Η διαδικασία αφαίρεσης ανεπιθύμητου και εντοπισμένου λίπους με κάνουλες υπό αρνητική πίεση ονομάζεται λιποαναρρόφηση. Επειδή ο αριθμός των λιποκυττάρων μας είναι σταθερός, όταν αφαιρέσουμε-αναρροφήσουμε λιποκύτταρα, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και εντυπωσιακό.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί όπου υπάρχει λίπος (εντοπισμένη λιποδυστροφία). Στις γυναίκες η λιποδυστροφία εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά και στους μηρούς-γλουτούς (σώμα «αχλάδι»), ενώ στους άνδρες στο στήθος και την κοιλιά (σώμα «μήλο»). Η επέμβαση διενεργείται συνήθως στην κοιλιά, στα «ψωμάκια», στην περιοχή του λαιμού (προγούλι), στα μπράτσα, στα πλαινά της πλάτης, στους προσαγωγούς, στα γόνατα, στους μηρούς και στην περιοχή κάτω από τους γλουτούς (banana roll).

Με τη λιποαναρρόφηση αφαιρούμε λίπος το οποίο είναι ανθεκτικό στη δίαιτα και την άσκηση. Η αφαίρεση αυτή γίνεται μέσω μικρών τομών στο δέρμα, μήκους μικρότερου του ενός εκατοστού και αφού εισάγουμε κάνουλες, οι οποίες είναι συνδεδεμένες  με συσκευή αρνητικής πίεσης.

Τα λιποκύτταρα είναι ουσιαστικά αποθήκες ενέργειας, όπου, όταν το θερμιδικό μας ισοζύγιο είναι θετικό, οι θερμίδες αυτές αποθηκεύονται και αυτά αυξάνουν τον όγκο τους, όχι όμως τον αριθμό τους. Έτσι, επειδή τα λιποκύτταρα δεν «ξαναγεννιούνται», δεν συσσωρεύεται λίπος εκεί όπου έχει γίνει λιποαναρρόφηση, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, εφ’ όσον το βάρος διατηρηθεί σταθερό.

 

 

Οι τεχνικές λιποαναρρόφησης

Υπάρχουν πολλές τεχνικές λιποαναρρόφησης πέρα από την κλασική μέθοδο. Οι τεχνικές αυτές έχουν ως σκοπό την καλύτερη αποθεραπεία, τη σμίλευση της περιοχής, λιγότερα οιδήματα και εκχυμώσεις, αλλά και την καλύτερη απομάκρυνση του λίπους. Ειδικότερα υπάρχουν:

 

  • Η Power Assisted Lipoplasty(PAL), που χρησιμοποιεί κάνουλες οι οποίες δονούνται πάνω από 4.000 φορές το λεπτό και έτσι διασπούν ευκολότερα το λίπος.

 

  • Η λιποαναρρόφηση με Laser, που λιώνει το λίπος και μετά το αναρροφά.

 

  • Η λιποαναρρόφηση με Υπερήχους, όπου τα υψηλής συχνότητας κύματα υπερήχων καταστρέφουν τη μεμβράνη του λιποκυττάρου και υγροποιούν το λίπος.

 

  • Η λιποαναρρόφηση με παλμικό jet νερού, που διασπά τα λιποκύτταρα με λιγότερο τραυματικό τρόπο.

 

  • Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, όπου ταυτόχρονα γίνεται και σύσφιξη του δέρματος.

 

Λιποαναρρόφηση

Η λιποανακύκλωση

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερη είναι η λιποανακύκλωση. Η αφαίρεση του λίπους, η επεξεργασία του και η επανατοποθέτησή του όπου χρειάζεται είναι πλέον μια συνηθισμένη διαδικασία. Το λίπος, ιδιαίτερα εκείνο της κοιλιάς, είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα. Έτσι το εγχύουμε μέσω κάνουλας είτε για να γεμίσουμε ελλείματα είτε για να αποκαταστήσουμε όγκο είτε για να σμιλέψουμε περιοχές όπως είναι οι γλουτοί, ο μαστός, οι γάμπες,  το πρόσωπο (ζυγωματικά, οβάλ, ρινοπαρειακές, χείλη) και η ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Οι περιοχές που δέχονται το λίπος αναγεννούνται κυριολεκτικά χάρη στα βλαστοκύτταρα του λίπους με μόνιμα αποτελέσματα. Το λίπος στη νέα περιοχή του συμπεριφέρεται όπως και στην παλιά.

Με τη χρήση λεπτής κάνουλας και με σύγχρονες τεχνικές λιγότερο τραυματικές μπορούμε πλέον και να «σμιλέψουμε» περιοχές, όπως η κοιλιά και να αναδείξουμε το υποκείμενο μυικό σύστημα. Δηλαδή να απομακρύνουμε το λίπος από πολλαπλά επίπεδα, έτσι ώστε να επιτύχουμε την εμφάνιση μυών (3D λιποανναρόφηση).

 

 

Οι ιδανικοί υποψήφιοι

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, παρότι αφαιρείται λίπος, είναι μέθοδος βελτίωσης του περιγράμματος του σώματος και διορθώνει την εντοπισμένη λιποδυστροφία. Δεν χάνουμε κιλά με την λιποαναρρόφηση, παρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις  βοηθά ή αποτελεί κίνητρο για απώλεια βάρους.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι είναι άτομα με κανονικό και σταθερό βάρος ή υπέρβαροι με καλή ελαστικότητα του δέρματος και εντοπισμένη περίσσεια λίπους. Είναι δε απαραίτητο να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, να είναι υγιείς και ψυχολογικά σταθεροί. Το δέρμα δεν κρεμάει μετά από λιποαναρρόφηση, όταν γίνεται σε άτομα νέα, χωρίς μεγάλες απώλειες βάρους και με καλή ελαστικότητα δέρματος. Άλλωστε, οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι και εκείνες που καθορίζουν τον ιδανικό υποψήφιο. Συνήθως στη λιποαναρρόφηση αφαιρείται το 60-70% των λιποκυττάρων της περιοχής. Εάν χρειάζεται και δεύτερη φορά αυτό, σημαίνει ότι το άτομο έχει πάρει υπερβολικά βάρος και πλέον το πιο πιθανό είναι να μην αποτελεί τον κατάλληλο υποψήφιο.

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι επικίνδυνη, όταν γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου κλινικής από ειδικό πλαστικό χειρουργό και τηρούνται όλες οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες και προφυλάξεις. Δεν πονάει ούτε κατά την διάρκεια, γιατί γίνεται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), ούτε μετά, γιατί οι σύγχρονες πλέον τεχνικές είναι σχεδόν ατραυματικές. Πρόκειται για μια μέθοδο απόλυτα δοκιμασμένη –έχουν παρέλθει 40 χρόνια περίπου από την πρώτη επέμβαση- ασφαλή και με εντυπωσιακά και μόνιμα αποτελέσματα.

 

 

Μπέσκος Νικόλαος πλαστικός χειρουργός

 

INFO!

Νικόλαος Μπέσκος

Πλαστικός χειρουργός