Οι Ελληνίδες παραμένουν οι πρώτες σε σειρά καπνίστριες παγκοσμίως ακόμα και στην εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συχνότητα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα κάτω των 45 ετών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στα Τρίκαλα. Παρά το γεγονός ότι γενικά οι καπνιστές στη χώρα μας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνίδες παραμένουν οι πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 37% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι επίσημα καπνιστές, με 15.000 θανάτους ετησίως από νοσήματα που σχετίζονται με το τσιγάρο. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ξοδεύονται περίπου 25-30 εκατ. ευρώ σε αγορά τσιγάρων κάθε χρόνο.

Η κα Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, επεσήμανε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αφού το κάπνισμα είναι στην ουσία μία εθιστική κατάσταση. Για να διακοπεί απαιτείται σχεδόν πάντα εξειδικευμένη βοήθεια από ειδικούς.

Ιατρική Υποστήριξη για διακοπή καπνίσματος

Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος βοηθούν σημαντικά τους ασθενείς να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Το ποσοστό επιτυχίας διακοπής κυμαίνεται στο 35%-55%. Επιπλέον, όλοι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού αυτού εάν αλλάξουν ριζικά στάση απέναντι στο κάπνισμα. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και ιατροί δημόσιων νοσοκομείων.

Μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Πέρα από τα ιατρικά μέτρα, ιδιαίτερη συμβολή έχουν και τα κοινωνικά μέτρα αντιμετώπισης του καπνίσματος. Η απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η αύξηση της τιμής των τσιγάρων και η ενημέρωση από τα ΜΜΕ με στοχευμένες εκστρατείες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη συνολικότερη υγεία και ευεξία του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, είναι επιτακτικό πλέον να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τους νόμους σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Οι γυναίκες καπνίστριες πρωταγωνιστούν

Η κα Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επικεντρώθηκε στο πρόβλημα του καπνίσματος στις γυναίκες. Όπως ανέφερε, οι γυναίκες τελευταία καπνίζουν όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες σε ηλικίες 18-34 καπνίζουν σε ποσοστό 37,7%, ενώ σε ηλικίες 35-54 το ποσοστό αγγίζει το 51,2%. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερες γυναίκες να πάσχουν από ασθένειες σχετικές με το κάπνισμα, όπως καρκίνο του πνεύμονα ή ΧΑΠ. Σε αυτά τα ποσοστά συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες που είναι παθητικές καπνίστριες λόγω των συζύγων τους.

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Τα ποσοστά είναι συγκλονιστικά. Το 36% των γυναικών καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, με μόνο 19% να διακόπτουν στη συνέχεια. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό υποτροπιάζει μετά τον τοκετό και τη γαλουχία. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο μεγαλύτερος σε ποσοστό καρκίνος με ετήσιους θανάτους περί τους 7000. Η πρόληψη και η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου είναι παραπάνω από επιτακτικές.

 

Πηγή: healthpharma

 

Μοιραστείτε το άρθρο.