Σοβαρές ελλείψεις σε ΜΕΘ Παίδων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν διαθέσιμα κρεβάτια με συνέπεια οι μικροί ασθενείς υποβάλλονται σε διακομιδές χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα διακομίστηκε: ένα 3χρονο παιδί από το Νοσοκομείο Κοζάνης στη ΜΕΘ του ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ενώ παιδιά από Γρεβενά και Κοζάνη μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Ρίου και την Αθήνα.

Επίσης, την Παρασκευή ανήμερα των Θεοφανίων διακομίστηκε από το γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στην Αττική και το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ένα 11χρονο κοριτσάκι με σοβαρή υποκείμενη νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λόγω ομίχλης δεν μπορούσε να γίνει η αεροδιακομιδή από τα Γιάννενα στην Αττική, οπότε το κοριτσάκι διασωληνωμένο και με τη συνοδεία γιατρού μεταφέρθηκε οδικώς στο Άκτιο, κι η αεροδιακομιδή προς την Αττική έγινε από εκεί.

Κι όλα αυτά, επειδή η μοναδική ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στη βόρεια Ελλάδα, αυτή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει μόλις 8 απλές κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και 2 μόλις ΜΕΘ COVID-19.

«Οι διακομιδές παιδιών σε ΜΕΘ από την Περιφέρεια στην Αττική αναδεικνύουν την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ παιδιών στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και συνεχίζει:

«Οι διακομιδές είναι ασφαλείς δεν παύουν όμως να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν σε Νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από το τόπο κατοικίας. Με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορωνοϊού και άλλων ιώσεων δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων ΜΕΘ για Παιδιά σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Είναι έλλειμμα διαχρονικό του συστήματος και παράλειψη δική μας που τόσα χρόνια δεν αναδείξαμε αυτά το ζήτημα», δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΜΕΘ Παίδων: 55 κλίνες σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, συνολικά σε όλη τη χώρα λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Οι 32 είναι στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη Περιφέρεια επιπλέον 23.

Οι 10 από αυτές λειτουργούν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, που είναι και το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα που διαθέτει ΜΕΘ παιδιών.

Στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία δεν λειτουργεί καμία ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.

Περιφέρεια: 23 κλίνες ΜΕΘ Παίδων

Στη περιφέρεια λειτουργούν μόνο 23 κλίνες εκ των οποίων 18 κλίνες non COVID-19 και 5 κλίνες COVID-19.

Συγκεκριμένα:

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: συνολικά 10 κλίνες, εκ των οποίων 8 non COVID-19 και 2 COVID-19

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης : συνολικά 6 κλίνες, εκ των οποίων 5 non COVID-19 και 1 COVID-19

Ρίο Πάτρας: συνολικά 7 κλίνες, εκ των οποίων 5 κλίνες non COVID-19 και 2 κλίνες COVID-19

Αττική: 32 κλίνες ΜΕΘ Παίδων