωμένους ιατρούς στον τομέα.

Εάν ονειρεύεστε να γίνετε γονείς και να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα παιδί, ο Στέφανος Ζαφειριάδης είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για να σας οδηγήσει με την απαιτούμενη κατάρτιση και αισιοδοξία στο θαύμα της γονεϊκότητας.

Ευχαριστούμε τον κύριο Στέφανο Ζαφειριάδη, για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχε σχετικά με το θέμα της υπογονιμότητας.

Λίγο πριν την μεγάλη απόφαση: Προσεγγίστε την υπογονιμότητα έξυπνα και συστηματικά

INFO!

Δρ Στέφανος Ζαφειριάδης

Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος

*Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health More, τεύχος 9