Τρομακτικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε νέους ασθενείς με καρκίνο. Η μείωση των προληπτικών εξετάσεων έως και 40% αλλά και ο εντοπισμός της νόσου σε πιο προχωρημένο στάδιο μείωσε κατακόρυφα το ποσοστό επιβίωσης από την νόσο παγκοσμίως.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πάνω από 2,5 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως που δεν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους, ή ματαιώθηκαν εντελώς κατά το πρώτο lockdown, αλλά η μείωση των νέων διαγνώσεων σε όλη την πανδημία κατά 40%, φέρνουν καθημερινά στα ιατρεία των Χειρουργών Ογκολόγων ολοένα και πιο βαριά περιστατικά, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι γιατροί:

“Αντιμετωπίζουμε σήμερα και κάθε μέρα, όλο και πιο βαριά περιστατικά προχωρημένης νόσου με καρκίνο συμπαγών οργάνων, που σημαίνει βαρύτερες επεμβάσεις, πολλές φορές ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως είναι η μαστεκτομή για τον καρκίνο του μαστού, ή η παρά φύση έδρα για τον καρκίνο του ορθού”, ανέφερε ο Ιωάννης Καραϊτιανός, επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας.

“Χρειάζεται νέα καμπάνια ενημέρωσης

¨Όπως ανέφεραν οι γιατροί, σε συνέντευξη τύπου της All.Can Greece, μέλος της All.Can International, καθημερινά έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ασθενείς που έχουν κακή ογκολογική έκβαση, εξαιτίας της παραμέλησης των διαγνωστικών τους εξετάσεων, λόγω πανδημίας.

Απαιτείται -όπως λένε- μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα αυτό.

“Χρειάζεται μια νέα καμπάνια ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά των ασθενών οι οποίοι θα διαγνωστούν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, ούτως ώστε να έχουμε μια ριζική αντιμετώπιση. Υπενθυμίζω ότι μελέτη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έδειξε ότι μόνο 11% των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο διαγνώστηκαν στο πλαίσιο ενός προσυμπτωματικού ελέγχου, ενός τσεκ απ δηλαδή, έναντι όλων των άλλων που διαγνώστηκαν, όταν υπήρχαν ήδη προβλήματα από τον καρκίνο”, σημείωσε ο κ. Καραϊτιανός.

ΕΛΛΟΚ: «Δεν έχουμε ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών»

Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας», σημείωσε.

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Δ/ντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, σχολίασε ότι «οι προτεινόμενες με το παρόν σχέδιο δράσεις, είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος ογκολογικής φροντίδας μέσα από την υιοθέτηση ρεαλιστικών επιλογών που προάγουν τη δημόσια υγεία – όπως η καινοτομία και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και των δεδομένων στη αύξηση της αποτελεσματικότητας στην ογκολογική περίθαλψη».

Τι προτείνει η μελέτη ALL CAN

Η μελέτη εστιάζει στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Παρουσιάζει δε, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Εντοπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

Οι συστάσεις δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες:

 •     Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου
 •     Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου
 •     Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου
 •     Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών
 •     Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη στη χώρα μας για:

 •     σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
 •     επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών
 •     εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
 •     διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών
 •     μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου
 •     διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης