Φοράτε γυαλιά από παιδιά ή μεγαλώνοντας αναγκαστήκατε να τα χρησιμοποιήσετε, για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της ηλικίας στην όρασή σας; Θα θέλατε να μην εξαρτάστε από φακούς επαφής ή γυαλιά στην καθημερινότητά σας και ελεύθεροι να επιδίδεστε στις δραστηριότητες και τα χόμπι σας, χωρίς περιορισμούς; Πλέον η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική με εργαλείο το laser δίνει τη λύση για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Με εκατομμύρια επεμβάσεις διεθνώς και μια συσσωρευμένη εμπειρία στην οφθαλμολογική κοινότητα, η διαθλαστική χειρουργική αλλάζει με ασφαλή τρόπο τη ζωή αυτών που την επιλέγουν, απελευθερώνοντάς τους από τα γυαλιά και την επιβάρυνση που τα συνοδεύει και χαρίζοντάς τους μια νέα όραση.

Η αιτία των διαθλαστικών ανωμαλιών, με διαφορετική αφετηρία κάθε φορά, είναι με απλά λόγια η αδυναμία των ακτίνων του φωτός να συναντηθούν στον αμφιβληστροειδή, με συνέπεια τα είδωλα των αντικειμένων που βλέπουμε να είναι θολά. Στόχος της διαθλαστικής χειρουργικής είναι η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδούς (εξάχνωση ιστού με excimer laser), έτσι ώστε να συμβάλλει στην επικέντρωση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, εξασφαλίζοντας άριστη οπτική οξύτητα χωρίς τη χρήση βοηθημάτων.

 

PRK και LASIK

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις laser είναι δύο: η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή ή αλλιώς PRK και η laser in situ κερατοσμίλευση ή αλλιώς LASIK, που είναι νεότερης γενιάς τεχνική.

Στην PRK ο χειρουργός-οφθαλμίατρος αφαιρεί το εξωτερικό επιθήλιο του κερατοειδούς και προχωρά σε διορθωτικό laser. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο ασθενής πρέπει για μία εβδομάδα περίπου να χρησιμοποιεί θεραπευτικούς φακούς επαφής, ώστε να δοθεί χρόνος για την επανασύσταση του επιθηλίου που αφαιρέθηκε. Η αποκατάσταση της όρασης είναι σταδιακή και απαιτεί  ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρωθεί, ενώ τις πρώτες ημέρες ο ασθενής έχει ήπιες ενοχλήσεις.

Η μέθοδος LASIK είναι ανώδυνη και προσφέρει ταχύτατα αποτελέσματα στον ασθενή. Κατά τη διάρκειά της δημιουργείται με laser ή με τη χρήση άλλου ειδικού μηχανήματος ένας πολύ λεπτός κερατοειδικός κρημνός (flap) που μοιάζει με καπάκι στον κερατοειδή. Αυτός ανασηκώνεται, για να γίνει η εφαρμογή του laser και στη συνέχεια επανέρχεται στη θέση του στον κερατοειδή. Χρειάζεται μόλις μία ημέρα, ώστε ο ασθενής να αρχίσει να βλέπει καθαρά. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη. Με τη δική μας στενή παρακολούθηση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών η επιτυχία της επέμβασης είναι εξασφαλισμένη.

 

Διαθλαστική επέμβαση με φακικό ενδοφακό (ICL – Implantable Contact Lens)

Η τεχνική αυτή προσφέρει λύσεις σε περιπτώσεις λίγο πιο δύσκολες, στις οποίες δεν επιτρέπεται η εφαρμογή των προαναφερόμενων διαθλαστικών επεμβάσεων, όπως για τη διόρθωση πολύ υψηλών αμετρωπιών (μυωπία περισσότερο από 10 διοπτρίες, υπερμετρωπία και αστιγματισμός περισσότερο από 6 διοπτρίες) με άμεση αποκατάσταση. Ο ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός) είναι ένας εύκαμπτος, αναδιπλούμενος, τεχνητός φακός από ακρυλικό που εμφυτεύεται χειρουργικά μέσα από μια μικροσκοπική τομή, στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπροστά (φακός προσθίου θαλάμου) ή πίσω (φακός οπισθίου θαλάμου) από την ίριδα.

γυαλιά

Ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης αποτελεί μια κατεξοχήν γεροντική εκφύλιση του φακού του ασθενούς. Εξαιρέσεις του κανόνα ωστόσο συναντούμε καθημερινά στην κλινική μας πράξη, αντιμετωπίζοντας πολύ νεότερους ασθενείς με καταρρακτικές αλλοιώσεις του φακού τους ποικίλης αιτιολογίας. Με αφορμή της αναγκαιότητας αφαίρεσης του αλλοιωμένου φακού προσφέρουμε στον ασθενή μας τη μοναδική δυνατότητα  να απαλλαγεί από τα γυαλιά του.

Για την αντιμετώπιση του καταρράκτη η πιο δημοφιλής τεχνική είναι η φακοθρυψία, μια ελάχιστα τραυματική μέθοδος, χωρίς ράμματα και με ταχεία ανάρρωση. Πραγματοποιείται μέσω τομής στο μάτι για την εισαγωγή ενός μικροσκοπικού εργαλείου, το οποίο με τη χρήση υπερήχων διαλύει και απομακρύνει τον θολό φακό. Αμέσως μετά εισάγεται μέσω της ίδιας τομής ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός που αντικαθιστά τον καταρράκτη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί και επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του, ενώ εντός 24 ωρών η όρασή του επανέρχεται ευκρινής.

Μετά από εκτενή συζήτηση με τον ασθενή και κατανοώντας τις ανάγκες της καθημερινότητας του επιλέγουμε τον κατάλληλο φακό για τον καθένα, τον οποίο θα ενθέσουμε στον οφθαλμό και θα τον βοηθήσουμε να απαλλαγεί από τα γυαλιά του. Έχοντας στη φαρέτρα μας μια τεράστια ποικιλία ενδοφακών είτε πολυεστιακών είτε μονοεστιακών και βασιζόμενοι στην πολυετή γνώση και εμπειρία μας, προτείνουμε σε κάθε ασθενή την καλύτερη λύση για να απαλλαγεί από τα γυαλιά του.

Πλέον μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της όρασης σας στα χέρια σας, βγάζοντας τα γυαλιά και τους φακούς επαφής και απολαμβάνοντας την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές σας χωρίς έγνοιες.

 

Εβελίνα Θεοδωρίδου, Χειρουργός οφθαλμίατρος

INFO!

Εβελίνα Θεοδωρίδου Md
Χειρουργός οφθαλμίατρος