Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πολλές φορές προκαλεί άγχος και φόβο. Ωστόσο, ο οδοντίατρος θα πρέπει να θεωρείται ο βασικότερος σύμμαχός μας για μία υγιή και όμορφη εμφάνιση.

Ο Δρ Παύλος Μπίκος, Οδοντίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Mediadent, αναφέρει 10 βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα την συμβουλή του οδοντιάτρου.

 

  1. Η παρουσία πόνου

Ο πόνος ή το οίδημα στο στόμα μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ήπιας ή σοβαρότερης πάθησης. Ακόμα και ο πόνος στον λαιμό μπορεί να είναι αποτέλεσμα οδοντικής πάθησης.

 

  1. Τα ούλα σας δεν έχουν φυσιολογική εικόνα

Εάν τα ούλα σας είναι πρησμένα, ερεθισμένα ή προκαλείται αιμορραγία όταν τα βουρτσίζετε, ήρθε η ώρα να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα είναι μία από τις σοβαρότερες κληρονομικές -και όχι μόνο- παθήσεις, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

 

  1. Προσπαθείτε να κρύψετε το χαμόγελό σας

Υπάρχουν πολλοί αισθητικοί λόγοι που μπορεί να σας οδηγούν στα να αισθάνεστε άσχημα για το χαμόγελό σας. Εάν κάποιο δόντι έχει σπάσει, εάν τα δόντια σας είναι στραβά ή εάν απλά επιθυμείτε ένα πιο φωτεινό και καθαρό χαμόγελο, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

 

  1. Έχετε προβλήματα κατά την κατανάλωση τροφών

Η δυσκολία στη μάσηση ή την κατάποση δεν είναι φυσιολογική. Δοκιμάστε να τρώτε μαλακές και υγρές τροφές μέχρι να δείτε τον οδοντίατρό σας.

 

  1. Έχετε πόνο στη γνάθο

Πρέπει να συμβουλευθείτε το συντομότερο έναν οδοντίατρο εάν νιώθετε πόνο κατά το άνοιγμα ή κλείσιμο του στόματος. Επίσης, εάν νιώθετε ότι το σαγόνι σας φεύγει από τη θέση του ή έχετε ένα ασύμμετρο δάγκωμα, πρέπει να καταφύγετε άμεσα στον οδοντίατρο.

 

  1. Νιώθετε ξηρό το στόμα σας

Η ξηρότητα στο στόμα δεν είναι κάτι απλό. Συχνά αποτελεί ένδειξη οδοντικής ή περιστοματικής πάθησης, ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα συστηματικής κατανάλωσης φαρμάκων. Ζητήστε την έγκυρη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

 

  1. Έχετε κάνει οδοντιατρικές εργασίες

Τα σφραγίσματα, τα οδοντικά εμφυτεύματα, οι οδοντοστοιχίες και άλλες εργασίες που μπορεί να έχετε κάνει, χρήζουν διαρκούς παρακολούθησης. Ο οδοντίατρος πρέπει να ελέγχει τα δόντια σας τακτικά (σε διάστημα που θα ορίσει ο ίδιος), ώστε να ελέγχει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω βλάβες και ότι τα συντηρείτε σωστά.

 

  1. Έχετε χρόνια προβλήματα ιατρικής φύσεως

Ο οδοντίατρος πρέπει να αποτελεί μέλος της ομάδας σας εάν έχετε ιστορικό ιατρικών παθήσεων, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, διατροφικές διαταραχές ή είστε θετικοί στον ιό HIV. Επιπλέον, κάποιες ιατρικές θεραπείες, όπως η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία ή η θεραπεία αποκατάστασης ορμονών, μπορεί να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στη στοματική περιοχή. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κρατάτε ενήμερο τον οδοντίατρό σας.

 

  1. Είστε έγκυος

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μία ευχάριστη περίοδος, αλλά μπορεί να χειροτερέψει κάποια οδοντικά προβλήματα ή ακόμα και να δημιουργήσει κάποια εκ νέου. Μην παραλείπετε τον τακτικό έλεγχο των δοντιών σας κατά την εγκυμοσύνη.

 

  1. Το στόμα σας έχει στίγματα ή πληγές

Οποιαδήποτε πληγή υπάρχει στο στόμα σας για περισσότερο από μία εβδομάδα, πρέπει απαραιτήτως να εξετάζεται από τον οδοντίατρό σας. Ενδεικτικά, άφθες, έρπητες, λευκοπλακία και καντιντίαση είναι μερικές από τις πληγές που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική και περιστοματική περιοχή. Οι αιτίες εμφάνισης ποικίλλουν: ασθένειες ή οργανικές διαταραχές, μόλυνση από βακτηρίδια, ιούς και μύκητες, ερεθισμός από τεχνητή οδοντοστοιχία ή σιδεράκια, μπορούν να δημιουργήσουν πληγές στο στόμα. Είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε άμεσα τον οδοντίατρο, ώστε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο.