Η πρόταση αυτή του Υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων της χώρας για Μείωση προϋπολογισμού παιδικής οδοντιατρικής περίθαλψης θεωρείται απαράδεκτη. Πρόκειται να μειωθεί το κονδύλι που προβλέπεται για την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών, με στόχο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά. Το ποσό της παιδικής οδοντιατρικής περίθαλψης θα διοχετευθεί στα διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα και τους φυσιοθεραπευτές.

Η στάση των οδοντιάτρων στη Μείωση προϋπολογισμού παιδικής οδοντιατρικής περίθαλψης

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) στο σύνολό της εκφράζει την ανησυχία και την αντίδρασή της προς απέναντι σε αυτήν την απόφαση. Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη δηλώνουν ότι το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης επρόκειτο να εφαρμοστεί από το 2020. Η μη εφαρμογή του θα προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις με τραγικές μετέπειτα συνέπειες για τα σημερινά παιδιά. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα των παιδιών.

Η ανάγκη για ενιαίο συντονισμό

Τα μέλη της ΕΟΟ επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εθνικό σχέδιο συντονισμού για την πρόληψη των στοματικών νοσημάτων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω της κρίσης. Ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο θα βελτίωνε την ποιότητα οδοντιατρικών παροχών των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, δήλωσε: “είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στο υπουργείο Υγείας τις κατευθυντήριες γραμμές. Να συνδράμουμε στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου που είναι πλέον απαραίτητο αφού η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως”.

Συνάντηση με το Υπουργείο

Όπως επεσήμανε ο κ. Δεβλιώτης, τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι της ΕΟΟ θα επιδιώξουν συνάντηση με εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η δέσμευση όλων ότι θα εντάξουν την οδοντιατρική περίθαλψη στον εθνικό σχεδιασμό. Το επίπεδο της παιδικής οδοντιατρικής πρόληψης θα πρέπει να είναι υψηλό. Η ΕΟΟ στοχεύει σε σταθερό ποσοστό 5% επί του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Όπως δήλωσε ο κ. Δεβλιώτης, “στόχος μας είναι η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη και να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι η στοματική υγεία είναι σημαντική και αλληλένδετη με τη σωματική υγεία”.

 

Πηγή: healthpharma.gr